Agenda Constructiilor
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
PAGINA PERSONALIZATA


ELIS PAVAJE

ELIS PAVAJE

Adresa: Str. Zorilor nr. 1, Petresti, Judet Alba
Telefon: 0258/743.682
Fax: 0258/743.284
E-mail: office@elis.ro
Web site: www.elis.ro
Domenii: Prefabricate din beton
Descriere activitate
Producatorul  de pavaje, rigole, dale, borduri, boltari, produse dedicate amenajarilor estetice si functionale.
Prezentare companie/institutie
ELIS PAVAJE: Investitie de 13 milioane de euro pentru cresterea productiei
 
 
Vasile Gota si Emil Elisiu Gota, asociati Elis Pavaje
 
Elis Pavaje este, in prezent, la 33 de ani de la fondarea sa, unul dintre cei mai importanti furnizori de pavele activi pe piata nationala a materialelor de constructii, avand o capacitate de productie de 23.000 mp/zi, realizata in cadrul a cinci fabrici din Petresti (Alba), Stoenesti (Prahova), Secuienii Noi (Neamt), Vintu de Jos (Alba) si Arad. Recent, compania a demarat un nou proiect de investitii, de 13 milioane de euro, ce prevede extinderea fabricii de la Stoenesti. Pentru a contura o imagine obiectiva a companiei, in continuare sunt prezentate opiniile celor doi asociati - Vasile Gota si Emil Elisiu Gota.
 
