Agenda Constructiilor
Duminica, 22 Decembrie 2024
Home - Stiri - Info-Santiere - ACTUAL CONNECT: Lucrari la prima centrala fotovoltaica de 89 MWp de la Isalnita
ACTUAL CONNECT: Lucrari la prima centrala fotovoltaica de 89 MWp de la Isalnita
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 12 Nov 2024 17:01
OMV Petrom, cel mai mare producator integrat de energie din sud-estul Europei, a semnat un contract de tip EPCC - Inginerie si Proiectare, Achizitii, Executie & Punere in Functiune - pentru proiectul Isalnita. Contractul include construirea parcului fotovoltaic, a statiei electrice de 110 kV pentru racordarea la retea, precum si operarea si mentenanta acestora pe o perioada de 2 ani de la punerea in functiune.
Contractul a fost atribuit asocierii de firme romanesti Actual Connect - Global Technical Systems SA - Bit Invest - Alpin Sun, in urma unui proces de selectie pe criterii competitive. Asocierea de firme cumuleaza o experienta de peste 700 MW instalati in sisteme fotovoltaice in tari precum Belgia, Olanda, Germania, Austria, Ungaria si Romania.
"Semnarea acestui contract marcheaza un moment semnificativ pentru compania noastra, startul constructiei propriu-zise a primului proiect fotovoltaic mare dezvoltat integral de OMV Petrom. Acest proiect subliniaza angajamentul nostru fata de sectorul energiei regenerabile si demonstreaza capacitatea noastra de a fi lideri in tranzitia energetica in Romania", a declarat Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Gaze si Energie.
Proiectul fotovoltaic Isalnita, pentru care decizia finala de investitie a fost luata in luna iunie a acestui an, este primul proiect fotovoltaic de mari dimensiuni, integral dezvoltat de OMV Petrom. Parcul va avea o capacitate instalata de aproximativ 89 MWp si se afla in comuna Isalnita, judetul Dolj. Productia anuala estimata va fi de aproximativ 130 GWh.
Pasul urmator in acest proiect este demararea constructiei, finalizarea si punerea sa in functiune fiind estimate a avea loc in prima jumatate a anului 2026.
Acest proiect sustine obiectivul OMV Petrom de a avea un portofoliu de 2,5 GW de proiecte de energie regenerabila, impreuna cu parteneri. Centrala electrica fotovoltaica Isalnita poate dezvolta sinergii puternice cu alte proiecte aflate deja in portofoliu, consolidand securitatea aprovizionarii cu energie electrica din surse regenerabile.
De asemenea, ca parte a apelului pentru proiecte din cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta al Romaniei (PNRR), OMV Petrom a depus un proiect pentru realizarea unui sistem de stocare cu o capacitate de 36 MWh, avand o putere de injectie in retea de 18 MW. Daca va primi finantare, sistemul urmeaza a fi instalat in cadrul parcului de la Isalnita.
 
