Agenda Constructiilor
Vineri, 04 Aprilie 2025
BUCIN MOB
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - APASERV Satu Mare: Investitii de 285 mil. lei in retelele de apa-canal, pana in 2027
APASERV Satu Mare: Investitii de 285 mil. lei in retelele de apa-canal, pana in 2027
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 03 Apr 2025 06:25
Apaserv Satu Mare SA continua implementarea proiectului major de dezvoltare a infrastructurii de apa si canalizare din judetul Caras-Severin, semnat in luna mai 2024 si finantat in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020. "Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Satu Mare/ Regiunea Nord-Vest, in perioada 2014-2020 – Etapa II" are ca scop extinderea si modernizarea infrastructurii de apa si canalizare in localitatile din aria eligibila, contribuind la dezvoltarea durabila a regiunii si la tranzitia catre o economie circulara, conform Prioritatii 1 din Programul de Dezvoltare Durabila (PDD) 2021-2027. Proiectul este finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si are o durata de implementare de 84 luni, cuprinsa intre 1 ianuarie 2021 si 31 decembrie 2027. Valoarea totala a proiectului este de 285,3 milioane de lei (fara TVA), din care 228 milioane de lei provin din FEDR, 34,86 milioane de lei de la bugetul de stat, 5,36 milioane de lei din bugetul local si 17,12 milioane de lei din fonduri proprii Apaserv Satu Mare SA. 
In cadrul proiectului, va fi construita o noua captare din surse de suprafata si vor fi reabilitate/ construite/ echipate 11 foraje de captare a apei brute subterane. De asemenea, se vor extinde si reabilita 27,8 km de conducte de aductiune, vor fi construite 16 statii de tratare (statii de clorare), precum si 9 rezervoare de inmagazinare a apei potabile, iar reteaua de distributie a apei potabile va fi extinsa cu 85,3 km. In ceea ce priveste apele uzate, proiectul prevede infiintarea/ extinderea retelei de canalizare pe 105,2 km, construirea a 31 km de colectoare transfer/ refulari sub presiune, reabilitarea si/sau construirea a 5 statii de epurare a apei uzate, furnizarea de echipamente si realizarea unui sistem SCADA centralizat, precum si asigurarea serviciilor de asistenta tehnica pentru managementul proiectului, supervizarea lucrarilor, auditul proiectului si asistenta tehnica din partea proiectantului.
"Proiectul va aduce beneficii semnificative comunitatii prin imbunatatirea accesului la apa potabila de calitate, extinderea retelei de canalizare si reducerea riscurilor de poluare a mediului, contribuind astfel la cresterea calitatii vietii si la protejarea sanatatii publice", potrivit lui Ioan Leitner, director general la Apaserv Satu Mare SA.
 
 
Finantare de 25 milioane lei din PNRR, pentru investitii in retelele locale
Pana in luna iunie 2026, Apa Serv Satu Mare SA va implementa doua proiecte ce beneficiaza de finantare din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), cu o valoare cumulata de peste 25 milioane de lei.
Astfel, prin proiectul "Extinderea retelelor de apa si de canalizare din cartierul Satmarel al municipiului Satu Mare", se vor aloca 10,66 milioane de lei (fara TVA). La data de 7 august 2024, operatorul regional a semnat contractul de finantare, perioada de implementare fiind de 23 de luni, dar fara a depasi data de 30 iunie 2026.
Cel de-al doilea proiect finantat din PNRR vizeaza "Sprijinirea conectarii populatiei cu venituri mici la retelele de alimentare cu apa si canalizare existente din aria de operare a Apaserv Satu Mare", avand o valoare de 15,1 milioane de lei (fara TVA). "Proiectul prevede cresterea gradului de acces al populatiei la un serviciu public de alimentare cu apa si/sau de canalizare-epurare, pentru 1.616 gospodarii, conform cu cerintele Directivelor Europene si accesibil tuturor categoriilor sociale in aria de operare al Apaserv Satu Mare SA. Implementarea proiectului va duce la protejarea populatiei de impactul negativ al efectelor apelor uzate asupra sanatatii populatiei, De asemenea, se va reduce impactul asupra mediului, cauzat de evacuarile de ape uzate urbane si rurale menajere provenite din gospodarii si servicii", a precizat Ioan Leitner.
Termenul de finalizare a proiectului este stabilit la jumatatea anului 2026. 
 