- Cum au evoluat vanzarile de elemente prefabricate mici (pavele, borduri, rigole) in 2023?
Vasile Gota: Elis Pavaje ramane lider de piata si domina pe toate segmentele prefabricatelor de beton de mici dimensiuni, indiferent daca este vorba despre pavele si dale, de borduri sau de rigole. Compania detine 26,3% din piata romaneasca de pavele, dale, borduri, rigole si boltari de beton, cu o usoara crestere fata de anul anterior, potrivit raportului pentru 2023 al Neomar, companie specializata in studii si analize in domeniul constructiilor si al materialelor de constructii. Elis Pavaje a dominat piata si anul trecut, pe toate segmentele prefabricatelor de beton de mici dimensiuni, fie ca este vorba de pavele si dale, de borduri, produse din beton pentru gradina sau de rigole. Rezultatul este cu atat mai imbucurator cu cat piata romaneasca de profil este foarte competitiva, cu peste 30 de companii care ofera o gama bogata de produse prefabricate din beton.
- Ce tipuri de produse din oferta companiei au fost preferate de clienti?
Emil Elisiu Gota: Constatam o crestere a interesului pentru categoria de produse din gama premium, ceea ce demonstreaza ca romanii apreciaza tot mai mult raportul pret-calitate oferit de Elis Pavaje. Dupa pandemie, interesul pentru amenajari complexe, atat din punct de vedere functional, cat si estetic, a crescut considerabil. Preferinta romanilor pentru pavele cu mixuri de nuante sau finisaje diferite este tot mai vizibila. In acelasi timp, am inregistrat o crestere semnificativa la categoria prefabricate din beton pentru garduri, focare, jardiniere si banci. Acestea corespund si nevoilor estetice ale clientilor nostri, care au la dispozitie o gama variata de unde pot alege, astfel incat sa-si amenajeze curtile si terasele asa cum isi doresc din punct de vedere functional si vizual.
- Care sunt premisele de dezvoltare pentru acest sector, in 2024?
Vasile Gota: Potrivit studiului Neomar mentionat anterior, piata pentru anul trecut a fost estimata la 202,3 milioane de euro, reprezentand o crestere de circa 20 de milioane de euro fata de anul anterior. Observam o crestere a interesului romanilor pentru reconstructie si renovare, in detrimentul constructiilor noi. Factori precum preocuparile ecologice, costurile in crestere ale materialelor de constructie si disponibilitatea redusa a terenurilor in zonele urbane contribuie la aceasta schimbare. Cu toate acestea, ne asteptam la o evolutie favorabila si anul acesta, potrivit datelor pe care le detinem pana la aceasta ora. Cererea pentru produse de pavaj de inalta calitate este de asemenea in crestere, pe masura ce tot mai multi clienti constientizeaza importanta calitatii si durabilitatii in amenajarile exterioare. O tendinta semnificativa este interesul tot mai mare pentru produse sustenabile si prietenoase cu mediul. Elis Pavaje investeste constant in tehnologii si materiale ecologice, ceea ce ne pozitioneaza favorabil pe piata viitorului. Continuam sa investim in inovatie si tehnologie pentru a imbunatati produsele noastre. Acest lucru ne ajuta sa ne mentinem pozitia de lider de piata si, asa cum aratam anterior, sa atragem noi segmente de clienti, din sectoarele rezidential si industrial. Urmarim, de asemenea, retehnologizarea sau extinderea cu noi facilitati de productie si crearea de parteneriate strategice care sa ne ajute sa ajungem la un numar mai mare de clienti.
- Ce evolutie valorica au avut afacerile companiei in 2023 si ce estimari aveti pentru 2024?
Emil Elisiu Gota: Am incheiat anul 2023 cu o evolutie buna pe zona de pavele si dale (+16%) si o crestere inclusiv pe segmentul premium. Cifra de afaceri a Elis Pavaje a fost, anul trecut, de peste 620 de milioane de lei , cu o crestere semnificativa provenind din servicii. Anul 2024 a inceput mai greu pentru compania noastra, dar am recuperat pe parcurs. Am bugetat o crestere de 10% pentru acest an.
- Ce provocari sunt in industria prefabricatelor mici din beton, in acest moment?
Vasile Gota: Provocarile cu care ne confruntam sunt aceleasi cu care se confrunta toate industriile din Romania. Din pacate, principala problema este identificarea fortei de munca calificate. Prin urmare, apelam si noi, ca si in alte domenii, la angajati adusi din alte tari. O alta provocare este legata de blocajul din piata materialelor pentru constructii, cauzat de scaderea puterii de cumparare a consumatorilor, piata imobiliara fiind semnificativ afectata.
Criza energetica declansata in anul 2021, resimtita puternic incepand cu anul 2022, a cauzat involutii economice atat la nivel mondial, cat si national, care au condus la cresterea semnificativa a costurilor de productie si implicit a contractarii cererii in piata materialelor pentru constructii. Majorarile de costuri au fost determinate de ascensiunea preturilor la nivel international si national pentru gaz natural, energie electrica si combustibil, care au cauzat la randul lor majorari in lant pentru toate produsele.
- Care sunt cele mai importante proiecte pentru care ati livrat produse anul trecut si la ce proiecte participati in prezent?
Emil Elisiu Gota: Elis Pavaje este implicata in proiectul Transapuseana, pe loturile 1 si 2, o sosea spectaculoasa, care traverseaza Muntii Apuseni, oferind peisaje de vis calatorilor. Este cea mai mare investitie pe un drum judetean din Romania, cu o valoare totala a proiectului de peste 73 de milioane de euro, proiect in mare parte finantat din fonduri europene. De asemenea, suntem implicati in proiectele Cugir Mobilitate, planul de mobilitate urbana durabila a orasului Cugir, si Alba Mobilitate, cu acelasi profil. In fine, am participat la reamenajarea zonelor centrale ale oraselor Orastie si Deva. Implicarea in aceste proiecte, nu doar pentru livrare de produse ci si in calitate de antreprenor general, vine in concordanta cu dedicarea noastra fata de calitate si modernizare, dar si in relatie echilibrata cu mediul si cu natura, inclusiv in orase.
- Care sunt cele mai noi produse incluse in oferta companiei si ce noutati aduc acestea pe piata?
Emil Elisiu Gota: Cel mai nou produs al nostru este reprezentat de pavelele de format 40x10 cm, intr-o gama variata de culori, care ofera atat functionalitate, cat si versatilitate in realizarea de proiecte rezidentiale si industriale. In scurt timp, vom lansa noi produse cu finisaje mecanice deosebite, dar despre ele vom vorbi la timpul respectiv.
- Ce obiective aveti in perioada urmatoare?
Emil Elisiu Gota: Principalul proiect spre care ne indreptam atentia este extinderea fabricii noastre de la Stoenesti, din judetul Prahova, pentru a face fata cererii in crestere din zona de sud a tarii. Investitia este de 13 milioane de euro si provine din reinvestirea profitului, dar si din credite bancare. Fabrica Elis Pavaje de la Stoenesti este cea de-a doua unitate din cele cinci detinute de companie si a fost construita in 2007. Avand acum o suprafata de 5 ha, fabrica se va extinde cu inca 4 ha.
Capacitatea de productie a acesteia se va dubla, urmand sa ajunga la 10.000 mp de pavele/zi. De asemenea, urmeaza a se monta utilaje pentru productia de rigole si elemente de canalizare. Impactul pozitiv al extinderii fabricii va fi resimtit si in numarul de angajati. In prezent, aici lucreaza 60 de salariati, iar dupa extindere, numarul total de persoane care va lucra va fi de 120. In prezent, compania are un numar total de 845 salariati.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Iunie/Iulie 2024)
 

 
 
