INDEX COMPANII | Inscriere/Adaugare |
SIEMENS SRL |
Adresa: B-dul Preciziei nr. 24, Complex West Gate Park, Corp H5, et. 4-5, Bucuresti, S6 |
Telefon: 021/629.66.68 |
Fax: 021/207.73.72 |
E-mail: george.zapan@siemens.com |
Web site: new.siemens.com/ro/ro/products/tehnologii-pentru-cladiri.html |
Domenii: Materiale pentru instalatii electrice |
Descriere activitate
Sisteme de detectare si alarmare incendiu, echipamente si sisteme de administrare pentru instalatii de incalzire, ventilatie, climatizare si conditionare a aerului, termoficare, sisteme de stingere si management cladiri |
Prezentare companie/institutie
SIEMENS: Prognoze optimiste, pe fondul accentului pus pe eficientizare
George Zapan
Functia/Firma: Head of Building Products, Smart Infrastructure, Siemens Romania;
Experienta profesionala: 25 de ani in domeniul constructiilor.
Grupul tehnologic Siemens ofera clientilor sai oportunitatea de transformare digitala, ajutandu-i sa-si consolideze afacerile si sa se adapteze in mod optim noilor exigente de sustenabilitate. Cele mai recente date financiare indica, pentru anul fiscal incheiat la 30 septembrie 2021, incasari totale de 62,3 miliarde euro si venituri nete de 6,7 miliarde euro, realizate prin intermediul unei echipe globale formate din aproximativ 303.000 de specialisti. In calitate de expert recunoscut si partener de incredere atat ca integrator de sisteme, cat si ca furnizor de servicii sau produse, Siemens asigura eficienta energetica si siguranta cladirilor si a infrastructurii. Cu ajutorul echipei sale de experti, a experientei detinute si a competentelor tehnice, compania are capacitatea de a oferi partenerilor sai solutii optime la probleme complexe. George Zapan, Head of Building Products, Smart Infrastructure in cadrul Siemens Romania, furnizeaza, in cele ce urmeaza, informatii interesante despre cele mai recente solutii si inovatii lansate in ultima perioada.
- Cum a evoluat sectorul sistemelor de automatizare si securitate in 2021 si in prima parte a anului in curs?
- Piata de automatizari si instalatii de curenti slabi a avut un parcurs bun in decursul perioadei 2021 - 2022, datorita faptului ca toate proiectele de constructii in care aceste sisteme sunt utilizate au continuat conform planificarilor. Cele mai solicitate sisteme au fost cele dedicate detectiei si alarmarii la incendiu si la efractie, sistemele de control al accesului, de stingere cu gaze naturale si chimice a inceputului de incendiu, precum si solutiile de automatizare a instalatiilor HVAC. O crestere semnificativa a avut loc si pe segmentul de management al instalatiilor HVAC si curenti slabi, Desigo CC si Cerberus DMS. Toate acestea s-au livrat catre proiectele de cladiri de birouri aflate in constructie, parcuri logistice, retele de supermarketuri si catre zona industriala.
- Care sunt perspectivele de dezvoltare a segmentului pe termen scurt, mediu si lung?