Proiecte noi pentru eficientizarea energetica a activitatilor operationale
Societatea Apa Serv Satu Mare SA va implementa si 3 proiecte pentru eficientizarea energetica a activitatilor prin instalarea de sisteme fotovoltaice la punctele de lucru, cu o valoare cumulata de peste 2,5 milioane de lei. 
Primul dintre acestea vizeaza instalarea unor capacitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum la Statia de Epurare Satu Mare, avand o valoare de investitie de 1,12 milioane de lei (fara TVA). Scopul proiectului il reprezinta cresterea ponderii productiei energiei electrice din surse regenerabile (energie eoliana/ energie solara), prin forte proprii si in vederea consumului propriu, pentru a beneficia de economii de cost legate de consumul de energie electrica din retea, sustinerea unei economii cu emisii scazute de carbon si asigurarea capacitatii tehnice pentru implementarea investitiilor.
Prin acest proiect se va realiza producerea energiei electrice cu panouri fotovoltaice amplasate pe sol in incinta statiei de epurare Satu Mare. Centrala electrica fotovoltaica va avea capacitatea de 184,8 kW, fiind compusa din 280 de panouri fotovoltaice de 660 W, respective 5 invertoare (2x20, 1x40 si 2x60 kW), furnizand energia electrica direct la parametrii retelei interioare, iar energia produsa se va livra direct la consumatori, respectiv mai putin de 30% din energia produsa anual poate fi livrata in retea urmand sa fie consumata ulterior.
 
 
Potrivit datelor companiei, acest sistem de panouri fotovoltaice va produce in medie 218,08 MWh/an, iar in urma instalarii centralei electrice fotovoltaice economia anuala de emisii de gaze cu efect de sera va fi de 133,44 tone CO2/an. Procentul din productia totala de energie din surse regenerabile estimate a fi folosit pentru consumul propriu este de 98,19%.
Cel de-al doilea proiect de eficientizare energetica vizeaza instalarea de sisteme fotovoltaice pentru autoconsum la Dispecerat Put 36, Satu Mare, cu o valoare de 889.727 lei (fara TVA). Acest sistem va produce, in medie, 204,18 MWh/an, iar in urma instalarii centralei electrice fotovoltaice economia anuala de emisii de gaze cu efect de sera va fi de 124,94 tone CO2/an. Procentul din productia totala de energie din surse regenerabile estimate a fi folosit pentru consumul propriu este de 100%.
Cel de-al treilea proiect din Fondul pentru Modernizare vizeaza instalarea de capacitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum la GA Turt. Valoarea totala a proiectului 496.497 lei (fara TVA). Acest sistem de panouri fotovoltaice va produce, in medie, 96,11 MWh/an, iar in urma instalarii centralei electrice fotovoltaice economia anuala de emisii de gaze cu efect de sera va fi de 58,81 tone CO2/an. Procentul din productia totala de energie din surse regenerabile estimate a fi folosit pentru consumul propriu este de 72,87%.
 
Planul de Siguranta a Apei (PSA) - un instrument esential pentru protectia calitatii apei potabile
Cel mai eficient mod de a asigura, in mod constant, siguranta aprovizionarii cu apa potabila este aplicarea unei abordari cuprinzatoare de evaluare si gestionare a riscurilor, care sa acopere toate etapele furnizarii apei – de la captarea din bazinul hidrografic si pana la robinetul consumatorului. Aceasta metodologie, recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), este cunoscuta sub denumirea de Plan de Siguranta a Apei (PSA). In cadrul Apa Serv Satu Mare SA, ultima actualizare a PSA a fost in februarie 2025, prin intocmirea "Programului de Monitorizare Operationala si de Audit a Calitatii Apei Potabile", pentru anul in curs. PSA reprezinta un instrument de management preventiv, prin care sunt implementate masuri de control pentru prevenirea contaminarii apei inainte ca aceasta sa ajunga la consumator.
"Planurile elaborate de Apaserv Satu Mare SA au fost evaluate de Directia de Sanatate Publica a Judetului Satu Mare si sunt conforme cu cerintele de igiena si sanatate publica. In cadrul acestor planuri, pentru fiecare componenta a sistemului de alimentare cu apa (captare, tratare, inmagazinare, transport si distributie), au fost identificate pericolele de contaminare, nivelul acceptabil al pericolelor, riscurile asociate acestora, evaluarea riscurilor (probabilitate, severitatea consecintei, scorul de risc), masurile de control pentru diminuarea riscurilor, precum si componenta si responsabilitatile echipei PSA", a explicat Ioan Leitner, directorul general al companiei.
 
 
Investitii pentru asigurarea unui debit suficient de apa
Pentru toate sistemele de alimentare cu apa din judetul Satu Mare - cu exceptia celor din Negresti-Oas si Tarna Mare, unde sursa de apa bruta este de suprafata - captarea apei se realizeaza preponderent din surse subterane, prin foraje de medie adancime. Aceasta metoda a asigurat, in general, un debit suficient pentru necesitatile consumatorilor.
In unele cazuri, extinderea retelelor de apa existente si realizarea unor noi retele de transport si distributie au generat necesitatea suplimentarii cantitatii de apa captata.
Prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), Apaserv Satu Mare SA a realizat investitii semnificative pentru cresterea capacitatii de captare si inmagazinare a apei potabile, finalizand in anul 2024 urmatoarele lucrari:
• Zona de Alimentare Tasnad - realizarea unui foraj si a unui rezervor de inmagazinare;
• Zona de Alimentare Halmeu - realizarea a 3 foraje si a 2 rezervoare de inmagazinare;
• Zona de Alimentare Tarna Mare - realizarea a 3 foraje si a unui rezervor de inmagazinare.
Prin aceste investitii, Apaserv Satu Mare SA isi reafirma angajamentul de a furniza apa potabila de calitate, in conditii de siguranta, tuturor consumatorilor sai.
"Rezervele de apa din aria de operare a Apaserv Satu Mare sunt suficiente pentru buna functionare a serviciilor de alimentare cu apa. In zonele unde acestea au fost deficitare prin finantari europene au fost construite aductiuni de apa si rezervoare de inmagazinare care asigura o functionare continua a sistemelor. Totusi, pentru a preveni, in viitor, probleme privind siguranta alimentarii cu apa se lucreaza in vederea reducerii pierderilor. Din 2017 pana in prezent, acestea s-au diminuat cu peste 50%", a precizat Ioan Leitner.
 