ELIS PAVAJE celebreaza trei decenii de la infiintare
 
25% din piata nationala a prefabricatelor din beton
 
Elis Pavaje aniverseaza in acest an trei decenii de la infiintare, fiind cea mai longeviva si, in acelasi timp, cea mai mare companie de productie din domeniul prefabricatelor din beton, din Romania. Referindu-se la evenimentul respectiv, Emil Gota, director general al companiei a afirmat ca „in intervalul mentionat anterior am reusit sa pastram valorile cu care am pornit la drum in urma cu 30 de ani si care pot fi rezumate prin respectul pentru clienti, angajati si comunitate, respectiv prin atentia pentru asigurarea unei inalte calitatii a produsului finit. In 1991 eram la inceput de drum, acum inca nu am ajuns nici la jumatatea acestuia. Suntem constienti ca mai avem multe de dezvoltat, de perfectionat si de inovat. Suntem mandri de ceea ce am construit impreuna si ne dorim ca ambitia si determinarea celor care lucreaza in aceasta companie sa ramana un reper si in viitor”.
Cifra de afaceri de peste 287 milioane lei, in 2020
Povestea Elis Pavaje incepe in 1991, activitatea companiei demarand sub forma unei mici afaceri de familie, ce folosea un utilaj artizanal pentru productia de pavele, realizat de catre Elisiu Gota. In prezent, compania are o echipa formata din peste 550 de angajati, ale caror eforturi asigura o productie de peste 16.000 mp de pavele pe zi. Activitatea se deruleaza in cadrul a patru unitati de productie, cifra de afaceri realizata in 2020 atingand 287,3 milioane de lei. Produsele promovate sunt disponibile in centrele de bricolaj, intr-o retea vasta de distribuitori, precum si in showroom-urile proprii din Petresti (Alba), Stoenesti (Prahova), Secuienii Noi (Neamt), Vintu de Jos (Alba). Politica de investitii implementata de pe parcursul anilor a presupus alocarea de fonduri importante pentru achizitia de tehnologii moderne, dezvoltarea de produse inovatoare, implementarea unor politici coerente de comunicare pentru a facilita accesul produselor pe piata etc. Permanent, echipa manageriala a companiei a urmarit tendintele cererii si a incercat sa raspunda cerintelor clientilor, devenind, in acest fel, unul dintre cele mai apreciate branduri active pe piata prefabricatelor din beton. Conducerea Elis Pavaje considera ca valoarea cea mai importanta a fost si ramane dezvoltarea profesionala a angajatilor si motivarea acestora.
 
30 de ani de investitii si dezvoltare
Conceptul care a stat la baza infiintarii firmei a aparut in 1990, cand, in urma unei vizite in Germania, s-a nascut ideea dezvoltarii viitoarei companii. Initial, productia a fost realizata prin intermediul unui utilaj artizanal, produs chiar de administratorul companiei, Elisiu Gota, ce avea o capacitate de doar 6 mp/zi. Rapid, gratie tenacitatii si ingeniozitatii fondatorilor, fabrica s-a dezvoltat, astfel incat dupa numai doi ani a fost semnat primul contract important. Este vorba despre sediul BCR, din Deva, cu o suprafata de 1.300 mp, calitatea lucrarii respective fiind dovedita prin faptul ca nici pana in prezent nu a necesitat inlocuirea pavelelor. In 1995, pe fondul unei cresteri solide a afacerii, au inceput primele angajari, in acelasi an fabrica fiind echipata cu o masina moderna de producere a pavelelor si bordurilor, avand o capacitate de 50 mp/schimb, importata din Italia. Dupa patru ani, a urmat constructia unei hale cu o arie de 1.300 mp la Petresti - Alba, a carei dotare tehnologica a fost completata in perioada care a urmat cu o serie de utilaje pentru producerea pavelelor si bordurilor din Italia si Germania, precum si cu matrite de modele noi, pentru diversificarea portofoliului de produse. De asemenea, folosindu-se un credit BERD Elis Pavaje a achizitionat si o statie de betoane. Cresterea impetuoasa a firmei a impus, in 2003, inregistrarea la OSIM a marcii proprii, care a ramas neschimbata in timp si a devenit un simbol usor recognoscibil pe piata de profil. Cresterea cifrei de afaceri a facut posibila modernizarea din 2005 printr-o linie tehnologica de produs pavele cu o productie automatizata pentru fabricatia pavelelor si bordurilor (1000 mp/schimb). In anul urmator a demarat distributia la nivel national, care a catalizat si mai mult dezvoltarea si a permis constructia, in 2007, a unei noi fabrici de producere a pavelelor in Stoenesti, Prahova, cu o capacitate de 4.500 mp de pavele pe zi. Anul 2009 a fost cel care a marcat schimbarea de generatie, Emil Gota preluand functia de director general, iar Vasile Gota pe cea de director executiv. Tot atunci, Elis Pavaje a devenit primul producator de blocheti din Romania, in urma unei investitii de 200.000 euro si achizitionarii licentei de productie de la Keystone, SUA. Alte investitii majore au presupus dotarea cu un utilaj pentru productia elementelor de canalizare din beton, constructia unei noi fabrici in Secuienii Noi, judetul Neamt, dotate cu o linie automatizata de productie cu capacitate de 5.000 mp de pavele pe zi si cu o linie de productie a elementelor pentru camine si tuburi din beton, diversificarea serviciilor, prin preluarea de lucrari integrale de infrastructura, de la terasamente si canalizare pana la asfaltare, prin departamentul propriu de executie si montaj etc. In 2018 a fost achizitionata fabrica de prefabricate de beton din Vintu de Jos, de la Fruhwald AG, pe care se instaleaza o linie de productie, preluata de la Prefabricate Vest. De asemenea, in acelasi an s-a achizitionat o sectie de productie de piatra cubica, din Almasu Mare (judetul Alba).
 