-Pentru urmatorii ani, prognozele noastre sunt optimiste, avand in vedere faptul ca se pune un accent tot mai mare pe sisteme integrate si solutii de management al cladirilor, care pot asigura eficienta energetica, emisii reduse de carbon, precum si confort si siguranta pentru ocupantii acestora. Anul acesta, s-a observat tendinta clientilor de a solicita solutii pentru reducerea costurilor in ceea ce priveste consumul de energie (electricitate, incalzire, racire), daca ne referim la sistemele de automatizare HVAC pentru cladiri. Sistemul de management Desigo CC vine in intampinarea eficienta a cerintelor consumatorilor si firmelor de facility management. Monitorizarea de la distanta a intregii instalatii ajuta clientii sa stabileasca puncte de control importante si sa reactioneze rapid la orice eveniment si defectiune care, altfel, ar putea duce la pierderi de energie in timp. Acestia pot, de asemenea, sa analizeze si sa gestioneze sarcinile de putere si energie si sa reduca consumul global de energie si costurile. Monitorizarea si compararea in timp a costurilor energetice ale cladirilor, pe baza unor modele de tarife fixe sau variabile, in functie de nevoile prezente, ofera o cale excelenta de planificare si optimizare a costurilor. Acest lucru nu permite doar urmarirea consumului, ci si a emisiilor cladirilor, ceea ce ajuta clientii sa se asigure ca obiectivele de sustenabilitate vor fi indeplinite. In plus, integrarea sistemelor de control acces si securitate in aceeasi platforma de management reprezinta un avantaj si ajuta la gestionarea mai eficienta a situatiilor de urgenta ce pot aparea in exploatarea cladirilor. Siemens este, in continuare, compania care isi propune sa stabileasca tendintele de eficienta energetica, confort si siguranta in domeniul cladirilor.
- Care sunt principalele marci pe care le comercializati si pentru ce categorii de produse aveti cele mai multe solicitari?
- Suntem implicati in proiecte industriale de mari dimensiuni, pentru care oferim solutii integrate pentru sistemele HVAC si de curenti slabi, precum si in proiecte complexe aferente segmentului de ospitalitate si aici ma refer la hoteluri, unde livram sisteme de detectie si alarmare la incendiu, sisteme de alarmare publica si sisteme de management al accesului in camere cu controlul instalatiilor de iluminat, al instalatiilor de incalzire/racire si de ventilare. Avem proiecte unde implementam sisteme de detectie si alarmare la incendiu, care sunt monitorizate prin aplicatia de cloud, Cerberus Portal. Aceasta aplicatie ofera o foarte mare flexibilitate firmelor de mentenanta prin monitorizarea online, asigurand eficienta si costuri reduse de exploatare a instalatiilor, cu avantaje economice majore pentru clientul final.
- Nominalizati care sunt principalele dificultati/provocari pe care le intampinati in activitate, in aceasta perioada.
- In ultimii ani, ca o consecinta a pandemiei, nu am fost ocoliti de dificultatile aparute in lanturile de aprovizionare. Faptul ca suntem o companie globala, cu operatiuni in majoritatea pietelor, a constituit un avantaj, care ne ajuta sa gasim solutii, impreuna cu clientii si partenerii nostri. O alta problema este data de faptul ca doar noile constructii au acces la tehnologie si doar o mica parte din cladirile existente este digitalizata si neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon. In ritmul actual, este necesar un interval extrem de mare timp pentru a le decarboniza pe toate. De aceea, trebuie sa acceleram ritmul de digitalizare si modernizare a stocului actual de cladiri. Avem tehnologia necesara, iar avantajele legate de costurile reduse de exploatare si mentenanta sunt considerabile.
- Ce obiective aveti pentru anul in curs in ceea ce priveste zona operationala si portofoliul de produse?
