CELCO: Industria varului trebuie inclusa in Planul Bugetar-Structural 2025-2031 |
Producatori & Furnizori Publicat de Ovidiu Stefanescu 10 Dec 2024 06:25 |
Industria varului, evaluata la 83 milioane de euro anual, ar trebui inclusa in "Planul Bugetar-Structural pe Termen Mediu 2025-2031" propus de Guvern, pentru a beneficia de programele de sprijin propuse in planul de reforme si investitii, este de parere Niculae Dusu, presedintele Consiliului de Administratie al companiei Celco SA, cel mai mare producator de materiale de constructii din zona de est a tarii. Managerul precizeaza ca lipsa sustinerii acestei industrii esentiale, prin cresterea preturilor la gaz si energie care au o pondere de peste 65% in costul de productie, a condus la scaderea competitivitatii pe piata, cu efecte asupra scaderii productiei cu 31% in volum, in perioada 2021-2023, si a cresterii importurilor cu 25% pe an intre 2019 si 2023. Cresterea costurilor pentru energie si materiale, impreuna cu penuria de forta de munca calificata, sunt provocari majore care vor testa rezilienta companiilor din domeniu si in anii urmatori, mai spune Niculae Dusu. In pofida acestor provocari, Celco SA va continua sa inoveze si sa dezvolte solutii care sa raspunda cerintelor tot mai exigente si care ii vor consolida pozitia de lider in domeniul materialelor de constructie sustenabile.
- Cum au evoluat vanzarile de materiale de constructii din portofoliul Celco, in 2024?
- In 2024, vanzarile de materiale de constructii din portofoliul Celco s-au mentinut la nivelul anului precedent, reflectand astfel tendintele existente pe piata constructiilor. Am observat o crestere semnificativa a interesului beneficiarilor pentru produsele fabricate din materii prime naturale, un segment care devine tot mai popular datorita preocuparilor pentru sustenabilitate si eficienta energetica. Materialele noastre de zidarie si termoizolatie, BCA Celco si Izomineral, cu performante termoizolante ridicate, au fost in topul preferintelor clientilor, in special pentru proiectele rezidentiale care s-au aliniat la cerintele NZEB. In cadrul acestor proiecte, materialele care inglobeaza proprietati termoizolante de inalta performanta si designul orientat spre reducerea pierderilor de energie joaca un rol central. Zidaria Celco este apreciata pentru calitatea aflata la nivelul standardelor europene privind durabilitatea, in special datorita varietatii sortimentale oferite clientilor, in functie de cerintele din proiecte. Beneficiarii nostri se bucura de costuri semnificativ mai mici pentru utilitati si un confort sporit datorita calitatii aerului si izolarii termice si fonice excelente.
Cu mari eforturi de inovare si adaptare la conditiile pietei, am reusit sa ne consolidam pozitia pe piata materialelor de constructii, in special datorita cererii pentru produse sustenabile. Din pacate pentru industria din Romania, lipsa sprijinului venit din partea autoritatilor se vede in rezultatele companiilor. Fara sprijin guvernamental si finantare adecvata, industria se confrunta cu dificultati in a realiza investitii de amploare pentru implementarea unor tehnologii mai eficiente si mai ecologice, aspecte care conduc la scaderea competitivitatii companiilor romanesti si implicit a increderii ca tintele stabilite vor fi realizate atat in acest an, cat si in anul 2025.
- Ce planuri de investitii si obiective aveti stabilite pentru anii care urmeaza?
- Obiectivele pentru urmatorii ani rezulta din angajamentul nostru pentru dezvoltare durabila si pentru adaptarea la noile cerinte ale pietei si reglementarilor europene. Pentru a face fata concurentei din ce in ce mai puternice atat pe piata de zidarie, cat si pe cea de materiale "prafoase" (adezivi, mortare si var), ne construim strategii care vizeaza, printre altele: investitii in capacitati de productie eficiente energetic care sa ne permita optimizarea costurilor, dezvoltarea si lansarea unor produse inovatoare care indeplinesc cele mai stricte cerinte de performanta solicitate de clienti, dar si investitii in digitalizare si tehnologii verzi, pentru a imbunatati procesele de productie si a reduce amprenta de carbon a operatiunilor curente.
