MFE: Pregatiri la 26 de proiecte pentru infrastructura de apa de 5,21 miliarde euro |
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 04 Dec 2020 12:11 |
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, a semnat contractele de finantare pentru implementarea proiectelor de apa si canalizare din judetele Bacau si Braila, finantate in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare (POIM). "Cele doua contracte de finantare au valoarea de 700 milioane de euro, un buget impresionant pentru ceea ce inseamna cresterea standardelor de locuit la nivelul celor doua judete. 74 de unitati administrativ teritoriale si 136.000 de locuitori sunt beneficiari ai acestor servicii", a declarat Marcel Bolos.
In total, din noiembrie 2019 si pana acum au fost semnate 10 contracte de finantare a investitiilor in infrastructura de apa/ apa uzata, cu o valoare cumulata de 1,91 miliarde euro. In prezent, sunt in diferite etape de pregatire 26 de proiecte, cu o valoare estimata de 5,21 miliarde euro, din care 5 urmeaza sa fie semnate in urmatoarele doua luni. Acestea vor viza implementarea de proiecte de apa/ apa uzata in urmatoarele zone: Sibiu - Brasov, Gorj, Mehedinti, Iasi si Teleorman. Valoarea eligibila a acestora este de aproximativ 963 milioane de euro.
Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Bacau, in perioada 2014-2020, are o valoare totala de peste 2,28 miliarde lei (475 milioane de euro). In urma implementarii acestuia, aproximativ 207.000 de locuitori ai judetului vor beneficia de o infrastructura de apa si canalizare moderna si functionala, in conformitate cu prevederile acquis-ului european. De asemenea, se va realiza optimizarea functionarii si operarii sistemelor de apa si canalizare in 43 de sisteme de alimentare cu apa si 31 de aglomerari, prin realizarea sistemului SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition - automatizarile SCADA sunt folosite pentru monitorizarea sau controlul proceselor chimice, fizice sau de transport al apei si apei uzate) si va fi imbunatatit nivelul de gestionare a apelor uzate industriale si a namolului etc.
Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Braila, in perioada 2014-2020, are o valoare totala de 1,38 miliarde lei (288 milioane de euro) si vizeaza imbunatatirea vietii a peste 186.000 de persoane, prin continuarea racordarii acestora la retelele de alimentare cu apa/ canalizare a apei uzate. Printre rezultatele asteptate se afla cresterea nivelului colectarii si epurarii apelor uzate, respectiv imbunatatirea calitatii efluentilor, in 14 aglomerari, dar si imbunatatirea sistemelor de management al apei si apei uzate si o mai buna gestionare a namolului din toate statiile de epurare si tratare a apei din judet.
|