- Una dintre tintele prioritare stabilite la nivelul managementului Building Products din cadrul Siemens Romania este reprezentata de cresterea cotei de piata, prin atragerea de parteneri noi si prin impulsionarea celor existenti, in vederea implementarii solutiilor dedicate cladirilor inteligente. De asemenea, este vizata dezvoltarea canalului de distributie a componentelor, adresat producatorilor de echipamente OEM. Portofoliul de produse oferit de Siemens Building Products pe piata din Romania este in continua dezvoltare si actualizare, ca urmare a activitatii continue de Research & Development, la nivel global. Spre exemplu, dintre ultimele produse intrate recent in oferta Siemens, amintim noua gama de echipamente wireless Swing (detectoare de fum si butoane de avertizare manuale), detectorii de fum prin aspiratie, ce asigura o detectie timpurie a fumului si reduc la minimum sansele de declansare a alarmelor false. In plus, pentru a veni in intampinarea nevoilor clientilor, investim constant in alinierea la tendintele tehnologice de comunicare, lansand constant aplicatii pentru sistemele de operare mobile, care sustin specialistii in activitatea de proiectare a instalatiilor sau programe dedicate clientilor, in vederea controlarii sistemelor de incendiu, efractie sau a echipamentelor HVAC. Toate acestea sunt anuntate prin informari lunare catre toti cei interesati. Grupul german aloca, la nivel global, un procent important din cifra de afaceri pentru activitati de cercetare si dezvoltare, in anul 2021 bugetul ajungand la 4,9 miliarde euro. In final, rezultatele activitatii de Research & Development se regasesc si la nivel national, prin produsele de ultima generatie aduse de Siemens pe piata locala sau prin actualizari ale sistemelor de operare dedicate. Cea mai importanta directie este data, in prezent, de dezvoltarea solutiilor de tip cloud, care faciliteaza monitorizarea de la distanta, precum si mentenanta proactiva. Odata cu lansarea Building X, reprezentand o noua suita modulara si deschisa pentru cladiri inteligente, putem conecta acum toate datele pe care le genereaza sistemele de cladiri inteligente intr-un singur punct, extinzand mai rapid cladirile inteligente si apropiindu-ne de viziunea noastra privind cladirile autonome, cu un consum energetic net egal cu zero. Suita este, de asemenea, prima oferta de noua generatie construita pe principiile de proiectare ale Siemens Xcelerator. Este inceputul unei calatorii alaturi de clientii si partenerii nostri, pentru a accelera inovarea si sustenabilitatea in industrie.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Octombrie 2022)
SIEMENS: Numerosi clienti investesc in automatizarea cladirilor
Siemens Romania, una dintre cele mai importante companii din domeniul tehnologiei si prezenta de peste un secol la nivel local, a realizat o cifra de afaceri de 393 milioane de euro in 2013, in cadrul tuturor celor patru sectoare, denumite generic Energie, Sanatate, Industrie si Infrastructura si Orase. Divizia de tehnologii pentru cladiri (Building Technologies), parte a sectorului de Infrastructura si Orase, a inregistrat o cifra de afaceri de 5,6 milioane de euro anul trecut, suma rezultata din vanzarea de produse, proiecte si din activitatile de facility management. Pentru anul 2014, noua strategie de afaceri si de pozitionare pe piata nationala a diviziei Building Technologies consta in furnizarea solutiilor prin intermediul partenerilor, vanzarea si distributia produselor urmand a se realiza prin intermediul departamentului Control Products and Systems. Implementarea noii strategii de business a generat, in primele trei luni din 2014, o crestere cu aproximativ 26% a vanzarilor de produse, in comparatie cu nivelul mediu al acelorasi perioade din anii anteriori.
George Zapan, Director Divizie Siemens Building Technologies Romania:
„Exista o tendinta de crestere a numarului de investitii in sisteme de management al cladirii (BMS), datorita numeroaselor avantaje venite odata cu automatizarea cladirilor, de la costurile reduse ale consumului de energie la cheltuielile mai mici aferente operatiunilor de mentenanta. Aceste investitii vin atat din sectorul privat, cat si din cel public si se adreseaza tuturor tipurilor de cladiri. O alta referinta recenta, din portofoliul partenerului Siemens - Probitas International, este Hotelul International Iasi, in cazul caruia intregul sistem de building management implementat poate determina un cost al energiei consumate de trei ori mai mic decat in cazul unui hotel de aceeasi dimensiune si cu sistemele de operare traditionale”.
