Kilowat: Sute de beneficiari, inselati de unii instalatori inscrisi in "Casa Verde" |
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de Elena Icleanu 19 Nov 2024 11:57 |
Sute de beneficiari Casa Verde 2023 risca sa piarda finantarea de 20.000 de lei, pentru ca instalatorii alesi fie au disparut de pe piata, fie nu au resurse sa onoreze toate dosarele de montare a panourilor fotovoltaice din program, avertizeaza compania Kilowat. Situatia este cu atat mai critica cu cat se apropie termenul limita pentru montaj, care este de 12 luni de la publicarea listei instalatorilor. In plus, conform legii, beneficiarii, care au schimbat deja firma de instalare, nu mai au dreptul sa aleaga un nou instalator, ceea ce inseamna pierderea automata a finantarii obtinute prin program.
"Nu doar ca acesti oameni au pierdut avansul dat firmelor instalatoare, dar risca sa piarda finantarea si practic sansa de a scapa de grija facturilor la energie. Instalarea panourilor fotovoltaice este o decizie importanta in viata romanilor, cu avantaje pe termen lung, iar multi beneficiari Casa Verde nu au posibilitati financiare pentru a plati din propriul buzunar sistemul fotovoltaic pe care asteapta sa-l primeasca prin aceasta finantare. Unele persoane au dificultati serioase in a-si recupera avansurile care in multe cazuri sunt mult mai mari decat 2.000 lei, poate chiar 10.000 lei, si se vad acum in situatia ingrata de a nu avea panouri solare pe casa, pentru ca instalatorii alesi initial nu mai au resurse sa functioneze. Beneficiarii cauta cu disperare instalatori onesti care sa monteze in timp util pentru a beneficia de finantare, insa multe firme lucreaza deja la capacitate maxima si nu mai pot prelua dosare pentru care nu mai au resurse. Din pacate, este o criza fara precedent in programul Casa Verde, cu riscul poate chiar inevitabil pentru beneficiarii afectati de a pierde finantarea de 20.000 lei, mai ales ca unii beneficiari nu mai au dreptul la a alege un nou instalator. Oamenii spera la o solutie din partea autoritatilor pentru a putea avea cat mai curand panouri solare", explica Albert Soare, fondator Kilowat, instalator autorizat ANRE.
De ce este o criza fara precedent pentru beneficiarii Casa Verde
Multi instalatori din piata au acceptat mai multe dosare Casa Verde decat capacitatea financiara si logistica reala de montaj, ceea ce a dus la imposibilitatea acestora de a mai realiza lucrarile promise. Unele firme s-au inchis, iar alte au instiintat beneficiari sa se transfere la un alt instalator.
"Multe firme instalatoare, fara specialisti cu experienta, au fost create pentru a profita de programul Casa Verde. Sunt firme cu 2-3 angajati sau colaboratori care nu sunt stabile financiar, neavand clienti si venituri in afara acestui program pentru a putea avea stoc de echipamente si a onora toate lucrarile. Pentru avansul de cel putin 2.000 lei pe care beneficiarii trebuie sa-l dea, aceste firme au preluat mai multe dosare Casa Verde decat ar fi putut real sustine. Sunt sute sau poate chiar peste 1.000 de beneficiari care au ajuns sa fie inselati de instalatori fara intentii oneste. Beneficiarii au fost convinsi prin oferte aparent mai atractive decat media din piata, cu mai multi KWh, fapt ce la prima vedere ar parea o afacere foarte buna. Doar ca acum acesti beneficiari de buna-credinta risca sa piarda oportunitatea de a avea panourile instalate si sa reduca facturile la energie. Le recomandam cu tarie romanilor, fie beneficiari Casa Verde 2024, fie care vor sa instaleze din fonduri proprii, sa analizeze cu atentie cu ce instalator doreste sa lucreze, avand in vedere ca multi oameni sunt pacaliti constant. In cele mai multe cazuri, oferta cea mai buna este o capcana care aduce pierderi dureroase. Zeci de romani, victime ai acestor firme, ne contacteza saptamanal cu disperare pentru a le monta panourile ca sa nu piarda finantarea, avand in vedere timpul redus pana la implinirea celor 12 luni de la publicarea listei instalatorilor. Unii beneficiari au inteles ca trebuie sa aleaga cu grija instalatorul. Insa in continuare romanii trebuie sa fie foarte atenti cu cine lucreaza, deoarece situatia se poate repeta si in editia Casa Verde din 2024", adauga Albert Soare, fondator Kilowat.
