Agenda Constructiilor
Marti, 24 Decembrie 2024
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - DAIKIN: Cererea de pompe de caldura va continua sa creasca in perioada urmatoare
DAIKIN: Cererea de pompe de caldura va continua sa creasca in perioada urmatoare
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 11 Apr 2024 06:25
Datorita cresterii gradului de constientizare la nivel intregii societati a importantei sustenabilitatii si eficientei energetice, segmentul pompelor de caldura aer-apa, folosite pentru incalzire si producerea apei calde menajere, creste semnificativ, in pofida unui context general dificil, marcat de presiuni inflationiste si de o scadere a activitatii in sectorul constructiilor rezidentiale. In 2024, Daniel Vasile, Managing Director Daikin Romania, se asteapta la continuarea tendintei de crestere a cererii pe segmentul pompelor de caldura aer-apa, pe masura ce tot mai multi oameni opteaza pentru solutii eficiente energetic si prietenoase cu mediul, iar proiectele rezidentiale noi tind spre astfel de solutii pentru incalzire. Compania este parte a grupului Daikin Airconditioning Central Europe, cu sediul central la Viena, Austria, subsidiara a Daikin Europe NV. Portofoliul acesteia cuprinde produse si solutii pentru incalzire, racire, ventilatie, purificarea aerului si refrigerare. Peste 700 de angajati si 2.500 de parteneri sunt responsabili pentru activitatile de vanzari si servicii in 16 tari din Europa Centrala si de Est.

- Cum a evoluat piata de instalatii si echipamente HVAC in 2023 si ce asteptari aveti pentru perioada urmatoare?
- In contextul inflatiei din 2023 si a scaderii constructiilor rezidentiale, categoria echipamentelor de volum a inregistrat o usoara contractie. Ne asteptam, totusi, la o reluare a cresterii si in acest sector, avand in vedere nevoia continua de imbunatatire a gradului de confort din cladiri. Mai putin afectat a fost segmentul premium, acolo unde utilizatorii opteaza pentru calitate, design si specificatii tehnice de top, luand in calcul parametri precum eficienta energetica, capacitatea de filtrare, conectivitatea, nivelul de zgomot. De asemenea, purificatoarele de aer au devenit o alegere tot mai raspandita printre clientii nostri, care, in conditiile poluarii urbane, inteleg cat de important este sa respiram un aer curat si la interior.
In privinta segmentului comercial, anul 2023 a fost marcat de o crestere pe segmentul cladirilor publice cu finantare guvernamentala - scoli, gradinite, dar si aeroporturi -, de mentinerea ritmului de investitii private in constructii industriale si de retail, dar si de continuarea decelerarii in pe piata cladirilor de birouri, pe fondul cresterii stocului. In anii urmatori, ne asteptam, pe masura implementarii standardelor legate de sustenabilitate din punct de vedere energetic, ca si cladirile de birouri mai vechi sa isi modernizeze sistemele de climatizare. 

 
- Cum vedeti directia de dezvoltare a pietei, ca oferta, in contextul scumpirii energiei?
- In contextul energetic actual, Dakin considera ca pompele de caldura aer-apa si aer-aer prezinta avantaje semnificative. Pe langa eficienta lor ridicata, cu un randament de 4 unitati de caldura la fiecare unitate de energie electrica consumata, pompele de caldura aer-apa reduc semnificativ emisiile de gaze cu efect de sera. Mai mult, investitia initiala este compensata pe termen mediu prin economiile la facturile de utilitati. Astfel, Daikin este lider in Europa in categoria pompelor de caldura aer-apa, investind continuu in capacitatile sale de productie din Europa. Gama specializata a Daikin acopera orice tip de spatiu, fie el locuinta individuala, bloc de apartamente sau cladire de birouri. Pompele de caldura Daikin sunt destinate sa indeplineasca nevoile specifice ale locuintelor din tarile europene, cu variatiile lor de conditii climate, fiind concepute si produse in Europa. Mai mult, reteaua Daikin de instalatori certificati asigura cea mai buna calitate a instalarii si a serviciilor de mentenanta post vanzare.
Cererea de pompe de caldura este in crestere si, evident, o schema guvernamentala de subventionare ar incuraja si mai mult implementarea unor astfel de solutii, pe langa legislatia privind eficienta energetica a cladirilor.

