Agenda Constructiilor
Luni, 20 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - APAVITAL Iasi implementeaza un proiect european de peste 500 milioane euro
APAVITAL Iasi implementeaza un proiect european de peste 500 milioane euro
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 19 Mar 2021 06:53
ApaVital, operatorul regional al retelelor de apa si canalizare din judetul Iasi, a demarat "Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Iasi", contractul de finantare din fonduri europene fiind semnat la inceputul lunii februarie 2021. Valoarea totala a acestuia este de 2,47 miliarde lei, inclusiv TVA (peste 500 de milioane de euro). 
Investitiile prevad, in principal, alimentarea cu apa a aglomerarilor care fac parte din proiect, realizarea de aductiuni, constructia de rezervoare, precum si de retele de canalizare si statii de epurare. In cadrul acestui proiect, investitiile se vor realiza prin intermediul a 14 contracte de lucrari (CL), 4 contracte de furnizare de echipamente (CF) si doua contracte de servicii (CS).
Potrivit datelor ApaVital, se vor realiza 294 km aductiune, din care 38 km reprezinta reabilitari, 23 de gospodarii de apa, 43 de rezervoare noi, 50 de statii de pompare noi (43 statii de pompare pe retea si alte 7 in gospodariile de apa), 340 km de retea de distributie, din care 28 km constituie reabilitari si 23 sisteme SCADA locale.
In ceea ce priveste investitiile in colectarea si tratarea apei uzate, se vor realiza 4 statii de epurare noi cu capacitate de circa 12.600 LE si o alta va fi reabilitata (prin demolare si construirea uneia noi, cu capacitate de circa 8.800 LE, o instalatie de uscare si incinerare namol, 362 de statii de pompare; 230 km conducte de refulare, 549 km de retea de canalizare gravitationala din care 13 km constituie reabilitare, 5 sisteme SCADA locale.
"In prezent se afla in derulare contractul de asistenta tehnica, care include intocmirea aplicatiei de finantare, a documentatiilor de atribuire si a proiectelor tehnice (etapa I) precum si managementul proiectului si supervizarea contractelor de lucrari (etapa II). Asistenta tehnica este asigurata de catre firma de consultanta Eptisa Romania, valoarea contractului fiind de 22,41 milioane de lei (fara TVA). De asemenea, in vederea demararii procedurilor de licitatie, respectiv a inceperii contractelor de lucrari, se revizuiesc proiectele tehnice/ documentatiile de atribuire conform ultimelor solicitari primite din partea furnizorilor de utilitati/ institutiilor avizatoare", a precizat dr. ing. Mihail Dorus, directorul general al ApaVital SA.
Lucrarile vor include extinderea sistemului de apa si de canalizare in Zona Metropolitana a municipiului Iasi (nord si sud), precum si pe axele Iasi - Popricani, Iasi - Mogosesti - Scanteia, Iasi - Comarna - Costuleni - Dobrovat - Ciortesti - Cozmesti, Braiesti - Sinesti - Popesti, Rachiteni - A.I. Cuza - Helesteni - Ruginoasa - Costesti, Cristesti - Tatarusi - Valea Seaca - Lespezi, Harlau - Cotnari, Voinesti - Garbesti, Podu Iloaiei - Tg. Frumos, Pascani, Oteleni - Conducta Timisesti. 
 
Proiecte de 86 milioane de lei din fonduri proprii, pana in 2023
Pe langa proiectul cu finantare europeana, ApaVital SA implementeaza, in perioada 2021-2023, proiecte cu o valoare cumulata de 85,81 milioane de lei. Pentru 2021, valoarea totala a investitiilor bugetate este de 17,12 milioane de lei, pentru 2022 sunt prevazute proiecte de 22,87 milioane de lei, iar pentru 2023, de 45,82 milioane de lei.
Acestea vizeaza extinderea retelelor de alimentare cu apa si/sau canalizare in localitatile Macaresti (Prisacani), Scobinti, Tibanesti, Vladeni, Costesti-Giurgesti, Blagesti (Pascani), Tomesti, Harlau, Grozesti, Tiganasi, Stolniceni-Prajescu, Rediu, Valea Lupului, Deleni, reabilitarea unor retele existente deja, precum si extinderea retelei de alimentare cu apa si canalizare in mai multe zone ale municipiului Iasi.
Ulterior, ApaVital mai are in plan alte proiecte de investitii din fonduri proprii, ce vor viza extinderea/reabilitarea retelelor de utilitati in localitatile Rediu, Tomesti, Bivolari, Tibanesti-Ipatele, Miroslava, Aroneanu, Belcesti, Mosna, Tg. Frumos, Todiresti, Lespezi, Lungani, Motca, Braesti, Andrieseni, precum si lucrari viitoare de interconectare si contorizare in municipiul Iasi.
 
Crestere de 13% a cifrei de afaceri, in 2020
Compania ApaVital SA Iasi a incheiat anul 2020 cu o cifra de afaceri de peste 188 milioane de lei, in crestere cu 13% comparativ cu nivelul de aproape 166 milioane de lei realizat in 2019. Pentru urmatorii doi ani, conducerea societatii estimeaza noi trenduri ascendente ale incasarilor, care vor ajunge, in 2021, la 227 milioane de lei si in 2022 la 264,5 milioane de lei.
"In continuare, avem in vedere cresterea eficacitatii sistemului de management integrat al calitatii pentru serviciile oferite de ApaVital SA, reducerea consumului de energie in procesul de producere, transport si distributie al apei potabile si de colectare si tratare ale apelor uzate, dar si reducerea pierderilor din sistem. In toate ariile de operare pe care le administreaza ApaVital SA in judetul Iasi, am demarat un important proiect de gestionare a pierderilor de apa, prin implementarea unui sistem avansat de management al pierderilor prin indicatori de performanta. Tot in perioada urmatoare, mai avem in plan extinderea serviciilor furnizate de societate, in conformitate cu politica de dezvoltare a utilitatilor publice promovata de ARSACIS, prin implementarea proiectului finantat de Uniunea Europeana POIM 2014-2020. In urma finalizarii acestui proiect, ApaVital SA isi va extinde aria de operare in 10 UAT-uri, in care se vor infiinta sisteme noi de alimentare cu apa: Valea Seaca, Oteleni, Sinesti, Popesti, Scanteia, Dobrovat, Schitu Duca, Costuleni, Ciortesti, Cozmesti. Nu in ultimul rand, o alta directie de dezvoltare o constituie extinderea ariei de operare in judetul Neamt, unde in prezent societatea opereaza in patru comune: Doljesti, Sagna, Gheraesti si Timisesti", a subliniat dr. ing. Mihail Dorus.
***
ApaVital SA Iasi este operator regional pentru retelele de alimentare cu apa si de canalizare din judetul Iasi, municipiul Pascani, orasele Targu Frumos, Harlau si Podu Iloaiei, precum si din alte 60 de comune din judetul Iasi. Reteaua aflata in exploatarea companiei include peste 3.000 km de conducte de apa potabila si aproape 1.000 km de sistem de canalizare, precum si o retea complexa de statii de tratare si epurare a apelor.
 
RAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
konsent
Acvatot 2019
leviatan
theda mar
concelex
ness project
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
siniat
noark
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
rigips
MAKITA
Ubitech
EDIT-Structural
CDS

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
top 500
AICPS_30
ef-de-n
econet
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander