Agenda Constructiilor
Marti, 24 Decembrie 2024
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - ANALIZA: Peste 2,3 milioane de unitati AC nerezidentiale, livrate in sase tari UE
ANALIZA: Peste 2,3 milioane de unitati AC nerezidentiale, livrate in sase tari UE
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Cosmin Dincu 13 Ian 2017 10:00
Rezultatele unui nou studiu cu privire la dinamica pietei sistemelor si aparatelor complexe de conditionare a aerului - AC pentru imobile nerezidentiale din sase tari europene de top (Italia, Spania, Franta, Marea Britanie, Germania si Austria), realizat de analistii Interconnection Consulting Group si dat publicitatii la 10 ianuarie a.c., indica, printre altele, faptul ca, in termeni cantitativi, livrarile au continuat sa se inscrie pe un trend ascendent in 2015, cu un salt de +5,9%, iar ca valoare s-a ajuns la un salt de +6,3%, nicio tara din cele analizate neremarcandu-se prin sincope sau derapaje de la tendinta generala de crestere. Trebuie precizat si ca, in acest context, vanzarile de unitati AC pentru aplicatii la cladiri cu alta destinatie decat cea de locuinta din cele sase tari analizate sunt cele mai consistente din Europa.
Piata italiana a inceput sa consemneze o crestere sustenabila
Evaluata - dupa cum se arata in cadrul studiului - la 2,3 milioane de unitati comercializate in 2015, in valoare de 3,6 miliarde euro, vanzarile de sisteme AC pentru mediul nerezidential in cele sase tari analizate au continuat sa creasca (+5,9% din punct de vedere cantitativ si +6,3% ca valoare), inclusiv in Italia unde, anterior, in anii recesiunii, s-au remarcat pierderi deosebite pe acest segment. Astfel, cererea din peninsula italica s-a majorat cu +3,6% ca volum, ceea ce reprezinta o performanta in contextul actual. Acest aspect este important, deoarece Italia detine o pondere de 29,8% din total (fata de 30,2% in 2014), ceea ce o plaseaza pe primul loc in randul tarilor studiate, atat in termeni valorici, cat si cantitativi. „Urmand cresterea PIB si recuperarea segmentului nerezidential al domeniului lucrarilor de constructii, piata spaniola a sistemelor AC specifice a fost marcata, de asemenea, de o crestere, dupa mai multi ani de scadere continua, mentinandu-si a doua pozitie in clasamentul celor sase state din top, cu 23,2%. Pietele de profil din Marea Britanie si Franta au consemnat performante foarte bune, cu salturi de +2,3%, respectiv +7,1%, in timp ce in Germania s-a remarcat o crestere modesta, dar sustenabila, de +2%. Date fiind circumstantele actuale, piata celor sase tari analizate se va remarca printr-o ascensiune continua pe termen mediu, pana in 2019, cu o rata medie anuala compozita CAGR de +3% din punct de vedere cantitativ si de +4,9% ca valoare, pentru a se ajunge la cel putin 2,65 milioane de unitati vandute in 2019, in cuantum de 4,44 miliarde euro”, sustin autorii cercetarii.
Unitatile „single split” sunt preponderente
In mod similar unei analize dedicate aceluiasi domeniu de activitate, ce reflecta insa situatia din spatiul Europei Centrale si de Est (CEE), studiul actual reflecta realitatea potrivit careia unitatile AC de tip „single split” sunt preponderente si in cele sase state care intrunesc topul cererii europene, reprezentand 1,9 milioane de unitati comercializate in 2015 (insa pe ambele segmente, rezidential si nerezidential). Totusi, 70% din acestea s-au adresat cererii provenite din sectorul locuintelor. „Unitatile «multi split» conteaza pentru 14,7% din cantitatea totala, de 2,3 milioane de unitati vandute in mediul nerezidential, la nivelul lui 2015, fiind urmate la distanta de sistemele VRF, cu 3,2%, de aparatele chiller (2%) si de cele ce se instaleaza pe acoperis ori pe terase (cu numai 0,2%, ca valoare). Practic, 2015 a fost momentul in care vanzarile de unitati VRF au reprezentat motorul pietei, deoarece pe acest segment s-a inregistrat cea mai puternica majorare, de +4,5%, previzionandu-se ca ascensiunea va continua la o rata superioara mediei pietei, de +3,9% pe an, pana in 2019. Popularitatea VRF este in crestere si pentru ca sistemele respective au avantaje de necontestat, cum ar fi eficienta energetica sporita, tehnologia tip inverter, instalarea si mentenanta facile si, nu in ultimul rand, elementele de tubulatura din cupru, mult mai performante decat cele din otel, care se utilizeaza la sistemele chiller. Totusi, unitatile chiller sunt preferate pe cea mai mare piata (in Italia), ceea ce a influentat si rata cresterii vanzarilor acestora in cele sase tari - si anume +5,8%. In acest domeniu, indicatorul CAGR din intervalul de referinta reflecta un avans de +3,2% pe an, pana in 2019. Sistemele montate pe acoperis nu sunt populare in tarile analizate, avand o pondere de 0,3% din total, din punct de vedere cantitativ. Acest trend nu se va schimba in viitorul apropiat, aparatele respective urmand a fi cel mai putin cautate pe piata”, se mai precizeaza in studiul Interconnection.
In fine, dar nu in ultimul rand, expertii biroului austriac de cercetare a pietei mai explica faptul ca, in ceea ce priveste formarea cererii, majoritatea comenzilor se formuleaza pentru echiparea cu sisteme AC a imobilelor de birouri (42,4% din totalul vanzarilor de asemenea aparate), urmand cladirile cu functiuni comerciale (24,2%), hotelurile (22,9%) si cladirile de interes public (ale administratiei, scoli, spitale), cu 10,4%. Nu se asteapta modificari majore ale ponderilor respective, tot imobilele de birouri absorbind oferta, intr-o pondere medie de 42%.
***
La fel ca si in cealalta cercetare dedicate acestui sector de activitate, in cadrul celei curente, referitoare la industria sistemelor AC pentru aplicatii nerezidentiale din cele mai importante tari europene, specialistii Interconnection Consulting Group au publicat doua diagrame relevante, ce reflecta atat cresterile multianuale cantitative si valorice preconizate, cat si gradul de concentrare a pietei, in termeni valorici (observandu-se, printre altele, ca primele trei companii din top controleaza 31,1% din cererea valorica totala, iar primele zece detin ponderea in termeni de necontestat, cu 60,2% din cele 3,6 miliarde euro). Pentru informatii suplimentare, www.interconnectionconsulting.com, iar pentru consultarea celor doua diagrame, click aici si aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesRAWLPLUGhiltiSISECAMABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
VEGO
strabag nivel 1
Arduro
rigips
MAKITA
AED
ELECTROGRUP
concelex
quadratum
GEWISS
theda mar
konsent
CDS
Ubitech
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
DRS
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
SIGM
EURO BUILD
leviatan
noark
BogArt
SSAB

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<