Proiecte de 400 milioane euro pentru constructia de parcuri fotovoltaice
Proiectul parcului fotovoltaic de la Isalnita face parte dintr-un proiect major implementat de Complexul Energetic Oltenia (CEO) si OMV Petrom, ce prevede proiectarea si constructia a patru parcuri fotovoltaice, cu o putere cumulata de 450 MW, in Isalnita, Tismana si Rovinari. Valoarea totala a investitiilor este de aproape 400 de milioane de euro, proiectele fiind derulate prin societatile de proiect Parc Fotovoltaic Rovinari Est SA, Solarist Tismana 2 SA, Parc Fotovoltaic Isalnita SA si Parc Fotovoltaic Tismana 1 SA, detinute de CEO si OMV Petrom.
Proiectele fac parte din planul de restructurare si decarbonare al CEO si beneficiaza de finantare nerambursabila europeana prin Fondul de Modernizare al UE. Se preconizeaza ca parcurile fotovoltaice vor furniza energie electrica sistemului national din anul 2025.
Lotul 1 (atribuit) prevede proiectarea, constructia, punerea in functiune, asigurarea de mentenanta pe o perioada de 3 ani si predarea centralei fotovoltaice Isalnita, cu o capacitate instalata de 89 MWp pentru producerea de energie electrica. Proiectul va fi construit pe malurile drept si stang ale SE Isalnita si are o valoare de investitie de 69,6 milioane de euro, cu o perioada de implementare de 54 de luni.
Lotul 2 prevede proiectarea, achizitia, realizarea, punerea in functiune, operarea si mentenanta pentru 3 ani si predarea centralei fotovoltaice Rovinari Est, cu o capacitate minima instalata de 110 MWp pentru producerea de energie electrica, inclusiv o statie electrica de 400/110 KV. Proiectul va fi construit in Robinari-Est, judetul Gorj, si are o valoare de investitie de 103,67 milioane de euro, cu o perioada de implementare de 54 de luni.
Lotul 3 prevede lucrari de proiectare, achizitie, realizare, punere in functiune, operare si mentenanta pentru 3 ani si predarea centralei fotovoltaice Tismana 1, cu o capacitate minima instalata de 128,3 MWp pentru producerea de energie electrica. Proiectul va fi construit in Tismana - UMC Rosia, si are o valoare de investitie de 100,2 milioane de euro, cu o perioada de implementare de 54 de luni.
Lotul 4 include proiectarea, achizitia, realizarea, punerea in functiune, operarea si mentenanta pentru 3 ani si predarea centralei fotovoltaice Tismana 2, cu o capacitate minima instalata de 131,67 MWp pentru producerea de energie electrica. Proiectul va fi construit in Tismana - UMC Rosia, si are o valoare de investitie de 101,12 milioane de euro, cu o perioada de implementare de 54 de luni.
Potrivit datelor din SEAP, toate loturile se afla in etapa finala de evaluare si atribuire, castigatorii urmand a fi anuntati in perioada urmatoare.
 
Opt oferte de participare, depuse pentru cele 4 loturi
La licitatia pentru atribuirea lucrarilor de proiectare si executie a celor 4 centrale fotovoltaice au fost depuse 8 oferte de participare, respectiv:
1. Girisim Elektrik AS, pentru Loturile 2, 3, 4, 1, avand ca subcontractanti companiile Energobit, Energobit Control Systems si Campeador;
2. Ameressco Sunel Energy AE, pentru Loturile 1, 3, 2, 4, avand ca subcontractanti si terti companiile Ameresco Inc, Sunel UK Limited, Sunel Single Member si Sunel Iberia SL;
3. Electrogrup, pentru Loturile 1, 2, 3, 4, avand ca subcontractanti si terti companiile Energobit Control Systems, Energobit, CIS GAZ, Nibaco si Nova Power & Gas;
4. Asocierea Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Company Limited (lider) - Shanghai Electric UK Company Limited, pentru Loturile 1, 2, 3, 4, avand ca subcontractant societatea Electroconstructia Elecon;
5. Asocierea Actual Connect (lider) - Global Technical Services - Tarr Const - Global Technical Systems - General Security - Alpin Sun - BIT Invest, pentru Loturile 1, 2, 3, 4;
6. Asocierea Multigrup Activ Distribution (lider) - ISPE Proiectare si Consultanta - Romelectro - Comal SpA, pentru Loturile 2, 1, 3, 4, avand ca tert societatea Odini Costruzioni Generali SpA;
7. Asocierea Enevo Group (lider) - Longi Solar Technologie, pentru Loturile 1, 2, 3, 4, avand ca subcontractanti si terti companiile Energobit si Rodina Construction;
8. Asocierea Restart Energy One (lider) - Solar Steelconstruction LLC - AE Alternative Energy - Energomontaj, pentru Lotul 1, avand ca subcontractanti companiile ADREM Engineering, Tripol Sistem Construct, Tractebel Engineering SA si Total Cil Green Energy.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMALLBIMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
concelex
Ubitech
GEWISS
AED
rigips
strabag nivel 1
quadratum
noark
DRS
Arduro
EDIT-Structural
konsent
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
ERBASU CONSTRUCT
EURO BUILD
SSAB
theda mar
MAKITA
SIGM
Acvatot 2019
CDS
ELECTROGRUP
VEGO

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<