Agenda Constructiilor
Vineri, 24 Ianuarie 2025
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - Aparegio Gorj continua investitiile din POIM, de 264 milioane euro, pana in 2027
Aparegio Gorj continua investitiile din POIM, de 264 milioane euro, pana in 2027
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 30 Apr 2024 06:25
Compania Aparegio Gorj SA, operatorul regional al retelelor de apa si canalizare, implementeaza, din decembrie 2020, "Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Gorj", cu o valoare totala de 264,15 milioane de euro, finantata majoritar din Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020. Proiectul vizeaza investitii pentru urmatoarele unitati teritorial-administrative beneficiare: Targu-Jiu, Motru, Rovinari, Bumbesti-Jiu, Targu Carbunesti, Ticleni, Novaci, Tismana, Turceni, Pestisani si Turcinesti. Lucrarile se realizeaza prin intermediul a 26 contracte de lucrari, doua de furnizare si alte 4 de servicii. Potrivit lui Traian Patrascoiu, directorul regional al Aparegio Gorj SA, pana la finalul anului 2023 au fost atribuite 25 de contracte, aflate in diferite stadii de executie. Un contract este in procedura de evaluare, alte 5 in etapa de depunere a ofertelor si unul urmeaza sa fie republicat.
"Avand in vedere stadiul implementarii proiectului regional la data de 31.12.2023 si necesitatea finalizarii tuturor activitatilor incluse si realizarea indicatorilor in conformitate cu prevederile contractului de finantare, s-a solicitat etapizarea proiectului, respectiv prelungirea perioadei de implementare a activitatilor pana la finalul anului 2027. Etapa I are o valoare de 21,18 milioane de euro si in cadrul acesteia au fost finalizate un contract de furnizare (CF1 - Achizitie vehicule intretinere retea) si doua de lucrari (CL 2 - Reabilitarea si extinderea retelei de canalizare pe strazile Pietei, Trandafirilor, Fagului, Garii si Gilortului din orasul Targu Carbunesti, judetul Gorj si CL 5 - Executie retele de ape si canalizare in Bumbesti-Jiu. Celelalte contracte vor fi desfasurate in etapa a doua, cu o valoare de aproape 243 milioane de euro, urmand a fi finalizate pana la sfarsitul anului 2027", a precizat Traian Patrascoiu.

Investitii in digitalizarea serviciilor de contorizare si reducerea pierderilor din retele
Anul trecut, Aparegio Gorj SA a semnat doua contracte gandite sa vina cu precadere in sprijinul abonatilor operatorului, ca parte a proiectului "Achizitionarea si montarea/ implementarea de catre Aparegio Gorj SA de contori inteligenti si de echipamente si software pentru digitalizarea activitatii de management al pierderilor pentru eficientizarea sistemului de alimentare cu apa al Municipiului Targu Jiu". 
Primul dintre acestea, intitulat "Platforma digitala de colectare respectiv stocare, integrare, analiza, raportare si management date", presupune achizitia si montarea a 7.666 de contoare noi, care vor inlocui contoarele mecanice existente. Contractul, cu o valoare de aproape 6,5 milioane de lei (inclusiv TVA), a fost atribuit companiei Vestra Industry.
Cel de-al doilea a fost atribuit companiei Envirotronic, are o valoare de aproape 4 milioane de lei (inclusiv TVA) si are ca obiectiv achizitia a 173 loggeri pentru zgomot si 50 de debitmetre electromagnetice cu insertie si a 20 de vane de reducere presiune cu modul pilot.
Valoarea totala a contractului de finantare este de 11,7 milioane de lei (inclusiv TVA).

 
Cantitatea si calitatea surselor de apa este in scadere
Potrivit directorului general al Aparegio Gorj SA, sistemele de alimentare cu apa existente in judet se confrunta cu o serie de deficiente ce tin atat de natura calitativa a apei, cat si de natura cantitativa a acesteia.
"Din punct de vedere calitativ, cele mai mari probleme sunt legate de incarcarea surselor de apa subterana (foraje) aflate in exploatare cu nitriti, nitrati si particule microbioloice nocive, ca urmare a activitatilor de agricultura, dar si cu hidrocarburi (cu precadere in zona de est a judetului), a caror eliminare este extrem de costisitoare si, practic, imposibil de realizat in totalitate. O alta provocare este generata de scaderea randamentului surselor subterane, din cauza duratei mari de exploatare (unele din anii 60-70) prin reducerea debitelor puturilor, dar si a nivelurilor hidrodinamice in exploatare (nisiparea forajelor in zona filtrelor), fapt ce duce la antrenarea in coloanele de apa a microorganismelor, a nisipului etc.", a explicat Traian Patrascoiu.
Din punct de vedere cantitativ, managerul indica drept provocari majore nisiparea unora din sursele subterane, imposibilitatea executiei unor noi foraje in zona de sud a judetului, din cauza calitatii improprii a apei brute, extinderea retelelor de distributie in unele localitati fara a se fi luat in calcul si posibilitatea extinderii surselor, uzura fizica si morala a instalatiilor de tratare si de distributie a apei, precum si dezvoltarea insuficienta a sistemelor de alimentare cu apa, in special in zona rurala a judetului.
"Toate acestea au un impact major asupra volumelor de apa furnizate catre consumatori. Totodata, o grava deficienta o constituie caracterul energofag al statiilor de tratare si a puturilor de apa aflate in exploatare, instalatiile electrice aflate in functiune prezentand o eficienta energetica de sub 20%. Unele dintre echipamentele electrice sunt uzate fizic si moral, nemaiputand prezenta o siguranta in exploatare rezonabila", a adaugat directorul general al Aparegio Gorj SA.

