JETRUN: Piata de instalatii HVAC va creste cu 15% pe an, pana in 2025 |
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 14 Apr 2023 06:20 |
Piata instalatiilor HVAC este in continua crestere si restructurare. Adrian Moisa, directorul general al Jetrun EnergoEco - furnizor de echipamente HVAC de inalta eficienta, estimeaza o crestere de aproximativ 15% pe an in perioada 2023-2025 in acest domeniu de activitate, cu modificari de structura destul de mari. Vor fi privilegiate sursele regenerabile de incalzire si racire, in special sistemele in pompa de caldura, cele fotovoltaice, dar si de cogenerare, inclusiv pe biogaz si hidrogen. In contextul descurajarii utilizarii agentilor de racire cu impact major asupra mediului (indice GWP – Global Warming Potential), va creste semnificativ ponderea sistemelor in expansiune directa cu agenti frigorifici cu GWP redus. Jetrun mizeaza, in anii urmatori, pe R290, agentul frigorific natural cu GWP subunitar (considerat pana recent GWP=3). Agentul R32, considerat si el o alternativa ecologica are, prin comparatie, un GWP de 675 (crescut la 771 in urma raportului IPCC din 2021).
"Sectorul rezidential este din ce in ce mai sensibil la cresterea costurilor de incalzire sau racire, multi clienti optand pentru modernizarea instalatiilor vechi de incalzire prin inlocuirea centralelor pe gaz sau biomasa cu pompe de caldura si sisteme de distributie radiante. Prin adaugarea componentei fotovoltaice se obtine o scadere foarte mare a cheltuielilor cu energia a gospodariilor si o mai mare independenta de reteaua de distributie a energiei electrice", a declarat Adrian Moisa.
Potrivit specialistului, programul "Casa verde" este, deocamdata, greu de sustinut de catre instalatori sau de furnizorii de echipamente, intrucat Guvernul, prin ultimele modificari legislative, a mutat presiunea finantarii catre acestia, facand necesara accesarea de imprumuturi bancare pentru derularea investitiei (sau utilizarea propriilor fonduri).
"Speram totusi ca decontarile vor fi efectuate fara blocaje, pentru a se diminua perioada de finantare care trebuie sustinuta de catre instalatori, furnizori sau clienti. Si in sectorul rezidential centralizat, dezvoltatorii imobiliari par sa fi trecut 100% in tabara energiei verzi, existand in acest moment un interes clar pentru echiparea ansamblurilor rezidentiale cu sisteme de incalzire si racire in pompa de caldura, echipamente de dimensiuni mari cu sursa aer sau geotermala", a explicat Adrian Moisa.
Crestere de pana la 50% a cifrei de afaceri, in 2023
In ultimii ani cifra de afaceri a companiei Jetrun a fost relativ constanta, cu o scadere in anii de pandemie, insa cu o crestere in ultimii doi ani. Pentru acest an, conducerea companiei are prevazuta o majorare cuprinsa intre 20% si 50%, prin extinderea gamei destinate sectorului rezidential (pompe de caldura, centrale de ventilatie cu recuperare de caldura, sisteme de potabilizare apa si purificare aer). "O parte a acestei cresteri depinde si de proiectele publice care sunt programate sa demareze in acest an, insa acest segment depinde de capacitatea statului sa absoarba fondurile PNRR si sa administreze aceste proiecte", a adaugat Adrian Moisa.
Principalele produse din portofoliul companiei care au contribuit la formarea cifrei de afaceri din 2022 au fost instalatiile de cogenerare produse de Wolf Power Systems, pompele de caldura Euroklimat si sistemele de incalzire si ventilatie pentru uz rezidential si comercial Wolf Heiztechink.
Compania Jetrun mizeaza, in anii urmatori, pe cateva solutii adaptate la tendintele de sustenabilitate si eficienta energetica, solutii pe care le promoveaza de mai bine de 10 ani: pompe de caldura si chillere industriale si rezidentiale cu agent R290, chillere si pompe de caldura cu compresor centrifugal Turbocor cu agent R 1234ze (cu GWP 7), sisteme de cogenerare cu gaz natural, biogaz si hidrogen, sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura.
Proiecte complexe, aflate in derulare
Printre proiectele la care Jutrun lucreaza, in aceasta perioada, se afla:
• sisteme de cogenerare cu biogaz in statii de epurare a apelor uzate municipale, unde ofera intreaga linie de biogaz, de la fermentatorul anaerob, extractie si filtrare biogaz, stocare, eliminare hidrogen sulfurat, uscare biogaz si utilizare in sisteme de cogenerare de inalta eficienta;
• sistem integrat de cogenerare cu gaz natural de 260 kW, suplinit de un sistem cu centrala termica pe gaz natural in condensare, pentru o cladire publica din Bucuresti;
• sistem de conditionare si dezumidificare a aerului in serele USAMV Bucuresti, proiect realizat cu trei pompe de caldura geotermale EuroKlimat cu R290, pompe deservite de un camp de colectori verticali si, suplimentar, de un schimbator de caldura fluid aer (tip dry-cooler). Aerul din sere este racit, incalzit sau dezumidificat dupa caz, folosind sase centrale de ventilatie Wolf. Instalatia hidraulica permite directionarea agentului de la condensator, respectiv evaporatorul pompei, fie catre colectorul geotermal, fie catre instalatia interna pentru refolosire (de exemplu in functionarea pentru dezumidificare, o parte din energia evacuata in condensator in urma procesului de racire a aerului este redirectionata inapoi in centrala de ventilatie pentru reincalzirea aerului la valoarea optima pentru dezumidificare).
***
Jetrun EnergoEco este furnizor oficial de echipamente HVAC de inalta eficienta, in principal pentru Wolf Heitztechnik, si ofera o gama completa de produse, de la centrale termice si pompe de caldura, la unitati de tratare a aerului, turnuri de racire, chillere si sisteme de cogenerare. Compania colaboreaza, de asemenea si cu alti producatori europeni sau globali de echipamente si subansamble, precum: Wolf GmbH, Hygromatik GmbH, Euroklimat, Apen Group Italia, HiRef, SMARDT OPK, Teddington GmbH, Cabero GmbH, Mita Italia, Polar Global.
|