- Care sunt premisele dezvoltarii pietei locale de HVAC?
- Tendinta generala a pietei locale de HVAC, la fel ca la nivel european, este catre echipamente cu un impact scazut asupra mediului si cu un consum minim de energie. Legislatia privind eficienta energetica a cladirilor si programele guvernamentale de incurajare a sustenabilitatii energetice si a decarbonizarii pot influenta semnificativ adoptia si implementarea pompelor de caldura, una dintre cele mai inteligente tehnologii de incalzire disponibile in momentul actual, cu cel mai avantajos mix intre eficienta ridicata, costuri de functionare, confort unic si durabilitate. De aceea, tot mai multi dezvoltatori de ansambluri rezidentiale si cladiri de birouri se orienteaza catre solutii verzi, inlocuind solutiile bazate pe combustibili fosili. Programul guvernamental "Casa Verde Fotovoltaice 2024", cu focus pe achizitia de sisteme de panouri fotovoltaice, stimuleaza indirect si piata de pompe de caldura. Astfel, un prosumator de energie electrica va prefera versatilitatea unei pompe de caldura, care poate incalzi locuinta si produce apa calda menajera folosind energia electrica generata de panourile fotovoltaice.

- Ce evolutie au avut vanzarile Daikin Romania, in acest context al pietei?
- In ciuda contextului dificil, marcat de presiuni inflationiste si scaderi in domeniul constructiilor, Daikin si-a mentinut cifra totala de afaceri, concentrandu-se pe categoriile in crestere, precum pompele de caldura, precum si asupra segmentelor comerciale relevante (industrial, retail) si sectorului public. Ne asteptam ca in 2024 sa continuam cresterea pe aceste segmente, dar si la o revenire a segmentului rezidential de volum.
Pe segmentul produselor comerciale, in topul vanzarilor s-au aflat echipamentele cu vaporizare directa, atat din gama VRV ce functioneaza si in regim de pompa de caldura si sistemele Sky Air, si echipamentele Applied Systems, incluzand chillere, centrale de tratare aer sau ventiloconvectoare. In zona rezidentiala, volumele generate de pompele de caldura aer-apa de temperatura mica si medie au sporit semnificativ, pe masura ce calitatea constructiilor si a sistemelor de izolare termica creste. De asemenea, ponderea aparatelor de aer conditionat optimizate pentru incalzire s-a majorat.

 
- Care sunt cele mai mari proiecte la care participati, in aceasta perioada?
- Printre cele mai mari proiecte implementate in 2023 sau in derulare se regasesc aeroporturile din Iasi, Sibiu si Timisoara, cladiri din sectorul public, precum Biblioteca Centrala Universitara Cluj, Spitalul Babes Timisoara si Cazinoul Constanta, proiecte din retail - ca Fashion House Cernica si Metro Galati, dar si din domeniul industrial, cum ar fi fabricile Siemens Sibiu, Knauf Insulation Tarnaveni, Feroneria Arad si Hala Nimet Targoviste.

- Ce obiective aveti in acest an, la nivel national?
- Principalul obiectiv al Daikin Romania este sa-si mentina si sa-si consolideze pozitia de lider in industria HVAC. Facem asta prin inovatie continua in portofoliului nostru de produse si in serviciile atasate solutiilor noastre de climatizare rezidentiale si comerciale.
Am lansat anul acesta echipamentele cu vaporizare directa (VRV 5) in regim de pompa de caldura cu agent frigorific R32, avand un impact redus asupra mediului. Solutiile noastre se concentreaza pe decarbonizarea cladirilor, asigurand o eficienta energetica ridicata si usurand astfel obtinerea punctelor pentru acreditarea cladirilor verzi (certificate BREEAM & LEED). De asemenea, prin intermediului tehnologiilor de cloud computing, oferim servicii de monitorizare la distanta si mentenanta predictiva.
In sectorul rezidential am lansat Altherma 3 R MT, pompa de caldura de tip refrigerant split, de temperatura medie si cu agent frigorific R-32, ideala pentru proiecte de renovare si inlocuirea centralelor termice pe gaze sau lemne. In plus, vom extinde considerabil gama de aparate de aer conditionat optimizate pentru incalzire. In focusul nostru raman echipamentele cu performante tehnice ridicate, eficiente energetic si prietenoase cu mediul. De asemenea, designul placut si materialele de calitate, conectivitatea inteligenta si automatizarea sunt zone importante pe care ne concentram.
Ca intotdeauna, urmarim permanent sa crestem gradul de satisfactie a clientilor nostri cu privire la serviciile pre si post-vanzare si dorim sa fim in contact direct cu utilizatorii echipamentelor Daikin. Astfel, clientii nostri pot accesa servicii premium de instalare Daikin prin reteaua de parteneri Home Comfort Expert si servicii post-vanzare si garantie extinsa, in cadrul programului Stand By Me. De asemenea, ne concentram pe dezvoltarea continua a retelei de parteneri, prin traininguri si cursuri care asigura cel mai ridicat nivel de informatii si cunostinte in domeniu si, astfel, o experienta fara egal pentru utilizatorul echipamentelor Daikin.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUGTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SIGM
Acvatot 2019
CDS
CONCEPT STRUCTURE
ELECTROGRUP
noark
SSAB
DRS
EURO BUILD
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
Arduro
Ubitech
rigips
MAKITA
VEGO
EDIT-Structural
GEWISS
concelex
strabag nivel 1
konsent
leviatan
AED
theda mar

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<