Ministerul Culturii: Buget de 50 de milioane de lei pentru investitii, in anul 2024 |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 15 Mar 2024 06:25 |
Pentru anul 2024, Ministerul Culturii (MC) are aprobat un buget in valoare de 1,37 miliarde lei, din care peste 50 de milioane de lei s-au alocat pentru investitii (3 milioane de lei pentru administratia centrala si 49 milioane lei pentru institutiile subordonate). Cele mai mari proiecte de investitii aflate in gestiunea ministerului sunt, insa, finantate prin Acordul-cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) destinat "Proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit si modernizarea unor cladiri culturale din Romania", in valoare de 216 milioane de euro, aprobat la finele anului 2022.
In aceasta perioada, in cadrul proiectelor cu finantare nerambursabila prin Granturile Spatiului Economic European (SEE), prin intermediul Uniatii de Management a Proiectului, sunt implementate investitii pentru reabilitarea urmatoarelor cladiri-monument istoric: Casa compozitorului "Paul Constantinescu" din Ploiesti, Scoala "Pittner" din Resita, Casa Artelor din Sibiu, Cetatea Sarmizegetusa din Orastioara de Sus, Turnul de Apa "losefin" din Timisoaral, Conacul "Mocioni" din Foeni, Scoala de Cavalerie din Targoviste si Biblioteca Central Universitara "Mihai Eminescu" din lasi. Potrivit datelor MC, valoarea acestor investitii se ridica la aproximativ 14,6 milioane de euro.
In prezent, cele mai mari proiecte de investitii coordonate de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului sunt finantate prin Acordul-cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) destinat "Proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit si modernizarea unor cladiri culturale din Romania", in valoare de 216 milioane de euro, aprobat la finele anului 2022. Cele mai mari proiecte prevazute in acest Acord-cadru sunt: consolidarea, reabilitarea si modernizarea Muzeului National de Istorie a Romaniei din Bucuresti, construirea noului sediu al Operei Nationale Romane din lasi, consolidarea si restaurarea Teatrului National "Lucian Blaga" si a Operei Nationale Romane din Cluj-Napoca, consolidarea si reabilitarea Teatrului National "Marin Sorescu" din Craiova si realizarea noului Muzeu National al Revolutie Anticomuniste din Decembrie 1989 din Timisoara. Valoarea si termenul de executie al fiecarei investitii in parte vor putea fi estimate dupa realizarea fazei de proiectare.
"Printre prioritatile Unitatii de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii se afla imbunatatirea si modernizarea infrastructurii culturale, indeosebi a celei cu nivel national de reprezentare, aflate in diverse stadii de degradare. Investitiile vor sprijini derularea de programe culturale si de educatie pentru un public divers ca varsta si nivel social, facilitand accesul la cultura inclusiv pentru mediile mai putin favorizate", a transmis Diana Stefana Baciuna, Secretar de stat in cadrul Ministerului Culturii.
|