DEBUT proiectare pentru noul spital redimensionat de 217 milioane euro din Focsani |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 12 Nov 2024 17:13 |
Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Vrancea, Nicusor Halici, a semnat ordinul de incepere pentru serviciile de proiectare la faza PTE (Proiect Tehnic de Executie), practic ultima etapa de proiectare inainte de constructie, pentru noul Spital judetean care va fi edificat la Focsani. Serviciile respective vor fi asigurate de asocierea Atelier Unbuilt Bucuresti (lider) - NKY Architects & Engineers (Ankara, Turcia).
Administratia va depune proiectul pentru finantare in cadrul Programului National de Investitii in Infrastructura Unitatilor Spitalicesti (PNIIUS), derulat de Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) si finantat de Guvernul Romaniei. Cu o valoare estimata de 217 milioane de euro (fara TVA), noul spital va oferi servicii medicale de inalta calitate si va imbunatati semnificativ accesul la ingrijiri medicale moderne.
Potrivit proiectului, noul spital judetean va cuprinde cele mai importante sectii functionale: Unitatea de Primiri Urgente (UPU), Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva (ATI), un bloc operator modern cu 15 sali de operatii pentru toate specialitatile medicale, doua sali de interventii obstetrica-ginecologie, o sala pentru interventii angiografie si alte sali de investigatii medicale specializate, practic tot ceea ce inseamna "inima spitalului". De asemenea, unitatea sanitara va fi dotata cu heliport.
La jumatatea lunii octombrie 2024, Primaria municipiului Focsani a emis autorizatia de construire a noului spital judetean din oras. Unitatea, proiectata initial ca o investitie de 600 de milioane de euro, cu 900 de paturi, a fost redimensionata pentru a putea beneficia de finantare prin PNIIUS 2021-2027. Valoarea actualizata a investitiei este de 217 milioane de euro, noul proiect avand prevazute 450 de paturi.
Initial, potrivit Studiului de fezabilitate elaborat de Popaescu & Co, Studio SQM, API Arhitekti si Tesseract Architecture, se propunea constructia unui complex spitalicesc compus din 4 cladiri, cu o suprafata totala de 117.405 mp. Documentatia actualizata prevede, insa, constructia unui spital de dimensiuni mai mici, dar edificat in sistem modular, ceea ce va permite extinderea ulterioara.
|