INDEX COMPANII | Inscriere/Adaugare |
![]() |
ELIS PAVAJE |
Adresa: Str. Zorilor nr. 1, Petresti, Judet Alba |
Telefon: 0258/743.682 |
Fax: 0258/743.284 |
E-mail: office@elis.ro |
Web site: www.elis.ro |
Domenii: Prefabricate din beton |
Descriere activitate
Producatorul de pavaje, rigole, dale, borduri, boltari, produse dedicate amenajarilor estetice si functionale. |
Prezentare companie/institutie
ELIS PAVAJE - Afacere construita piatra cu piatra
Lansat in anul 1991, business-ul Elis Pavaje a ajuns, de la un utilaj artizanal de mica productivitate (6 mp/zi) si doi angajati la o productie de peste 10.000 mp/zi in doua unitati de productie si la o cifra de afaceri anuala de 161 milioane lei in 2016.
Povestea Elis Pavaje incepe in 1991, ca o mica afacere de familie, cu o productie de doar 6 mp/zi, realizata cu un utilaj artizanal. In 2017, compania integreaza o echipa formata din 400 de angajati ale caror eforturi asigura o productie de peste 10.000 mp/zi in doua fabrici si o cifra de afaceri anuala de 161 milioane de lei in 2016. In aproximativ o luna de zile, Elis Pavaje va inaugura o noua fabrica la Secuienii Noi (judetul Neamt), care va incepe sa produca din august. "Un sfert de secol de activitate pe piata de pavaje reprezinta un simbol al muncii constante pe care o depunem si al responsabilitatii pe care o aratam clientilor. Munca, responsabilitatea si atentia depuse de echipa si parteneri in toti acesti ani ne-au ajutat sa crestem constant, devenind cel mai mare producator de pavaje de pe piata romaneasca", a declarat Emil Gota, directorul general al Elis Pavaje.
Anul 1993 a marcat, pentru producator, obtinerea primului contract important, pentru pavarea sediului BCR Deva. La fabricarea celor 1.300 mp de pavele necesare proiectului, angajatii de atunci ai Elis Pavaje au lucrat timp de trei luni. Afacerea incepea sa dea rezultate si, in 1995-1997, familia Gota a achizitionat prima masina semiautomata de productie a pavelelor din beton, care avea o capacitate de 50 mp/schimb. Tot in acea perioada, compania si-a dezvoltat si serviciul de montaj si, aparent, ce era mai greu trecuse, iar afacerea a urmat un curs firesc. In 1999, a fost construita prima hala de productie la Petresti (judetul Alba), pe o suprafata de 1.300 mp, in care au fost montate doua utilaje semiautomate, achizitionate in 1995 si 1998, fiecare cu productie de 50 mp de pavele pe schimb. Anul 2001 a reprezentat un moment de rascruce pentru companie, Elis Pavaje construind cea de-a doua hala de productie, de 1.200 mp, in care a fost montata prima instalatie automata de productie a pavelelor din beton prin vibropresare. Echipamentul, cu o capacitate de 250 mp/schimb, a fost adus din Germania. Cresterea progresiva a vanzarilor a determinat necesitatea conturarii primei echipe nationale de vanzari, formata din 6 persoane. Au urmat achizitia liniei de productie automatizate pentru producerea pavelelor si bordurilor (de 1.000 mp/schimb), respectiv constructia fabricii de la Stoenesti (judetul Prahova) - in anul 2008.