Noi provocari generate de impozitul pe constructii speciale
Pentru 2025, conducerea companiei Apa Serv Satu Mare sa estimeaza o productie fizica de apa potabila facturata de 8,38 milioane de metri cubi, respectiv o productie fizica de canalizare menajera facturata de 8,66 milioane mc, din care: canalizare apa pluviala facturata de 1,77 milioane mc (fata de 1,771 milioane mc facturati in 2024 si de 2,46 milioane mc in 2023). "Cantitatile de apa potabila si de apa uzata (canalizare), ce urmeaza a fi facturate in cursul anului 2025, au fost estimate pe baza realizarilor/ trendului din 2024 raportate la cele realizate in 2023, respectiv a preluarii serviciilor din mai multe localitati in anul 2024 si cele preconizate a fi preluate in 2025. Estimam ca va fi un an secetos, cu precipitatii moderate fata de anii anteriori, in 2024 fiind inregistrat in judetul Satu Mare o scadere a precipitatiilor anuale la 449,6 litri/mp, comparativ cu 741,6 litri/mp in 2023. Media anuala din 2024 a fost de 37,47 litri/mp fata de 61,8 litri/mp in 2023, o scadere a precipitatiilor de aproape 40%, avand un impact important asupra cifrei de afaceri", a precizat Darius Bor, directorul economic al companiei Apa Serv Satu Mare.
 
 
O presiune suplimentara asupra rezultatelor va fi exercitata si de impunerea, din 2025, a impozitului pe constructii speciale. Astfel, Apaserv Satu Mare este obligata sa plateasca impozit pe constructii de 1% aplicat inclusiv asupra bunurilor concesionate de la primarii si cele realizate din fonduri europene/ norvegiene sau proprii. Impozitul pe constructii, nou introdus si in sfera constructiilor aferente infrastructurii de apa si canalizare-epurare, va reprezenta doar in anul 2025 aproape 5 milioane de lei, aproximativ 4% din productia facturata.
"Aceste cheltuieli cu noul impozit sunt valabile doar pentru anul 2025. Inca nu au fost aprobate normele de aplicare ale Codului Fiscal, cu privire la impozitul pe constructii, ceea ce creeaza dificultati in calcularea si estimarea valorii impozitului pe constructii de platit in anul 2025 sau impactul exact pentru anii urmatori. Dupa finalizarea si predarea investitiilor din fonduri europene si norvegiene, in valoare de peste 1,67 miliarde lei (fara TVA), acestea vor duce la o obligatie fiscala suplimentara anuala de minimum 16,7 milioane de lei, care se adauga celor 5 milioane de lei ca si sarcina fiscala calculata pentru anul 2025. Aceste calcule nu tin cont de alte investitii realizate in infrastructura de apa si canalizare-epurare din fonduri PNRR, din surse proprii ale Apaserv, din surse proprii ale primariilor, din surse Anghel Saligny si de procesul de regionalizare, prin care primariile comunelor doresc delegarea/concesionarea serviciilor in responsabilitatea Apaserv. Prin urmare, valoarea impozitului pe constructii ce va trebui achitat de Apaserv catre bugetul de stat va fi de peste 25 milioane de lei anual, incepand cu anul fiscal 2027.
Acest impozit va reprezenta 20% din valoarea productiei de apa-canalizare facturata, avand un impact semnificativ asupra viabilitatii si stabilitatii financiare a societatii Apaserv Satu Mare, cu impact imediat asupra serviciilor de importanta strategica si vitala municipiului Satu Mare si judetului Satu Mare. 
In cazul in care impozitul pe constructii se va aplica pe toata infrastructura de apa - canalizare, inclusiv asupra infrastructurii concesionate de la proprietarii de drept, adica primarii, impactul estimat de crestere a pretului apei potabile ar fi de aproximativ 41% sau de aproximativ 20% a pretului apei potabile si a tarifului de canalizare-epurare", a explicat Darius Bor.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiSISECAMRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 188 (Ianuarie-Februarie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
VEGO
KADRA
CDS
quadratum
leviatan
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
SIGM
GEWISS
noark
EDIT-Structural
MCA
ERBASU CONSTRUCT
SSAB
BogArt
strabag nivel 1
Ubitech
AED
Eco Garden Construct
concelex
Acvatot 2019
ELECTROGRUP
EURO BUILD
MAKITA

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<