 
Produse si servicii profesionale in beneficiul clientilor
Printre cele mai recente lucrari realizate in ultima perioada de Elis Pavaje se numara: reabilitarea unor strazi de legatura intre B-dul Revolutia din Decembrie si B-dul A.I. Cuza, precum si modernizarea zonei pietonale centrale - Resita (15.500 mp pavaj, 8.800 ml bordura, pavele tactile pentru persoane cu deficiente de vedere, rigole); furnizarea si montajul de pavaj premium in zona centrala din Timisoara (circa 33.000 mp Umbra P4 alb crem, antracit si Umbra D2 alb crem); pavarea B-dului Decebal - Bucuresti cu Umbra P4; montajul de borduri/pavele standard si premium in zona centrala din Constanta; realizarea de lucrari specifice la complexul Greenward Residence - Selimbar (pavaj premium Fantasia cu o suprafata de 1.700 mp); amenajari magazine noi din reteaua Lidl; reamenajari ale unor centre comerciale Kaufland si Penny; executia de pavaje pentru benzinarii si cartiere rezidentiale, in toate zonele tarii.
Vasile Gota a subliniat ca „in intreaga noastra istorie, am incercat sa oferim solutii viabile pentru amenajarile exterioare si credem ca am reusit acest lucru. Dovada stau cele peste 150.000 de lucrari, realizate cu 21 de milioane de metri patrati cu pavele si mai mult de 20 milioane de metri liniari de borduri. De asemenea, in timp ne-am dezvoltat in mod semnificativ domeniul de expertiza, trecand de la productia de prefabricate din beton la cea de piatra cubica si de la montajul pavelelor si bordurilor la lucrari de antrepriza generala in amenajari exterioare”.
 
Dezvoltarea durabila si CSR - elemente importante in strategia Elis Pavaje
Sustenabilitatea a fost o alta latura importanta a activitatii Elis Pavaje. Grija pentru mediu este bine ilustrata de actiunea din 2014, ce a avut ca scop impadurirea unei suprafete de 12.000 mp, in parcul Arini. Actiunea a avut loc in colaborare cu membrii Tasuleasa Social si elevi ai Liceului Lucian Blaga, din Sebes. Parcul Arini a fost selectat deoarece, dupa defrisarea zonei, nu a fost gandita o actiune de reimpadurire, ceea ce ar fi avut un impact negativ asupra comunitatii. Parcul este foarte important pentru localnici, fiind singurul spatiu verde cu o suprafata mare din zona. De asemenea, recent firma a investit in campania „Paseste cu incredere in scoala”, ce vizeaza reamenajarea unui numar anual de minim cinci curti de scoli din mediul rural. Pana in acest moment au fost amenajate doua curti de scoli, din judetul Arges. Totodata, ca firma activa in domeniul amenajarilor exterioare, Elis Pavaje sustine entitati cu resurse limitate, directionand cea mai mare parte a bugetului de CSR pentru amenajarea aleilor si curtilor centrelor de ingrijire a categoriilor defavorizate.
"Ne propunem ca si in urmatorii 30 de ani sa pastram acelasi nivel de implicare, sa implementam noi inovatii in beneficiul clientilor nostri si sa asiguram servicii de un inalt profesionalism" a declarat Emil Gota.
 
 
 
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Iunie/Iulie 2021)

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMTotalEnergieshiltiRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Arduro
rigips
Acvatot 2019
SIGM
concelex
SSAB
AED
Ubitech
MAKITA
quadratum
GEWISS
EURO BUILD
konsent
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
CDS
strabag nivel 1
DRS
theda mar
leviatan
EDIT-Structural
ELECTROGRUP
MCA
noark
VEGO
BogArt

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<