Proiectele de referinta implementate de Siemens Building Technologies sunt numeroase si implica livrari de sisteme si produse atat pe segmentul de protectie la incendiu si securitate, cat si in domeniul automatizarilor, instalatiilor si echipamentelor care pot creste confortul beneficiarilor finali, adresandu-se mai multor domenii de activitate: fabrici si zone industriale, retele de hoteluri, institutii publice, complexuri de business etc. "Unul dintre cele mai recente proiecte, incheiate cu ajutorul partenerului Siemens - Probitas International, este Hotelul International Iasi, cladire complet automatizata cu echipamente furnizate de catre compania noastra. In acest caz, sistemul de management al cladirii (BMS) le integreaza pe cele de automatizare a instalatiilor HVAC, detectie incendiu Sinteso, de antiefractie SPC, pe cel de automatizare a controlului camerelor de hotel - HARS, precum si instalatiile de curenti tari (tablouri electrice, bare, analizoare de energie electrica etc). In linii mari, aceste solutii gestioneaza de la temperatura in camerele hotelului si luminile din spatiile comune, pana la accesul in cladire si preventia incendiului, cu informarea constanta a operatorului cu privire la starea imobilului. Toate sistemele sunt controlate prin intermediul pachetului software de management al cladirii Desigo™ Insight, care poate fi gestionat prin comenzi simple, chiar si de catre persoane fara cunostinte de programare", a declarat George Zapan, Head of Building Technologies Division, din cadrul Siemens Romania. Printre cladirile publice echipate cu sisteme din portofoliul Siemens Building Technologies se afla Spitalul Coltea si Aeroportul International "Henri Coanda" (echipate cu sisteme de detectie a incendiului), avand in lucru si sistemul de incendiu si automatizari pentru noua cladire a Teatrului National Bucuresti. Alte proiecte realizate de divizie au vizat complexurile de birouri Petrom City si Cascade Tower, fabricile Hella (Lugoj), Eurotire (Drobeta Turnu-Severin), Expur (Slobozia) si Renault Technologies Roumanie.
Este vizata majorarea cotei de piata in acest an Unul dintre obiectivele de business prioritare stabilite la nivelul managementului Siemens Building Technologies Romania este reprezentat de cresterea cotei de piata, prin atragerea de parteneri noi si prin impulsionarea celor existenti, in vederea implementarii solutiilor dedicate cladirilor inteligente. De asemenea, este vizata dezvoltarea canalului de distributie a componentelor, adresat producatorilor de echipamente OEM. "Portofoliul de produse oferit de divizia Siemens Building Technologies pe piata din Romania este in continua dezvoltare si actualizare, ca urmare a activitatii continue de R&D la nivel global. Spre exemplu, dintre ultimele produse intrate recent in oferta Siemens, amintim noua gama de echipamente wireless Swing (detectoare de fum si butoane de avertizare manuale), detectorii de fum prin aspiratie care asigura o detectie timpurie a fumului si reduc la minimum sansele de declansare a alarmelor false. In plus, pentru a veni in intampinarea nevoilor clientilor, investim constant in alinierea la tendintele tehnologice de comunicare, lansand constant aplicatii pentru sistemele de operare mobile care sustin specialistii in activitatea de proiectare a instalatiilor sau programe dedicate clientilor, in vederea controlarii sistemelor de incendiu, efractie sau a echipamentelor HVAC. Toate acestea sunt anuntate prin newslettere lunare catre toti cei interesati", a mai spus George Zapan. Potrivit datelor furnizate de Mihai Tudorascu, Division Country Controller in cadrul Siemens Building Technologies Romania, grupul german aloca, la nivel global, peste 5,7% din cifra de afaceri in activitati de cercetare si dezvoltare, in anul 2013 bugetul ajungand la 4,7 miliarde euro. Pentru divizia Building Technologies Romania, activitatea este coordonata la nivel central din Germania si Elvetia, produsele fiind adaptate astfel incat sa respecte reglementarile europene, valabile si pentru Romania. "In final, rezultatele activitatii de R&D se regasesc si la nivel national prin produsele de ultima generatie aduse de Siemens pe piata locala sau prin actualizari ale sistemelor de operare dedicate", a explicat Mihai Tudorascu.
