BRASOV: Campusul dual de 20 milioane euro are studiul de fezabilitate aproape gata |
Info-Santiere Publicat de AG&F 22 Nov 2023 11:31 |
Municipalitatea este in etapa finala de elaborare a studiului de fezabilitate. Campusul va dispune de un centru educational, un camin pentru elevi/studenti, o cantina si o sala de sport cu caracter multifunctional. Pentru construirea acestuia, Primaria Brasov a obtinut, prin PNRR, o finantare nerambursabila de 104 milioane de lei
Ultima zi a conferintei „EDU.DUAL – Relevanta practicii in formarea profesionala”, desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute la Brasov, a fost dedicata consortiilor care implementeaza proiecte de construire sau amenajare a campusurilor in invatamantul dual, proiecte finantate prin intermediul Planului National de Redresare si Rezilienta, cu suma de 1,8 miliarde de lei, sume nerambursabile.
Conform declaratiei secretarului de stat in Ministerul Educatiei, d-nul Sorin Ion, aceste consortii s-au intalnit pentru prima data.
Obiectivul acestei sesiuni a fost cel de a raspunde nevoii de informare si de expertiza in implementarea unor proiecte pentru construirea infrastructurii necesare implementarii rutei complete de invatamant dual, liceu – universitate, o noutate pentru Romania, mai ales ca termenele prevazute in PNRR sunt destul de stranse, respectiv august 2026.
Cea mai mare parte a proiectelor de construire a campusurilor educationale duale sunt fie in faza de studiu de fezabilitate, fie in faza de achizitionare a serviciilor pentru realizarea acestei documentatii.
Brasovul, care, pentru a castiga timp, a demarat achizitia SF-ului inainte de semnarea contractului de finantare, este intr-o faza destul de avansata cu aceasta documentatie, unele dintre studiile realizate fiind deja predate Municipalitatii.
"Cea mai mare provocare a noastra la nivel national este finalizarea acestor investitii pana in august 2026, termenul limita pentru PNRR, intr-un context in care astfel de proiecte de investitii, proiecte majore, de obicei marcheaza foarte multe etape in achizitia de documentatii, licitatii, contestatii etc. Avem mai putin de trei ani pentru a finaliza investitia, in valoare de aproximativ 20 de milioane de euro, pe care Brasovul a depus-o spre finantare. Pe de alta parte, exista provocari la nivelul fiecarui consortiu, acelea de a identifica noile specializari, de a atrage companii care sa sustina si cu investitii si cu resursa umana calificata pregatirea tinerilor in aceste domenii. Iar la Brasov putem sa spunem ca suntem privilegiati, suntem mandri pentru ca avem un mediu de afaceri foarte activ, care de altfel a fost initiator a tot ceea ce inseamna germenii acestui invatamant dual, in prezent un model de buna practica in Romania. Deci avem ceea ce ne trebuie. Timpul este principala noastra provocare, in prezent, alaturi de cadrul legislativ national in gestionarea unor astfel de proiecte de investitii, care presupune foarte multe etape consumatoare de timp”, a explicat primarul Allen Coliban, in cadrul conferintei EDU.DUAL.
Campusul pentru invatamant dual de la Brasov, care va fi construit in cartierul Stupini, pe Str. Albinelor nr. 29, pe un teren al municipiului, in suprafata de 28.896 mp, va dispune de:
Va reamintim ca in perioada 17-18 noiembrie a avut loc la Brasov cea mai importanta conferinta dedicata dezvoltarii invatamantului profesional dual in Romania, „EDU.DUAL -Relevanta practicii in formarea profesionala”, un eveniment organizat de Primaria Brasov in parteneriat cu Camera de Comert Elvetia – Romania, Inspectoratul Scolar al Judetului Brasov si Universitatea Transilvania.
La conferinta EDU.DUAL, au fost prezenti 200 de participanti, reprezentanti ai Consortiilor pentru invatamant dual, cele care vor implementa proiectele de construire a campusurilor duale, finantate prin PNRR, administratii publice, directori de scoli, profesori si operatori economici.
Pe langa asigurarea nevoii de informare si expertiza pentru consortiile educationale regionale, asigurata cu sprijinul expertilor din Elvetia si Germania, dar si a celor din cadrul ministerului Educatiei, au mai fost abordate teme precum: experienta angajatorilor care au investit in invatamantul dual, modul in care functioneaza aceste campusuri duale in Elvetia si Germania, care este cea mai buna varianta pentru a face trecerea de la scoala profesionala si tehnica la scoala digitala si ce meserii noi vor aparea pe fondul digitalizarii accelerate, dar si importanta pregatirii, in sistem dual a viitorilor mestesugari sau mici manufacturieri.
|