In anul 2010, Elis Pavaje isi intarea pozitia de lider al pietei nationale a pavajelor din beton, cu o cifra de afaceri de circa 60 de milioane de lei. Firesc, au urmat si alte investitii in cresterea capacitatii de productie, care ajungea la 9.000 mp/zi in cele doua unitati, de la Petresti si Stoenesti. Din 2013, compania detine si prima sa hala de productie a dalelor din beton, in 2015 a investit in achizitia unui utilaj de productie a elementelor de canalizare si anul trecut si-a majorat din nou productia, la 10.000 mp/zi si si-a extins spatiul administrativ prin construirea unei noi cladiri de birouri. Extindere in zona Moldovei: o noua fabrica se deschide in acest an
La sfarsitul anului 2016, Elis Pavaje a inceput constructia unei noi fabrici, care va fi ridicata in localitatea Secuienii Noi (judetul Neamt) in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Unitatea va avea o capacitate de circa 5.000 mp de pavele pe zi si va incepe sa produca din luna august 2017. Conform datelor companiei, scopul investitiei este de a raspunde solicitarilor in crestere de prefabricate din beton (pavele, borduri, rigole, boltari) si de a optimiza costurile logistice din zona Moldovei. Noua unitate incepe productia in iulie 2017 si va asigura, prioritar, livrarile catre clientii din zona de est a tarii. "Urmarind dinamica pietei, am ajuns la concluzia ca deschiderea unei noi unitati de productie este un pas necesar in dezvoltarea companiei. Am crescut vanzarile anual, prin optimizarea proceselor de productie si prin investitii in liniile tehnologice existente, insa exista o limita care nu mai poate fi depasita, fara asigurarea de capacitate suplimentara", a explicat Emil Gota. Investitia ar urma sa fie amortizata in 10 ani, capacitatea totala de productie a Elis Pavaje urmand a ajunge la circa 15.000 mp de pavele/zi.
In noua unitate se vor realiza pavele premium si standard, borduri, boltari si rigole. Utilajul de productie reprezinta o linie integral automatizata, de ultima generatie, achizitionata din Germania. Hala de productie si spatiile pentru depozitare se vor desfasura pe o suprafata totala de 50.000 mp. Investitia va crea 40 de locuri de munca noi in zona Moldovei, pana la finalul anului 2017. Daca la inceput Elis Pavaje producea doar pavele, acum gama sortimentala este mult extinsa, compania avand in portofoliu pavele si dale premium si standard, ornamentale (blocuri de zid, elemente de gard premium si standard, elemente de treapta, placi soclu, jardiniere, mic mobilier de gradina, focare), rigole, blocheti, boltari, borduri si elemente de canalizare si beton asfaltic. Compania produce pavele din beton vibropresat, ceea ce confera rezistenta si durabilitate cu o garantie de peste 20 de ani. Afaceri de 180 milioane de lei si noi lansari de produse, in 2017
Elis Pavaje a raportat o crestere de 11,7% a cifrei de afaceri din 2016, pana la 161 milioane de lei (circa 35,6 milioane de euro). Pentru 2017, conducerea companiei estimeaza o noua crestere a vanzarilor si majorarea cifrei de afaceri la peste 180 milioane de lei. "Impulsionarea vanzarilor din zona Moldovei, prin asigurarea proximitatii produselor si a unor servicii de calitate pentru partenerii din regiune, precum si lansarea de noi produse pe piata, ne determina sa speram ca ne vom atinge obiectivele de crestere a vanzarilor cu 14% fata de anul precedent", a mai spus Emil Gota.
In prima jumatate a acestui an, Elis Pavaje a lansat sase sortimente noi de pavaje: Arena D7, Arena P8, Cortina D7, Decora, Urbana D7 (toate gama premium) si Dreptunghi D7 (pavaj standard). "Din pozitia de lider al pietei de pavaje din Romania suntem atenti la evolutia domeniului pe plan mondial si oferim constant pe piata produse noi, moderne si rezistente. Clientii nostri se indreapta catre pavele de mari dimensiuni, atunci cand dispun de spatii generoase pe care le au de amenajat. Este o crestere constanta, care ne-a determinat sa ne imbogatim portofoliul cu aceste texturi noi, in format 60 x 30 cm si 50 x 50 cm", a declarat Ovidiu Popa, directorul de dezvoltare al Elis Pavaje. ![]() De asemenea, compania a dezvoltat kituri de produse pentru clienti, astfel incat sa le faciliteze procesul de achizitie: banca simpla, banca de colt, focar rotund si dreptunghiular, jardiniere etc. Recent, Elis Pavaje a investit aproape 200.000 de euro in reamenajarea showroom-ului de la Stoenesti, lucrarile vizand o suprafata de circa 3.000 mp. Despre acest spatiu de prezentare, reprezentantii companiei spun ca este cel mai mare showroom de pavaje din tara si o "oaza de inspiratie" in amenajarea spatiului exterior. ![]() DECORA: Pavele premium pentru amenajari rafinate
Pavelele premium sunt preferate de tot mai multi clienti, cresterea vanzarilor pe acest segment fiind constanta in ultimii ani. Conform datelor Elis Pavaje, in primele sase luni din 2017, vanzarea de produse premium a inregistrat o crestere de 70% fata de aceeasi perioada a anului trecut. "Printre avantajele pavelelor premium se afla gama coloristica diversa si rafinata, forme si dimensiuni contemporane sau futuriste, aspect estetic deosebit, pavaj rezistent zeci de ani, versatil si recomandat oricarui stil arhitectural. Intre preferintele clientilor se afla nuantele alb-crem, maro patinat, antracit, travertin, albastru patinat si pastel, precum si alte culori naturale, care isi pastreaza aspectul si farmecul peste ani", a explicat Bianka Dobre, directorul de marketing al Elis Pavaje.
Marca Decora a Elis Pavaje raspunde celor mai exigente cerinte. Aspectul retro al acestui model de pavaj este inspirat din arhitectura Imperiului Roman. Modelul este disponibil in patru dimensiuni diferite, care se monteaza intretesut, evocand celebrele drumuri romane. Amenajarile realizate cu pavaj Decora impun un aer aristocratic, dar modern si original, datorita finisarii in degradeuri rafinate. Cele patru tipuri de dale au dimensiuni de 266 x 399 x 80 mm (A), 266 x 266 x 80 mm (B), 266 x 133 x 80 mm (C) si 133 x 133 x 80 mm (D), disponibile in nuantele cafe, dolimit si tempo, generand o suprafata de beton colormix. Pavelele Decora se livreaza ambalate in paleti, cu o capacitate de aproximativ 8,64 mp si o greutate de circa 1.590 kg/palet. ![]() Pavelele realizate de Elis Pavaje sunt fabricate din beton clasa C 25/30, prin vibropresare, avand in compozitie ciment II A-S42.5R, agregate cu Ø maxima de 16 mm, aditivi plastifianti si antieflorescenta si apa. Toate cantitatile sunt folosite dupa retete bine controlate si stabilite. Unitatile sunt alcatuite din doua straturi de beton, respectiv: un strat de baza din agregate si unul de finisare realizat cu nisip cuartos, acesta oferind o mai buna rezistenta atat la uzura, cat si la alunecare. Pentru realizarea culorilor se folosesc oxizi fie sub forma de praf, fie sub forma de solutie. Colorantii se adauga in betonul din stratul de finisare, exceptie facand comenzile prin care se solicita colorarea intregii mase a pavelei. Tehnologia de productie consta in vibropresarea betonului semiuscat, turnat in matrite metalice, folosind instalatii de productie de inalta tehnologie, ceea ce ofera un produs compact, cu o textura uniforma, influentand favorabil principalele caracteristici ale produselor: absorbtia redusa de apa, rezistenta la ciclurile inghet - dezghet si la compresiune, precum si alte cerinte stabilite de normele romanesti si europene. Mai multe informatii despre produsele Elis Pavaje gasiti pe site-ul www.elis.ro Potential de crestere pe o piata evaluata la circa 100 de milioane de euro.
Plus 14% in 2017.
![]() - Ce previziuni aveti privind evolutia pietei de pavaje, in 2017?
- Rezultatele primelor luni din 2017 au fost influentate de conditiile meteorologice - a fost o iarna lunga, plina de precipitatii - si de stagnarea investitiilor, astfel incat vanzarile din primul trimestru au fost sub media anuala. In plus, spre deosebire de alti ani, 2017 a debutat sub semnul instabilitatii politice. Lipsa lucrarilor de infrastructura va fi greu compensata de volumele in crestere de pe piata rezidentiala, motiv pentru care, optimist vorbind, estimam ca sectorul pavajelor va stagna in acest an. In anii urmatori, depindem foarte mult de politicile de stimulare a investitiilor. Potential exista pe piata nationala atat pentru lucrari noi, cat si pentru renovari, Romania fiind inca mult in urma statelor europene. Speram sa fie si bugete.
- Cum va pozitionati, ca lider, pe aceasta piata in crestere?
- Pentru noi, Elis Pavaje, anul 2016 a reprezentat o perioada deosebita din mai multe puncte de vedere. Compania a aniversat 25 de ani de la infiintare, iar bilantul acestui sfert de secol, pe scurt, este: cresterea capacitatii de productie de la 6 mp/zi, realizata cu ajutorul a doi angajati, la 10.000 mp/zi, peste 11 milioane mp de pavele si mai mult de 11 milioane de metri liniari de borduri vandute. Din punct de vedere financiar, 2016 a fost un an peste asteptari, cu o cifra de afaceri care a atins aproape 161 milioane de lei, in crestere cu 11,7% fata de anul anterior, rezultate care ne impun, in continuare, ca lider autoritar pe piata pavelelor din Romania. Aceste rezultate au stat la baza deciziei de a deschide si cea de a treia fabrica a Elis Pavaje, la Secuienii Noi, in judetul Neamt, pentru a acoperi la costuri optime si zona de sud-est a tarii. In 2016 ne-am concentrat actiunile in vederea cresterii vanzarilor pe segmentul lucrarilor realizate din fonduri private, segment aflat in plina expansiune. Astfel, Elis Pavaje a crescut in special in sectorul lucrarilor industriale si comerciale, precum si pe segmentul parcurilor rezidentiale. In prezent, cea mai mare parte a livrarilor anuale (peste 90%) se realizeaza pentru proiecte private, zona investitiilor publice avand o pondere de maximum 10% la cifra de afaceri a companiei.
- Ce cota de piata detineti in acest moment in Romania pe segmentul pavajelor din beton?
- Conform datelor pe care le detinem, avem circa 25% din piata de pavele din Romania. Imbucurator pentru noi este, insa, faptul ca ponderea produselor premium a crescut anul acesta semnificativ in totalul vanzarilor.
- Care sunt principalele proiecte realizate in ultimele 12 luni cu produse Elis?
- In prezent, printre proiectele in lucru se afla amenajarea parcarii unei fabrici de cabluri auto la Balti, unde vom monta circa 6.500 mp de pavele. De asemenea, pentru amenajarile exterioare ale noului stadion national Ion Oblemenco, din Craiova, urmeaza sa livram, in total, aproximativ 70.000 mp de pavele, pentru modernizarea Pietei Dobrun, din Sibiu, vom furniza circa 7.500 mp, in timp ce la extinderea parcului logistic CTP Park, din Bolintin Deal, vom asigura livrarea a 17.000 mp de elemente pentru pavaje. Acestora li se adauga, de asemenea, proiectul de reamenajare a showroom-ului de la Stoenesti, recent finalizat, care este cel mai mare centru de prezentare de acest tip din tara: peste 3.000 mp de idei de amenajare cu modele premium de pavaj si mic mobilier de gradina realizat din pavaj.
- Ce dificultati aveti in derularea activitatii?
- Dificultatile tin de instabilitatea politica si de lipsa predictibilitatii in ceea ce priveste evolutia pietei de constructii. O alta problema cu care ne confruntam este recrutarea personalului, fiind tot mai greu sa gasim persoane calificate pentru departamentele de productie si montaj.
- Care sunt elementele strategice majore pe care le aveti in vedere pentru consolidarea pozitiei pe care o detineti pe piata de profil?
- Pentru 2017 ne-am planificat o crestere de 14% fata de anul 2016. Ne vom atinge obiectivele prin extinderea pe segmente noi de piata si diversificarea gamei de produse. Unul din atuurile companiei noastre, care ne diferentiaza de competitori, este reprezentat de serviciile complete si complexe oferite clientilor. Mentionez ca, de aproape 15 ani, sub brandul Elis se afla si Elis Agregate, companie infiintata in 2003 care furnizeaza, din balastiera si cariera proprii, materii prime de calitate certificata pentru productia Elis Pavaje, dar si pentru vanzare. In 2017 ne vom concentra atentia pe promovarea serviciilor de ofertare si executie pe segmentul lucrarilor de infrastructura si servicii pre- si post-vanzare: proiectare, transport cu camion cu macara, montaj, intretinere si reparatii. Incepand de anul trecut, am inclus in gama noastra de produse betonul asfaltic, iar cererea pentru acest produs este in crestere. Vom continua sa ne concentram pe domeniile in care excelam: productie de pavele, produse ornamentale, borduri, rigole pentru drenarea apelor pluviale, boltari de zidarie si fundatie si blocheti (elemente modulare destinate zidurilor de sprijin).
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Iunie-Iulie 2017)
|