FORUM: Programe de investitii, riscuri si servicii de renovare energetica a cladirilor |
Expozitii & Conferinte Publicat de Cosmin Dincu 26 Iun 2019 07:24 |
Comisia Europeana, in parteneriat cu ANRE, Ministerul Energiei, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul Fondurilor Europene din Romania si Initiativa ONU pentru Finantarea Mediului, a organizat la data de 6 iunie 2019, in Bucuresti, a doua masa rotunda privind finantarea eficientei energetice in Romania, eveniment derulat in cadrul Forumurilor pentru Investitii in Energie Durabila (SEIF), informeaza un comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Potrivit comunicatului, obiectivul mesei rotunde nationale a fost acela de a initia un dialog intre partile interesate importante din Romania, privind modalitatile de imbunatatire a accesului la finantare pentru investitiile in eficienta energetica si identificarea obiectivelor comune si a eventualelor imbunatatiri care trebuie facute in actualul cadru de politici si practici de afaceri. Participantii la eveniment au pus accent pe interactiunea dintre specialisti, la nivelul sesiunilor restranse numeric, si pe abordarea in profunzime a temelor selectate, in vederea elaborarii unui set de recomandari si actiuni specifice facilitarii investitiilor in eficienta energetica din Romania, discutandu-se in special despre sectorul de cladiri si despre perspectivele post-2020.
Ghisee unice pe proiect – idee de baza pentru noile servicii de renovare energetica a locuintelor
Temele abordate in cadrul sesiunilor restranse numeric s-au referit la: serviciile de renovare energetica a locuintelor, eliminarea riscurilor asociate proiectelor privind eficienta energetica si renovarea energetica a cladirilor publice, dupa cum se mai arata in comunicat.
Prima tema discutata - serviciile de renovare energetica a locuintelor – a fost abordata, pe de-o parte, de Damien Cocard (de la Comisia Europeana - DG Regio), care a vorbit despre politica de coeziune pentru sprijinirea investitiilor de eficienta energetica in sectorul rezidential si de Maurizio Minicuci (reprezentant al municipalitatii Padova, Italia), care a prezentat subiectul „PadovaFIT Expanded - stabilirea unui ghiseu unic in zona orasului Padova pentru furnizarea de servicii integrate pentru renovarea locuintelor”, iar pe de alta parte de Mihai Valceanu (municipalitatea Timisoara), care a discutat despre provocarile pentru orasul Timisoara in legatura cu proiectul PadovaFIT Expanded si de Petre Mihaila, arhitect-sef al municipiului Ramnicu Valcea, care s-a referit la experientele ce decurg din proiectele de eficienta energetica pentru cladirile rezidentiale.
Dupa discutiile intre specialisti, din aceasta sesiune restransa numeric, raportorul - Mihai Moia, director executiv la ROENEF – a concluzionat ca „acest grup de lucru s-a concentrat pe modul de sustinere a proprietarilor de locuinte pe parcursul intregii proceduri de renovare energetica - si anume identificarea masurilor de eficienta energetica, selectarea companiilor de constructii, supravegherea lucrarilor, structurarea planului de finantare etc., pe baza ideii ca un serviciu integrat (de tip ghiseu unic) poate simplifica intr-o mare masura procesul de renovare si, astfel, va determina cresterea ratelor de renovare”.
Recomandarile ce s-au desprins din prima masa rotunda se refera tocmai la urgentarea implementarii proiectelor de reabilitare termica la nivel national, insistandu-se si pe masurile potentiale de stimulare financiara a unor asemenea proiecte. Practic, potrivit participantilor la prima sesiune restransa numeric a celei de-a doua mese rotunde privind finantarea eficientei energetice in Romania, exista nevoia si interesul pentru crearea unor mecanisme de dezvoltare tip ghiseu unic/pe proiect. Acest ghiseu unic ar putea fi, de exemplu, realizat de autoritatile publice, in colaborare cu agentiile energetice. Tot la acest capitol, ar trebui pornite programe-pilot si, evident, trebuie elaborata schema certificatelor albe, astfel incat sa poata fi finantate o parte din costurile de renovare. Pentru acest lucru este nevoie de schimbari in cadrul legislativ.
„Mai mult, este nevoie de o platforma de dialog continua intre autoritatile locale si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, pentru a putea astfel impartasi cele mai bune practici si schimburi privind problemele cu care se confrunta localitatile in legatura cu dezvoltarea proiectelor. Aceasta ar trebui sa implice asociatiile care reprezinta diferitele localitati. De asemenea, una dintre nevoile specifice este de mai multa comunicare pe tema granturilor ELENA/PDA (BEI si H2020), care pot ajuta la lansarea programelor de investitii, mai ales ca autoritatile locale au in prezent foarte putine cunostinte despre aceste posibilitati, iar aceste granturi nu au fost inca utilizate in Romania. Prin urmare, este necesara implicarea mai activa a asociatiilor de proprietari de locuinte in cadrul acestor proiecte, ceea ce le va permite acestora sa-si asume mai multa responsabilitate. Acestia ar trebui sa discute, totodata, nivelul de cofinantare necesar din partea proprietarilor de locuinte in cadrul programului FEDR. Nu in ultimul rand, cerintele legale pentru toate localitatile cu o populatie de peste 5.000 de locuitori, in vederea realizarii unui inventar al cladirilor al consumului de energie si, pe aceasta baza, sa se asigure pregatirea unui plan de actiune privind eficienta energetica trebuie sa fie puse in aplicare si monitorizate mai eficient. De la nivel judetean/regional s-ar putea oferi asistenta in acest domeniu, in timp ce ANRE ar fi responsabila pentru monitorizarea globala. Totodata, este necesara modificarea legii privind PV, care nu permite asociatiilor proprietarilor de locuinte sa vanda energie in retea (daca nu detin o licenta ca producator de energie electrica). Acest lucru este deja discutat cu DG COMP, deoarece a existat o problema legata de legislatia ajutoarelor de stat, dar se cauta in acest moment o solutie in temeiul regulamentului de minimis”, se subliniaza in agenda si documentul de referinta ale evenimentului.
***
Dupa cum se arata anterior, acest forum (masa rotunda), organizata in iunie a.c. la Athénée Palace Hilton, din Capitala, reprezinta o continuare a primei mese rotunde care a avut loc la 11 octombrie 2018, tot in Bucuresti, si a conferintei regionale privind finantarea eficientei energetice in Romania, Ungaria si Bulgaria, eveniment ce s-a derulat la Bucuresti, in data de 1 februarie 2018. Masa Rotunda face parte din Forumurile de Investitii in Energie Durabila, care sprijina implementarea initiativei Smart Finance for Buildings Smart in statele membre ale UE. Pentru a descarca intreaga agenda si documentul de referinta aferente celei de-a doua mese rotunde privind finantarea eficientei energetice in Romania, click aici!
|