Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Instalatii Electrice & Automatizari - HENRO: Stabilitate necesara in 2025 pentru transpunerea reglementarilor UE
HENRO: Stabilitate necesara in 2025 pentru transpunerea reglementarilor UE
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de Ovidiu Stefanescu 26 Nov 2024 06:25
HENRO reprezinta un proiect al producatorilor de energie electrica din Romania, cu atributii de sustinere a unei pozitii comune a membrilor in ceea ce priveste politicile energetice, promovarea dezvoltarii pietei locale, stimularea investitiilor, competentei si transparentei, transpunerea legislatiei europene in contextul national, sprijinul companiilor membre in implementarea celor mai recente standarde de responsabilitate sociala, management, etica si conduita in afaceri. Fondata in 2021, asociatia este reprezentativa pentru sectorul de productie a energiei electrice din Romania, propunandu-si actiuni precum urmarirea procesului legislativ si a normelor nationale si internationale aplicabile in domeniul producerii, comercializarii si furnizarii de energie electrica si a domeniilor conexe, asigurarea documentarii si consultantei pentru membri, precum si pentru terte persoane, in probleme referitoare la producerea, comercializarea si furnizarea energiei electrice, promovarea si sustinerea schimbului de experienta, initierea seminarii, mese rotunde, conferinte, etc. pe teme de actualitate, asigurarea de servicii, consultanta si indrumare pentru membri, asigurarea constituirii, mentinerii si actualizarii unor baze de date de interes specific in domeniu, formularea de opinii ale asociatiei in initierea, elaborarea si modificarea actelor cu caracter normativ in domeniul energiei electrice si/sau in domenii conexe, initierea de propuneri de modificare a reglementarilor existente etc. In cele ce urmeaza, Silvia Vlasceanu, directorul executiv al HENRO, ofera detalii despre situatia actuala a pietei de energie din Romania.

- Cum evolueaza piata de energie electrica in aceasta perioada? Mai sunt fluctuatii mari de preturi?
- Dupa o perioada de peste doi ani de semi-reglementare, piata de energie isi revine din mers, in sensul in care participantii la piata, cel putin cei care sunt pe segmentele concurentiale, vin cu oferte de vanzare/ cumparare care se finalizeaza atunci cand pretul solicitat si/sau oferit se suprapun. Asa cum este normal intr-o piata libera, au fost situatii in care pretul cerut de producatori pentru anumite cantitati si conditii de livrare a fost considerat prea mare de cumparatori, furnizori sau traderi. Pe pietele la termen, nu au fost niciodata fluctuatii comparabile cu cele inregistrare pe cele spot, ce acopera mult prea mult din consumul zilnic al Romaniei. Dar este vorba de o strategie de achizitie a energiei electrice pe care fiecare furnizor o gestioneaza intr-o maniera proprie.

- Ce investitii considerati ca sunt necesare in sistemul de distributie a energiei electrice, in contextul cresterii semnificative a numarului de producatori?
- Pe langa investitiile in retele, asumate inca de din anii 2000 prin contractele de privatizare, precum si in zonele de concesiune care nu au facut obiectul privatizarii, este necesara o reproiectare a sistemului de distributie, avand in vedere dezvoltarile urbane si cresterea rapida a numarului de prosumatori. Perioada de pandemie ne-a aratat si intarzierile in implementarea sistemelor de masurare inteligenta, dar si problemele grave legate de transmiterea informatiilor referitoare la consumul clientilor finali, care au constatat ca nu este suficient sa aiba contor inteligent pentru a nu mai transmite lunar indexul de consum.

- In spatiul public se vorbeste despre faptul ca Romania ar putea fi un "hub energetic" al Europei. Ce considerati ca este necesar pentru ca tara noastra sa poata deveni un asemenea hub, in viitor?
- Sintagma "hub regional" a fost mult vehiculata in ultimele decenii, avand in vedere slaba dependenta a Romaniei de gazele din import, in principal din Rusia, precum si capacitatea Romaniei de a fi un exportator net de energie electrica. Daca pentru gaze naturale situatia este aceeasi si avem perspectiva de a ajunge principalul producator din Europa, dupa ce va incepe exploatarea zacamantului Neptun Deep, pentru sectorul energiei electrice situatia este diferita si ne-am fragilizat pozitia prin scoaterea din functiune a unor capacitati de productie inainte de a le inlocui cu unele similare, in banda, pe fondul majorarii capacitatilor fotovoltaice si eoliene, care au dus la cresterea dependentei de importuri in intervalele orare in care creste cererea de energie la nivel european, sistemele electroenergetice fiind interconectate. De aceea, doar prin punerea in functiune de noi capacitati pe gaze naturale, hidro si nuclear putem sa aspiram la statutul de furnizor de securitate energetica in zona, cel putin pentru energie electrica si gaze naturale.

- Ce impact credeti ca va avea asupra populatiei eliminarea plafonarilor preturilor la energie? Ce riscuri sunt, din acest punct de vedere, in acest moment? 
- Deocamdata, populatia este protejata si nu va avea facturi mai mari pentru consumul de pana la 31 martie 2025. Dupa data respectiva, furnizorii de energie electrica vor fi concurenti, ceea ce nu se intampla acum, iar ofertele lor trebuie sa vina in intampinarea asteptarilor clientilor pe care ii au in portofoliu. Altfel, clientii trebuie sa uzeze de dreptul de a-si schimba furnizorul (mai ales ca procedura de schimbare a furnizorului a fost simplificata in aceasta perioada) si sa-i sanctioneze pe cei care nu fac eforturi pentru a-si fideliza clientii. Este foarte important sa existe o informare corecta, iar clientii sa citeasca cu atentie ofertele care le sunt transmise de furnizorii pe care ii au in prezent.

- Cati producatori de energie fac parte din HENRO in acest moment si ce capacitate de productie totala detin acestea?
- Membrii HENRO sunt principalii producatori si de "traditie" din Romania: SPEEH Hidroelectrica, SN Nuclearelectrica, SNGN Romgaz, ELCEN si CE Oltenia, acoperind mai mult de 70% din capacitatea instalata a Romaniei si cel putin tot atat din consumul anual national. Avand in vedere investitiile pe care le vor face in noi capacitati, inclusiv in fotovoltaic, eolian, geotermal, este de asteptat ca ponderea acestora in productia anuala de energie electrica sa creasca, putand asigura si cantitati pentru export, nu doar catre Republica Moldova si Ucraina. Nu excludem nici posibilitatea de a creste numarul de membri, existand deja interes si discutii cu mari jucatori din sectorul de productie.

- Care sunt principalele dificultati pe care le intampina producatorii de energie electrica din Romania si care sunt riscurile/ provocarile pe care le intrevedeti pentru 2024 si in perspectiva? 
- La fel ca alte industrii, riscul cel mai mare este cel de reglementare excesiva si lipsa de predictibilitate legislativa. Fiind producatori mari, care au nevoie de resurse financiare pentru realizarea investitiilor, importante pentru sector, dar si pentru economia nationala, precum si pentru mentinerea si stimularea angajatilor, din ce in ce mai greu de gasit si motivat, la un nivel de calificare si competente corespunzator, modificarile intempestive sau fara un studiu de impact afecteaza puternic companiile din sector, mai ales ca unele sunt deja listate si pot avea efecte imprevizibile si daunatoare nu doar pentru sectorul energetic.

- In ce actiuni este implicata asociatia si ce proiecte si obiective are stabilite pentru 2024-2025?
- Speram ca anul 2025 sa ne aduca stabilitate, in primul rand politica, pentru a avea parteneri de dialog implicati si cu putere legislativa. Sunt deja reglementari europene pe care trebuie sa le transpunem si care vor afecta functionarea pietei de energie, dar si competitivitatea economiei romanesti. Ramanem deschisi catre dialog, cooperare si colaborare cu toti actorii din piata de energie si cu asociatiile de profil, cu operatorii economici din economia romaneasca de a caror functionare depinde evolutia pietei de energie, cresterea consumului si realizarea oricarui program de guvernare care va fi asumat in urmatoarea perioada.
 
RAWLPLUGhiltiTotalEnergiesSISECAMALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
SIGM
konsent
Ubitech
strabag nivel 1
CDS
DRS
Arduro
BogArt
GEWISS
EURO BUILD
ELECTROGRUP
rigips
noark
AED
quadratum
concelex
VEGO
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
leviatan
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
theda mar

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<