Agenda Constructiilor
Sambata, 26 Octombrie 2024
Home - Stiri - Info-Santiere - POLARH si RE-ACT NOW vor realiza documentatii DALI pentru Muzeul de Istorie
POLARH si RE-ACT NOW vor realiza documentatii DALI pentru Muzeul de Istorie
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 22 Oct 2024 10:40
Ministerul Culturii - Unitatea de Management a Proiectului a semnat contractul privind serviciile de elaborare a Documentatiei de Avizare a Lucrarilor de Interventii (DALI) pentru consolidarea, restaurarea si modernizarea Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR). Investitia este finantata prin cel de-al treilea Acord-cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), destinat reabilitarii patrimoniului construit si modernizarii unor cladiri culturale din Romania.
Contractul a fost adjudecat de asocierea Polarh Design - Re-Act Now Architecture - Miro Grup - Arhitectures Projects Development-8, in urma unei proceduri de licitatie deschisa. Valoarea contractului este de 1,2 milioane de euro (fara TVA), prestatorul avand obligatia sa elaboreze DALI in termen de maximum 180 de zile de la data emiterii ordinului privind inceperea proiectarii (perioada de obtinere a avizelor/ acordurilor/ autorizatiilor necesare finalizarii documentatiei nu este inclusa in aceasta durata). Din asociere fac parte, ca subcontractanti, si companiile Structural Engineering and Technology, MC General Construct Alfa, Topoprest si Reflect Design.
Investitia de la Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti este estimata la peste 100 de milioane de euro. MNIR va deveni al doilea cel mai mare monument istoric consolidat si restaurat in Romania, cu o suprafata totala de 32.000 mp, dupa Palatul Culturii din Iasi, unde investitia realizata prin Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii a fost de 26,4 milioane euro, in perioada 2007–2016.
Situata in centrul istoric al Bucurestiului, pe Calea Victoriei nr. 12, cladirea Muzeului National de Istorie a Romaniei este inscrisa pe lista monumentelor istorice cu codul B-II-m-A-19843. Edificiu major al Capitalei, imobilul cunoscut sub numele de "Palatul Postelor" a fost construit intre anii 1894-1899 dupa proiectul arhitectului Alexandru Savulescu si inaugurat in 1903 in prezenta Regelui Carol I. Posta Centrala a orasului a functionat in imobil pana in 1970, cand au avut loc lucrari de renovare si amenajare a Muzeului National de Istorie a Romaniei, inaugurat in 1972.
MNIR este cel mai mare muzeu din tara si unul dintre marile muzee europene, avand in colectiile sale un numar foarte mare de bunuri culturale (aproximativ 750.000 de piese). Muzeul reuneste cele mai importante descoperiri arheologice si documente istorice ale Romaniei, multe dintre ele fiind unicate nu numai in tara, dar si in Europa si in lume. De asemenea, MNIR are in administrare si Colectia Filatelica a Romaniei (peste 16 milioane de bunuri filatelice), cea mai mare colectie de acest fel din sud-estul Europei.
 
 
 
In prezent, cladirea muzeului are grave probleme, care afecteaza conditiile de pastrare, conservare si expunere a bunurilor de patrimoniu. Cu toate ca au existat interventii asupra imobilului istoric, acestea s-au degradat in timp, iar consolidarea nu a fost finalizata. Dintre problemele cele mai serioase se remarca starea critica a acoperisului (fapt ce a provocat si provoaca infiltratii si inundatii in foarte multe zone, inclusiv in cele in care este depozitat patrimoniul sau in expozitii), instalatiile electrice si sanitare invechite si deteriorate (ceea ce genereaza pierderi serioase de energie si apa), umiditatea excesiva (care a facut inutilizabila o mare parte a subsolului). Cladirea nu poate asigura, in cele mai multe dintre spatiile sale, o temperatura si o umiditate optime pentru depozitarea obiectelor de patrimoniu. Expozitia permanenta a muzeului, care se intindea pe o suprafata de peste 12.000 mp, a fost restransa, astfel ca, au ramas deschise pentru public doar Tezaurul Istoric, Lapidarium si Copia Columnei lui Traian, plus expozitiile temporare organizate in holul central. Restul exponatelor au fost depozitate, iar in timp numarul artefactelor achizitionate si neexpuse s-a marit, atat spatiile de expunere, cat si cele de depozitare devenind insuficiente.
Obiectivul investitiei este punerea in valoare a acestui imobil prin consolidarea,  conservarea, restaurarea, rearanjarea functiunilor si reamenajarea intregii cladiri istorice, prin realizarea lucrarilor de extindere pe verticala a cladirii din curtea interioara (Lapidarium), extinderea etajului 1, extinderea spatiului util la nivelurile superioare, reamenajarea si refunctionalizarea unor spatii mansardate (cupolele), amenajarea unor noi spatii expozitionale.
Prin realizarea investitiei se preconizeaza obtinerea unui spatiu muzeal extins fata de cel actual, care sa permita expunerea intr-un mod performant, la inalte standarde moderne a exponatelor in prezent neexpuse, un traseu muzeal mult mai coerent, flexibil si interesant. Remedierea deficientelor actuale ale constructiei, alaturi de extinderea expozitiei permanente, dotarea cu aparatura si laboratoare de cercetare si restaurare de ultima generatie si adaugarea unor spatii publice conexe urmaresc plasarea Muzeului National de Istorie a Romaniei pe lista muzeelor internationale de prestigiu.
Cel de-al treilea Acord-cadru de imprumut dintre Romania si BDCE, semnat pe 9 iunie 2022 si ratificat prin Legea nr. 337 / 9 decembrie 2022, prevede finantarea proiectarii si executiei lucrarilor pentru opt obiective de investitii in scopul restaurarii complete a sase monumente istorice emblematice pentru Romania (Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti; Teatrul National "Lucian Blaga" si Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca; Vila "Florica" de la Stefanesti, judetul Arges; Conacul "Varnav Liteanu" de la Liteni, judetul Suceava; Asezamintele "Ion I.C. Bratianu" din Bucuresti; Muzeul National al Revolutiei Anticomuniste din Decembrie 1989 din Timisoara), la care se adauga reabilitarea cladirii Teatrului National "Marin Sorescu" din Craiova si construirea unei noi sali de concerte destinata Operei Nationale Romane din Iasi. Costul total net al acestor investitii se ridica la 270 milioane de euro, din care 216 milioane de euro (80% din cost) provin din imprumutul de la BDCE si 54 milioane de euro (20% din cost) din contributia de la bugetul de stat. Proiectul este implementat de Ministerul Culturii prin structura sa specializata - Unitatea de Management a Proiectului, perioada de implementare fiind de circa sapte ani.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGSISECAMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
noark
rigips
BogArt
MAKITA
Arduro
SIGM
viarom
ness project
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
strabag nivel 1
konsent
EDIT-Structural
ELECTROGRUP
CDS
quadratum
DRS
SSAB
Acvatot 2019
Ubitech
leviatan
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
econet
ef-de-n
top 500
top 500
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<