Agenda Constructiilor
Marti, 23 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Info-Santiere - BRASOV: Campusul dual de 20 milioane euro are studiul de fezabilitate aproape gata
BRASOV: Campusul dual de 20 milioane euro are studiul de fezabilitate aproape gata
Info-Santiere Publicat de AG&F 22 Nov 2023 11:31
Municipalitatea este in etapa finala de elaborare a studiului de fezabilitate. Campusul va dispune de un centru educational, un camin pentru elevi/studenti, o cantina si o sala de sport cu caracter multifunctional. Pentru construirea acestuia, Primaria Brasov a obtinut, prin PNRR, o finantare nerambursabila de 104 milioane de lei
Ultima zi a conferintei „EDU.DUAL – Relevanta practicii in formarea profesionala”, desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute la Brasov, a fost dedicata consortiilor care implementeaza proiecte de construire sau amenajare a campusurilor in invatamantul dual, proiecte finantate prin intermediul Planului National de Redresare si Rezilienta, cu suma de 1,8 miliarde de lei, sume nerambursabile.
Conform declaratiei secretarului de stat in Ministerul Educatiei, d-nul Sorin Ion, aceste consortii s-au intalnit pentru prima data.
Obiectivul acestei sesiuni a fost cel de a raspunde nevoii de informare si de expertiza in implementarea unor proiecte pentru construirea infrastructurii necesare implementarii rutei complete de invatamant dual, liceu – universitate, o noutate pentru Romania, mai ales ca termenele prevazute in PNRR sunt destul de stranse, respectiv august 2026.
Cea mai mare parte a proiectelor de construire a campusurilor educationale duale sunt fie in faza de studiu de fezabilitate, fie in faza de achizitionare a serviciilor pentru realizarea acestei documentatii.
Brasovul, care, pentru a castiga timp, a demarat achizitia SF-ului inainte de semnarea contractului de finantare, este intr-o faza destul de avansata cu aceasta documentatie, unele dintre studiile realizate fiind deja predate Municipalitatii.
"Cea mai mare provocare a noastra la nivel national este finalizarea acestor investitii pana in august 2026, termenul limita pentru PNRR, intr-un context in care astfel de proiecte de investitii, proiecte majore, de obicei marcheaza foarte multe etape in achizitia de documentatii, licitatii, contestatii etc. Avem mai putin de trei ani pentru a finaliza investitia, in valoare de aproximativ 20 de milioane de euro, pe care Brasovul a depus-o spre finantare. Pe de alta parte, exista provocari la nivelul fiecarui consortiu, acelea de a identifica noile specializari, de a atrage companii care sa sustina si cu investitii si cu resursa umana calificata pregatirea tinerilor in aceste domenii. Iar la Brasov putem sa spunem ca suntem privilegiati, suntem mandri pentru ca avem un mediu de afaceri foarte activ, care de altfel a fost initiator a tot ceea ce inseamna germenii acestui invatamant dual, in prezent un model de buna practica in Romania. Deci avem ceea ce ne trebuie. Timpul este principala noastra provocare, in prezent, alaturi de cadrul legislativ national in gestionarea unor astfel de proiecte de investitii, care presupune foarte multe etape consumatoare de timp”, a explicat primarul Allen Coliban, in cadrul conferintei EDU.DUAL.
 
 
Campusul pentru invatamant dual de la Brasov, care va fi construit in cartierul Stupini, pe Str. Albinelor nr. 29, pe un teren al municipiului, in suprafata de 28.896 mp, va dispune de:
  • un centru educational cu 10 sali de clasa, 10 ateliere tehnologice/de practica digitale + anexe (cate 2 ateliere pentru fiecare domeniu vizat, respectiv industria auto si mecatronica, industria aeronautica, IT, alimentatie publica si turism), un atelier digital multifunctional universitar,  biblioteca (sala de lectura, birou administrator, rafturi carti, spatiu discutie), spatii de recreatie la interior, spatii tehnice si pentru depozitari, grupuri sanitare, cabinet medical, spatii administrative, centru de resurse;
  • un camin pentru elevi/studenti cu o capacitate de baza de 400 de locuri, distribuite in 198 de camere cu cate 2 locuri si 4 camere pentru persoane cu dizabilitati. La acestea se vor adauga atat camere pentru personal didactic si pentru invitati, cat si functiuni conexe: spatii comune, spatii tehnice si administrative;
  • o cantina cu bucatarie proprie si spatii de luat masa, toalete si spatii conexe (depozite, oficii). Cantina va functiona in regim de cantina pentru elevi, cadre didactice si invitati. Capacitatea maxima va fi de minimum 101 persoane ce pot lua masa in acelasi timp;
  • o sala de sport cu caracter multifunctional, capabila sa gazduiasca si evenimente care ar aduna mai multe clase din campus impreuna, festivitati, proiectii de film etc. Sala va fi astfel dimensionata incat sa cuprinda un teren de sport multifunctional. Capacitatea propusa este de 132 de persoane pentru activitati sportive si 350 persoane pentru evenimente.
Va reamintim ca in perioada 17-18 noiembrie a avut loc la Brasov cea mai importanta conferinta dedicata dezvoltarii invatamantului profesional dual in Romania, „EDU.DUAL -Relevanta practicii in formarea profesionala”, un eveniment organizat de Primaria Brasov in parteneriat cu Camera de Comert Elvetia – Romania, Inspectoratul Scolar al Judetului Brasov si Universitatea Transilvania.
La conferinta EDU.DUAL, au fost prezenti 200 de participanti, reprezentanti ai Consortiilor pentru invatamant dual, cele care vor implementa proiectele de construire a campusurilor duale, finantate prin PNRR, administratii publice, directori de scoli, profesori si operatori economici.
Pe langa asigurarea nevoii de informare si expertiza pentru consortiile educationale regionale, asigurata cu sprijinul expertilor din Elvetia si Germania, dar si a celor din cadrul ministerului Educatiei, au mai fost abordate teme precum: experienta angajatorilor care au investit in invatamantul dual, modul in care functioneaza aceste campusuri duale in Elvetia si Germania, care este cea mai buna varianta pentru a face trecerea de la scoala profesionala si tehnica la scoala digitala si ce meserii noi vor aparea pe fondul digitalizarii accelerate, dar si importanta pregatirii, in sistem dual a viitorilor mestesugari sau mici manufacturieri.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
ness project
quadratum
CDS
SSAB
Ubitech
MAKITA
SIGM
strabag nivel 1
Acvatot 2019
rigips
EDIT-Structural
konsent
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
siniat
viarom
noark
theda mar
concelex

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
econet
ef-de-n
top 500
top 500
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander