PMB: Infrastructura, spitalele si consolidarea cladirilor, prioritare in bugetul Capitalei |
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 28 Ian 2020 16:23 |
Proiectele de infrastructura de transport, respectiv pentru fluidizarea traficului si combaterea poluarii, infrastructura si serviciile de sanatate, precum si consolidarea cladirilor cu risc seismic, reprezinta trei dintre directiile principale catre care se vor aloca sume importante de la bugetul Primariei Capitalei disponibil in anul 2020.
Astfel, potrivit proiectului de buget prezentat astazi de primarul Gabriela Firea, pentru fluidizarea traficului si combaterea poluarii se vor aloca de la buget 518 milioane de euro, pentru sanatate se propune alocarea a 100 de milioane de euro, iar pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic, 45 de milioane de euro.
In zona serviciilor publice (termoficare, iluminat public, apa si canalizare), inclusiv pentru proiectele de reabilitare a sistemului de termoficare, Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) a prevazut fonduri totale de 253 milioane de euro, iar pentru cultura, inclusiv continuarea lucrarilor la cateva obiective importante, 153 milioane de euro.
Fluidizarea traficului si combaterea poluarii: 518 milioane euro
La acest capitol, proiectul de buget prevede 119 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii rutiere, 165,7 milioane de euro pentru achizitia de mijloace de transport in comun, respectiv 63 milioane de euro pentru protectia mediului si masuri de combatere a poluarii.
Marile proiecte care vor primi fonduri in 2020
Sistemul sanitar primeste 100 de milioane de euro
Lucrarile la Spitalul Metropolitan, estimate sa inceapa in martie 2020
La capitolul sanatate, proiectul de buget al PMB prevede suma de 100 de milioane de euro.
Pentru demararea lucrarilor la Spitalul Metropolitan Bucuresti, investitie totala estimata la peste un miliard de euro, in 2020 este prevazuta suma de 6,2 miliarde euro. Suma ar urma sa fie folosita pentru realizarea proiectului tehnic si demararea organizarii de santier, termenul de incepere a lucrarilor fiind programat in luna martie 2020.
"Daca veti compara suma initiala alocata pentru constructia totala a spitalului si suma alocata pentru anul acesta, lucrurile sunt clare: nu se aloca buget decat suma care poate fi consumata respectand procedurile legale in aceasta perioada de timp. Asadar, am estimat 6,2 milioane de euro, pentru ca am calculat, alaturi de colegii de la Directia Infrastructura, cat se poate avansa cu acest proiect anul acesta. Daca vor fi etape depasite intr-un ritm mai alert, ceea ce ne dorim, cu siguranta vom adauga si resursa financiara. Suma este pentru proiectul tehnic si inceperea lucrarilor, programata pentru luna martie 2020. Astazi a avut loc primul comandament in teren", a declarat Gabriela Firea.
Spitalul Metropolitan va avea 1.000 de paturi, din care 750 pentru spitalizare continua, 31 de sali de operatie, dar si pentru investigatii imagistice si medicina nucleara, trei corpuri de cladire cu destinatia spital, un turn cu 8 etaje pentru cazarea rudelor pacientilor si pentru cabinetele medicale, un heliport, o cresa - gradinita, un bloc de locuinte pentru personalul medical si un compartiment de primiri urgente.
Proiecte din domeniul sanitar ce vor fi finalizate in anul 2020
Consolidarea cladirilor cu risc seismic: 45 milioane de euro
Peste 25,5 milioane de euro vor fi alocate Programului de reducere a riscului seismic in Capitala, pentru reparatii curente ale imobilelor degradate. Fonduri vor mai fi alocate pentru proiectarea lucrarilor de reabilitare a fatadelor, pentru realizarea expertizelor tehnice ale cladirilor, pentru proiectarea lucrarilor de consolidare, pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic ridicat.
Aproximativ 5,6 milioane de euro se vor aloca pentru modernizarea si reabilitarea imobilului de pe strada Regina Elisabeta nr. 29-31. Lucrarile sunt in derulare, termenul de finalizare fiind estimat pana la sfarsitul acestui an. Pentru restaurarea si punerea in valoare a Palatul Voievodal Curtea Veche, suma prevazuta in proiectul de buget al PMB este de 2,07 milioane de euro.
"In prezent, PMB are incluse in programul de consolidari peste 200 de cladiri, mai mult de jumatate din cele 349 de imobile incadrate in clasa I de risc seismic si, pana la sfarsitul anului 2020, se va interveni la toate aceste cladiri. Vom expertiza tehnic aproximativ 150.000 mp de cladire, vor fi realizate proiecte tehnice pentru aproape 60.000 mp de fatade si se vor executa lucrari de reparatii curente in cazul a peste30 de cladiri degradate. De asemenea, vor fi continuate toate lucrarile de consolidare aflate in executie, iar in cazul altor 10 cladiri noi vor fi demarate lucrari noi", se precizeaza in proiectul de buget.
Serviciile publice (termoficare, iluminat public, apa si canalizare): 253 milioane de euro
Cea mai mare suma va fi alocata pentru plata subventiilor la termoficare, 171 milioane de euro. Fonduri de 30 de milioane de euro sunt prevazute pentru reabilitarea sistemului de termoficare, respectiv pentru modernizarea retelelor termice, achizitia materialelor necesare lucrarilor de inlocuire a conductelor - retele primare si secundare; continuarea unor obiective de investitii deja incepute - modernizarea retelelor termice aferente unor puncte termice etc. Sume importante la acest capitol mai sunt prevazute pentru eficientizarea alimentarii cu energie termica a consumatorilor racordati la centralele termice din Bucurestii Noi, precum si pentru modernizarea centralelor termice Caporal Balan si Depou Ferentari.
Pentru iluminatul public s-au prevazut fonduri de 20,5 milioane de euro, ce vor fi directionate catre intretinere, modernizare si plata energiei electrice aferente sistemului de iluminat public din Capitala.
Pentru sectorul de apa si canalizare sunt alocate 25 de milioane de euro, din care 24,2 milioane de euro sunt prevazute pentru cartierul Henri Coanda - realizarea retelelor publice de apa, canalizare, iluminat public, drumuri si salubrizare, inclusiv partea de asistenta tehnica).
Pentru deratizare, dezinsectie, dezinfectie, bugetul PMB prevede 6,6 milioane de euro.
Cultura: 153 milioane de euro
Principalele proiecte de investitii incluse la acest capitol care vor primi finantare de la bugetul Capitalei se afla:
"Pe langa cota primita de la Guvern, de 3,5 miliarde de lei, prin eforturi proprii, dorim sa aducem la buget o suma aproximativ similara, pentru a acoperi toate nevoile. Guvernul nu a inteles ca suma alocata este insuficienta pentru realizarea tuturor proiectelor de infrastructura, de mobilitate, de sanatate, factura sociala, consolidarile", a precizat primarul Gabriela Firea dupa prezentarea proiectului de buget.
|