OUG in aprobare pentru noi investitii de 500 milioane de euro pentru SACET-uri |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 28 Nov 2024 12:08 |
Ministerul Energiei are pe circuitul de avizare o Ordonanta de Urgenta pentru un program de investitii care aloca 500 de milioane de euro pentru SACET-uri (Sisteme de Alimentare Centralizata cu Energie Termica), potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
"Avem pe circuitul de avizare o Ordonanta de urgenta pentru un program de investitii numit «Energie verde», care aloca inca 500 de milioane de euro pentru SACET-uri si pentru investitii in eficienta energetica in orasele care s-au angajat sa devina neutre din punct de vedere climatic in cadrul Misiunii M100. Deci pentru orasele care nu au prins bani in apelul Fondului pentru modernizare, vom avea un instrument alternativ finantat de la bugetul de stat prin emisiunile de obligatiuni verzi", a declarat Sebastian Burduja. Potrivit ministrului, programul are o linie speciala pentru SACET-uri, adica pentru orasele care au sisteme integrate de termoficare.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, si directorul general al ELCEN, Claudiu Cretu, au semnat miercuri trei contracte de finantare, din Fondul pentru Modernizare, ce vizeaza construirea a trei centrale noi de cogenerare de inalta eficienta, care vor inlocui tehnologiile invechite din anii '60-'70, utilizate in prezent. Proiectele sunt dezvoltate de ELCEN si vizeaza modernizarea a 3 CET-uri, respectiv:
"Modernizarea celor trei CET-uri inseamna o investitie totala de peste un miliard de euro, din care 362 de milioane reprezinta sprijin nerambursabil din Fondul pentru Modernizare. Vom avea energie mai sigura, un aer mai curat si un cost cu gigacaloria la jumatate dupa finalizarea acestor proiecte. Beneficiarii sunt marile termocentrale ale Capitalei: CET Grozavesti, CET Progresu, CET Bucuresti Sud. (…) Capitala va beneficia astfel, peste 4 ani, dupa finalizarea acestor proiecte, de cel mai modern sistem de productie a agentului termic. Avariile vor fi mai putine, productia de energie electrica va fi mai sigura, iar facturile la intretinere pentru bucuresteni vor scadea semnificativ. Modelul nostru este cel de la Oradea, unde gigacaloria este de aproape trei ori mai ieftina decat la Bucuresti", a declarat Sebastian Burduja.
"Cunoastem cu totii situatia tehnica grava a sistemului de incalzire centralizata din Bucuresti. Cu sprijinul Ministerului Energiei, am reusit sa punem lucrurile in miscare.(…) Fara energie sigura, nu exista dezvoltare. Daca este si eficienta si rentabila si, totodata, integreaza si componenta «verde», este ceea ce trebuie. Ne bucuram sa putem contribui la dezvoltarea unui sector energetic sigur in Romania", a precizat Claudiu Cretu, directorul general al ELCEN.
Potrivit Ministerului Energiei, sistemul de incalzire centralizata din Bucuresti deserveste peste 600.000 de apartamente.
|