Tedinta de crestere pe piata locala de automatizari BMS Potrivit reprezentantilor diviziei Siemens, exista o tendinta de crestere a numarului de investitii in sisteme de management al cladirii (BMS), datorita numeroaselor avantaje venite odata cu automatizarea cladirilor, de la costurile reduse ale consumului de energie la investitiile mai mici in mentenanta. Aceste investitii provin atat din sectorul privat, cat si din cel public si se adreseaza tuturor tipurilor de cladiri. In acelasi timp, piata inregistreaza o crestere constanta a cerintelor in materie de securitate si siguranta, unde Siemens Building Technologies ofera un portofoliu complex de sisteme si produse de ultima generatie, precum centrala de incendiu Cerberus Pro si cea de intruziune Sintony. Produsele oferite de Siemens in materie de tehnologii dedicate cladirilor vizeaza cresterea confortului, sigurantei si securitatii beneficiarilor si sunt dezvoltate conform celor mai noi tendinte din domeniu. Utilizarea lor permite reducerea in mod semnificativ a costurilor operationale si le incadreaza la cele mai inalte clase de eficienta energetica BACS - EN 15232. "Prin faptul ca sistemele permit automatizarea completa a proceselor de incalzire, ventilatie si aer conditionat, precum si a solutiilor de iluminat si umbrire, se poate obtine un consum al energiei cu pana la 30% mai mic. Clientii sunt tot mai deschisi la imbunatatirea performantei energetice, in special datorita oportunitatii de reducere a costurilor de administrare, insa si ca urmare a legislatiei impuse in domeniu si a trendului de aliniere la conceptul de dezvoltare a cladirilor inteligente. De exemplu, divizia Siemens Building Technologies a inceput implementarea unui program de eficientizare energetica pentru lantul hotelier Marriott din Europa. Intr-o prima faza se va aplica in 20 de hoteluri, printre care se afla si cel din Bucuresti. In functie de starea cladirii, se asteapta o economie de energie de 10%-15%, iar Marriott urmareste sa amortizeze aceasta investitie in aproximativ trei ani. Proiectul pilot al programului a fost reprezentat de Hotelul Marriott din Paris, situat langa aeroportul Charles de Gaulle, unde, comparativ cu anul precedent, costurile cu energia electrica si consumul de gaz s-au redus cu 6%, respectiv 17%, iar emisiile de CO2 s-au diminuat cu 15%. Programul implica realizarea unui audit pentru determinarea criteriilor individuale ale cladirilor vizate si, ulterior, optimizarea sistemelor de management ale imobilelor si proceselor in functie de aceste criterii. La finalizarea proceselor implicate, consumul de energie va fi monitorizat si optimizat in mod constant si de la distanta de catre expertii Siemens in domeniul eficientei energetice. Programul include, de asemenea, utilizarea de monitoare "Green Building", care pun la dispozitia angajatilor si oaspetilor hotelului informatii cu privire la consumul instantaneu de energie in zonele de trafic intens, cum ar fi ascensoarele si lobby-ul, cu scopul de a creste nivelul de constientizare cu privire la comportamentul responsabil care trebuie adoptat in vederea cresterii eficientei energetice. Siemens a dezvoltat si implementat cu succes programul in aproximativ 20 de unitati de productie proprii. Inca de la lansarea acestuia, in 2010, initiativa a permis companiei sa reduca emisiile de CO2 la nivel global cu 18.000 de tone si cheltuielile pentru energie cu 5,5 milioane de euro.