Investitii planificate in urmatorii 30 de ani, pentru asigurarea apei in judet
In cele ce urmeaza sunt prezentate investitiile cuprinse la nivelul Strategiei de investitii pentru urmatorii 30 de ani (Master Plan), aflate in curs de elaborare, in ceea ce priveste asigurarea apei pentru locuitorii judetului Gorj. Acestea sunt menite sa completeze investitiile realizate prin programele de finantare accesate de Aparegio Gorj SA in cele doua exercitii financiare trecute (POS Mediu 2007-2014 si POIM 2014-2020).
Investitiile propuse vizeaza construirea, reabilitarea si extinderea sistemelor de apa potabila noi/ existente - captare si aductiune, statii de tratare, masuri legate de eficienta, retele de transport si distributie a apei destinate consumului uman in asezari care au cel putin 50 locuitori/ sau distributie de cel putin 1.000 mc apa/zi. De asemenea, sunt vizate masuri necesare pentru eficientizarea si sustenabilitatea investitiilor (automatizari, SCADA, GIS, contorizari etc.), precum si operatiuni ce au ca scop scaderea consumului de energie si a emisiilor de gaze cu efect de sera la nivelul Operatorilor Regionali. "Masurile de investitii propuse vor duce la scaderea consumului de energie si a emisiilor de gaze cu efect de sera la nivelul ariei de operare, precum si la eficientizarea costurilor", a explicat Traian Patrascoiu. 
Strategia de investitii, elaborata pentru perioada 2025-2055, prevede pentru asigurarea necesarului de apa, utilizarea in principal a acumularilor de apa existente la nivelul judetului si aflate in exploatarea Hidroelectrica SA, prin valorificarea surplusului de apa existent in unele dintre acumularile hidroenergetice. Complementar acestora se propune construirea unor drenuri pe raul Gilort, in zona aval de orasul Novaci.
"In acest fel, apa bruta este captata in zona montana a judetului, iar in urma tratarii, este distribuita in sisteme zonale de alimentare cu apa potabila, pe directia nord-sud (zona montana - zona de campie), pana la limitele intregului judet", a adaugat directorul general al operatorului.

 
Cifra de afaceri a Aparegio Gorj continua sa creasca
Cifra de afaceri neta realizata de Aparegio Gorj SA in anul 2023 a fost de 65,7 milioane de lei, in crestere cu 40% fata de nivelul de 46,63 milioane de lei realizat in 2022. Conducerea companiei estimeaza ca aceasta va creste si in 2024, urmand a ajunge la aproape 79 milioane de lei pana la finalul anului.
Operatorul Regional Aparegio Gorj SA isi desfasoara activitatea exclusiv pentru UAT-urile care i-au delegat, prin Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara "ADIA" Gorj, gestiunea serviciului de alimentare cu apa si de canalizare. Compania de apa furnizeaza apa potabila 20 de UAT-uri, cu 182.695 de locuitori, din care numarul celor conectati la aceste servicii este de 167.741 (91,8%). Numarul de UAT-uri care au sistem centralizat de canalizare (indiferent de gradul de conectare) si sunt deservite de Aparegio Gorj SA este de 16, locuitorii conectati la aceste servicii (cumulat pe toate localitatile) fiind de 114.834 (62,9% din totalul populatiei aflate in zona de operare - apa si canal).
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiALLBIMSISECAMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SSAB
EDIT-Structural
EURO BUILD
strabag nivel 1
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
rigips
CDS
leviatan
ELECTROGRUP
SIGM
BogArt
Ubitech
konsent
GEWISS
AED
Arduro
concelex
theda mar
Acvatot 2019
DRS
ERBASU CONSTRUCT
VEGO
MCA
noark

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<