- Cum abordati problema zero carbon in cadrul activitatilor operationale si ce obiective de sustenabilitate aveti stabilite pe termen mediu si lung?
- Problema zero carbon are solutii viabile in cadrul industriei materialelor de constructii, dar necesita o abordare complexa si investitii sustinute. Celco a facut pasi importanti in aceasta directie, prin optimizarea proceselor de productie, utilizarea surselor de energie regenerabila si reciclarea deseurilor industriale. Cu toate acestea, am primit cu multa ingrijorare "Planul Bugetar-Structural pe Termen Mediu 2025-2031" propus de guvern, in care industria varului nu este mentionata printre beneficiarii programelor de sprijin propuse in planul de reforme si investitii. Includerea sa in planul bugetar ar facilita accesul la resurse si ar contribui la cresterea competitivitatii Romaniei la nivel european, consolidandu-i totodata eforturile in directia dezvoltarii durabile.
Industria varului are un rol esential in diverse sectoare, de la constructii si agricultura, pana la metalurgie si protectia mediului, sustinand astfel economia nationala si contribuind direct la tranzitia catre o economie verde. Varul este un material vital pentru tratarea apei si a solului, reducand poluarea si sprijinind masurile de conservare a mediului. Principalele piete tinta care influenteaza consumul de var sunt: metalurgia (22,9%), productia de BCA (20%), protectia mediului (11,4%) si varul hidratat pentru constructii (10,7%). Lipsa sustinerii acestei industrii esentiale, prin cresterea preturilor la gaz si energie care au o pondere de peste 65% in costul de productie, a condus la scaderea competitivitatii pe piata, cu efecte asupra scaderii productiei cu 31% in volum, in perioada 2021-2023 si a cresterii importurilor cu 25% pe an intre 2019 si 2023. Cele mai multe importuri, ca volum, au provenit din Serbia (32%), Ucraina (19%) si Bulgaria (18%). Fara sprijin guvernamental si finantare adecvata, industria varului se confrunta cu dificultati in a realiza investitii de amploare pentru implementarea unor tehnologii mai eficiente si mai ecologice. Investitiile in implementarea unor astfel de proiecte sunt de peste 300 milioane de euro.
In Europa sunt deja in desfasurare 12 proiecte de captare si depozitare a CO2 de catre industrii similare, care beneficiaza de ajutoare de pana la 85% din partea guvernelor tarilor in care se desfasoara investitiile. Pentru a mentine active capacitatile de productie a varului in Romania, o industrie de peste 82 milioane euro, consideram ca includerea acestui sector in Planul Bugetar-Structural ar contribui la cresterea competitivitatii industriei la nivel european si ar sprijini Romania in atingerea obiectivelor de sustenabilitate asumate prin Pactul Verde European. In Romania, lipsa infrastructurii pentru transportul si stocarea CO2, care descurajeaza aplicatiile pentru proiecte CCUS si insuficienta cofinantare din partea statului, care sa sustina proiectele industriale cu potential de decarbonizare, sunt motive care duc la imposibilitatea de a decarboniza productia de var.
- Care credeti ca vor fi provocarile si oportunitatile anului 2025 in domeniul constructiilor si pentru companie?
- Pentru industria constructiilor, anul 2025 se contureaza a fi unul complex, marcat de tranzitia rapida spre digitalizare si de alinierea la reglementarile stricte privind sustenabilitatea. Cresterea costurilor pentru energie si materiale, impreuna cu penuria de forta de munca calificata, sunt provocari majore care vor testa rezilienta companiilor din domeniu. Pentru Celco, principala provocare va fi mentinerea echilibrului intre eficienta operationala si investitiile in tehnologii verzi. Totodata, cererea in crestere pentru materiale eficiente energetic si prietenoase cu mediul reprezinta o oportunitate semnificativa pentru noi. Vom continua sa inovam si sa dezvoltam solutii care sa raspunda cerintelor tot mai exigente, ceea ce ne va permite sa ne consolidam pozitia de lider in domeniul materialelor de constructie sustenabile. Aceasta perioada de tranzitie va deschide, de asemenea, oportunitati pentru dezvoltarea parteneriatelor strategice si pentru accesarea unor segmente de piata noi, care valorizeaza performanta ecologica si eficienta energetica.
|