Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - CNAIR SA: Licitatii pentru demararea unor proiecte importante din toata tara
CNAIR SA: Licitatii pentru demararea unor proiecte importante din toata tara
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 14 Nov 2016 16:28
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA a demarat procedurile pentru atribuirea contractului ce prevede revizuirea studiului de fezabilitate (SF) si a proiectului tehnic (PT) pentru constructia autostrazii Craiova-Pitesti, cunoscuta si ca "Autostrada Ford". In prezent, documentatia este in curs de verificare de catre Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP). Potrivit datelor incluse in Master Planul General de Transport (MPGT) termenul pentru inceperea lucrarilor de executie a autostrazii este stabilit in anul 2018, proiectul urmand a fi definitivat in 2020.
Autostrada Craiova - Pitesti are o lungime de aproximativ 124,3 km si o valoare cumulata a investitiei de circa 900 milioane de euro, coordonate ce includ soselele de centura ale localitatilor Slatina si Bals (sector din A12 Craiova - Pitesti), ce vor fi construite la standard de autostrada si vor avea, in total, aproape 40 de kilometri. Conform datelor din MPGT, executia centurii Slatinei se va realiza in perioada 2017-2019, in timp ce varianta ocolitoare a orasului Bals va fi edificata in intervalul 2017-2018.
Compania de autostrazi a precizat ca ia in calcul constructia soselei de centura Bals in regie proprie. "Am lansat procedura de achizitie publica a contractului constructiei autostrazii Craiova - Pitesti, pe care am transmis-o la ANAP. Un proiect nou pe care-l vom implementa in doua etape: mai intai, variantele de ocolire Bals si Slatina si apoi autostrada in sine", a declarat Catalin Homor, director general al CNAIR SA.
 
Proceduri de achizitii publice pentru proiecte din zona Moldovei
Recent, CNAIR SA a initiat procedura de achizitie publica pentru revizuirea studiului de fezabilitate si elaborarea proiectului tehnic pentru Autostrada Targu Neamt - Iasi - Ungheni (134 km), care va lega Romania de Republica Moldova. Documentatia de atribuire a fost transmisa la ANAP, pentru verificarea acesteia.
Regiunea Moldovei va fi conectata cu Muntenia prin drumurile de mare viteza: Ploiesti - Buzau (65 km), Buzau - Focsani (81 km), Focsani - Bacau (109 km) si Bacau - Pascani (81 km), documentatiile ce prevad elaborarea SF si PT pentru acestea fiind transmisa catre SEAP la inceputul lunii noiembrie 2016.
"In acest moment, a fost demarata deja achizitia contractelor de elaborare a studiilor de fezabilitate si a proiectelor tehnice pentru aceste drumuri. Documentatia este in curs de verificare de catre ANAP. In plus, a fost ridicata suspendarea si in cazul contractului de revizuire a SF pentru autostrada Targu Mures - Ditrau. De asemenea, tronsonul Ditrau - Targu Neamt (care va lega zona Moldovei de Transilvania) va fi supus procedurii de achizitie publica pana la sfarsitul lunii noiembrie 2016", au declarat oficiali din cadrul Ministerului Transporturilor (MT).
Alte doua proiecte care vor fi demarate pentru imbunatatirea infrastructurii in zona sunt soselele de centura ale municipiilor Barlad si Suceava. "Ma bucur ca am reusit sa initiem demersurile pentru mult asteptata autostrada ce leaga Moldova de celelalte regiuni ale Romaniei si de Republica Moldova. Acesta este primul pas pentru a consolida infrastructura de transport si in aceasta zona, ceea ce va determina dezvoltarea socio-economica a regiunii si legatura cu celelalte regiuni istorice ale tarii. La implinirea celor 100 de ani de la Marea Unire, vom avea multiple motive de sarbatoare, inclusiv interconectarea tuturor zonelor tarii noastre prin infrastructura de transport", a declarat Sorin Buse, ministrul Transporturilor.
 
Stadiul autostrazilor din zona Transilvaniei
Sectiunea Gilau - Nadaselu (cu o lungime de 9 km) va putea fi data in folosinta dupa finalizarea lucrarilor la podul peste raul Somes si a nodului rutier Gilau, gradul de executie fiind de circa 90%. In prezent, executia lucrarilor la podul peste Somes se afla in licitatie, procedura urmand a fi definitivata in luna decembrie 2016. Potrivit datelor MT, castigatorul va demara lucrarile in primavara anului viitor, daca nu vor fi inregistrate contestatii, iar constructorul va avea la dispozitie 10 luni pentru realizarea lucrarilor. In luna aprilie 2017 va incepe si constructia nodului rutier Gilau, dupa ce va fi incheiat procesul de licitatie cu toate etapele aferente.
Pe lotul 1 al autostrazii Targu Mures - Ogra, respectiv pe sectorul Targu Mures - Ungheni, in aceasta perioada se reliciteaza contractul de executie. Se estimeaza ca lucrarile vor fi demarate in primavara anului viitor, daca rezultatul licitatiei nu este contestat. Lucrarile pe lotul al doilea (Ungheni - Ogra) sunt realizate in proportie de 15%, termenul pentru finalizarea proiectului fiind stabilit in vara anului 2017.
Pe santierul autostrazii Suplacu de Barcau - Bors, unde constructorul nu si-a respectat angajamentele contractuale si CNAIR a emis penalitati in valoare de 75 milioane de lei, antreprenorul a demonstrat ca se afla in incapacitate financiara si organizatorica si a parasit santierul. Acesta a transmis o notificare prin care solicita rezilierea contractului.
"Solutia pentru ca acest proiect sa poata fi definitivat este rezilierea actualului contract si lansarea unei noi licitatii. Vom dezvolta parteneriate cu antreprenorii care demonstreaza seriozitate si profesionalism, care respecta calitatea si, bineinteles, termenele unui proiect", a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Buse, in urma unei vizite recente efectuate pe santierele autostrazilor din Transilvania.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMALLBIMTotalEnergieshiltiABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
AED
quadratum
strabag nivel 1
Ubitech
Arduro
Acvatot 2019
BogArt
ERBASU CONSTRUCT
VEGO
SIGM
CDS
leviatan
ELECTROGRUP
konsent
viarom
SSAB
noark
concelex
DRS
MAKITA
rigips
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
ness project
EDIT-Structural

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<