Beneficiarii Casa Verde 2024 pot cadea in aceeasi capcana
Si beneficiarii editiei din acest an pot fi victime ale unor firme instalatoare fara capacitate reala de a onora lucrarile, avertizeaza Kilowat. Odata cu dezvoltarea domeniului, au aparut multe firme instalatoare, multe mici, care isi pierd rapid capacitatea financiara de a avea stocuri si, implicit, de a instala sisteme fotovoltaice. Numai anul acesta sunt de 2 ori mai multi instalatori decat anul trecut. Astfel, multi dintre ei nu vor putea sustine toate proiectele din Casa Verde 2024, avand in vedere ca decontul la AFM pentru fiecare beneficiar se face la cateva luni dupa montaj.
Sunt multi instalatori noi, abia intrati pe piata, care nu au capacitatea de a achizitiona constant panouri si de a le si instala. Firmele instalatoare trebuie sa aiba lichiditati si un cash flow pozitiv, deci sa dispuna de finante constant, pentru a putea avea stoc de echipamente si angajati pentru a le putea monta. Chiar daca firmele mici vor putea instala sute de sisteme, nu le vor putea gestiona ulterior. Totodata, creste riscul ca unele firme instalatoare sa ajunga chiar la insolventa, mai ales daca au fost create pentru a face business pe programul Casa Verde si nu se autofinanteaza si din vanzarea in afara programului.
Este important ca romanii sa verifice cu atentie experienta instalatorului, portofoliul acestuia si capacitatea de a finaliza proiectele la timp. Firma aleasa trebui sa aiba istoric, sa poata oferi back - up si siguranta, sa aiba echipamente omologate, sa aiba contracte directe cu producatorii, sa aiba ingineri si muncitori calificati, sa ofere suport tehnic in orice situatie si sa poata monitoriza sistemul si dupa instalare.
In Casa Verde 2024, finantarea pentru fiecare beneficiar este de 30.000 de lei. La un calcul simplu, daca o firma mica ia 100 de proiecte prin Casa Verde, ar trebui sa aiba capacitate financiara de cel putin 3 milioane de lei (600.000 de euro). In multe cazuri, firmele mici se aprovizioneaza de la alte firme locale si la preturi mai mari, neavand contracte direct cu producatorii, ceea ce poate intarzia livrarea de echipamente.
Kilowat le recomanda beneficiarilor sa se informeze corect si sa colaboreze doar cu instalatori certificati si de incredere, pentru a evita astfel de probleme si a maximiza sansele de succes in implementarea sistemelor fotovoltaice.
In ultimii ani, Kilowat a instalat panouri solare pentru peste 3.000 de clienti persoane fizice si firme, din care peste 2.000 prin programul Casa Verde. Pentru Casa Verde 2024, compania estimeaza o crestere a numarului de proiecte gestionate. In paralel, compania instaleaza panouri fotovoltaice pentru persoane fizice care opteaza pentru energie verde din fonduri proprii si pentru firme atat prin programul Electric UP, cat si prin finantari din alte surse.
***
Infiintata de fondatorii companiei SanoVita, Kilowat este una dintre cele mai mari companii de solutii de energie regenerabila din Romania. Cu o echipa de specialisti in consultanta si in instalarea sistemelor solare, compania ofera solutii complete de la vanzarea de sisteme fotovoltaice la instalarea panourilor solare si bateriilor de stocare energie si consultanta si mentenanta post-instalare ale sistemelor fotovoltaice. Pana in prezent, Kilowat a montat sisteme fotovoltaice pentru peste 3.000 de clienti din Romania si Germania.
Compania are autorizatii ANRE pentru proiectare si instalare pe medie tensiune, dar si autorizatie de instalator pentru gama Huawei, Deye, Growatt, Sungrow etc si colaboreaza cu furnizori autorizati de suporti metalici (K2 Germania, Aerocompact, Grup Simex).
Kilowat ofera asistenta pentru monitorizarea online a sistemului fotovoltaic, urmarind si optimizand sistemul prin update-uri si parametrizare adaptata, fiind ajustate setarile tehnice pentru o eficienta maxima, avand si un serviciu dedicat asistentei post vanzare, asigurand astfel tot suportul necesar unei functionari ideale pe termen mediu si lung.
|