Hotel International Iasi, prima unitate din Romania complet automatizata cu produse si sisteme Siemens Finalul anului trecut a adus in portofoliul diviziei Siemens Building Technologies Romania, prin intermediul partenerului Probitas International, un proiect de referinta pentru activitatea din tara noastra a grupului german, prin automatizarea completa a Hotelului International Iasi. "Unicitatea proiectului consta in faptul ca sistemul de management al hotelului integreaza majoritatea solutiilor oferite de Building Technologies, incadrand imobilul in categoria cladirilor viitorului, concept promovat de Siemens la nivel global. Proiectul a fost initiat in urma cu doi ani, cand beneficiarul acestuia - care implementa atunci solutia Hotel Automation Room System (HARS) in Hotelul International din Sinaia - a decis sa apeleze la intregul portofoliu oferit de divizia dedicata cladirilor inteligente pentru hotelul inaugurat in Iasi", a precizat George Zapan. Unitatea turistica din Iasi este cotata la 4 stele, avand o suprafata utila de 17.000 mp, 169 de camere, 8 sali de conferinte si 11 etaje. Proiectul a fost coordonat in intregime de Probitas International, partener autorizat al Siemens cu un portofoliu impresionant de lucrari de amploare. La mai putin de un an de la inceperea lucrarilor (august 2012), Siemens BT a inceput programarea sistemelor, astfel incat, in mai putin de sase luni, hotelul era complet operational, fiind deschis oficial in ianuarie 2014. Sistemul de management al cladirii (BMS) implementat integreaza automatizarile instalatiilor HVAC, sistemul de incendiu Sinteso, pe cele antiefractie SPC si de automatizare a controlului camerelor de hotel - HARS, precum si instalatiile de curenti tari (tablouri electrice, bare, analizoare de energie electrica etc.).
Vanzari de 17,3 miliarde euro, la nivel de grup Siemens a inceput in forta anul fiscal 2013 - 2014, chiar daca fluctuatiile inregistrate pe piata valutara au exercitat efecte adverse, potrivit celui mai recent raport financiar al grupului german. Astfel, comenzile au consemnat un salt de 9%, ajungand la 20,83 miliarde euro, in vreme ce vanzarile s-au majorat cu 3%, pana la 17,32 miliarde euro. Divizia de produse industriale din cadrul concernului a raportat o scadere de 2% a incasarilor, insa nivelul solicitarilor de produse specifice a sporit cu 8%, ca urmare a cresterii substantiale a cererii pentru produse avand cicluri lungi de fabricatie. Din punct de vedere geografic, a fost comunicata o sporire importanta a vanzarilor in Europa, insa aceasta a fost compensata de declinul din America de Nord si de Sud. Tendinta a fost insa opusa, daca se analizeaza evolutia comenzilor. Pe termen scurt, expertii Siemens se asteapta la o mentinere a starii de instabilitate, pe segmentul activitatilor cu un ciclu scurt de productie nefiind previzibila o revigorare inainte de finele anului in curs. Cu toate acestea, daca se mentine ritmul actual de crestere organica, este posibil ca anul fiscal curent sa se incheie cu o majorare de 15% a veniturilor nete.
SIEMENS: Many customers are investing in building automation
Siemens Romania, one of the leading technology companies and present on the Romanian market for over a century, achieved a turnover of 393 million EUR in 2013, in all four divisions, collectively named Energy, Health, Industry and Infrastructure / Cities. The department of Building Technologies, part of the Infrastructure and Cities Sector, recorded revenues of 5.6 million EUR last year, an amount resulting from the sale of products, projects and facility management activities. For 2014, the new business strategy and positioning on the national market of the Building Technologies division is to provide the optimal solutions solely through partners, while the sale and distribution will be made through the Control Products and Systems department. The implementing of the new business strategies generated an increase of approximately 26% in sales in the first three months of 2014, compared to the average level of the same period in previous years. The reference projects implemented by Siemens Building Technologies are numerous and involve both deliveries of systems and products in the segment of fire protection and security, as well as in the automation, installations and equipment domain that may increase the comfort of beneficiaries by addressing several areas of activity: factories and industrial areas, networks of hotels, public institutions, business complexes etc. "One of the most recent projects completed with the help of Siemens - Probitas partner is the International Hotel Iasi, a building fully automated by our company. In this case, the building management system (BMS) integrates the automation of installations such as HVAC, Sinteso fire, burglary SPC, the ones of the control rooms of the hotel - HARS and strong currents installations (electrical panels, roof, power analyzers etc.). Broadly, these solutions manage everything, from the temperature in hotel rooms and the lights in the common areas to the access inside the building and fire prevention, the operator being constantly informed about the state of the building", said George Zapan, Head of Building Technologies Division of Siemens Romania.
(articol aparut in TOP-Agenda Constructiilor, editia Mai 2014 )
|