SMART CITY (Alba Iulia 2018): Solutiile prezentate au impact in urmatorii 100 de ani |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 11 Oct 2018 16:50 |
Alba Iulia a fost, saptamana aceasta, gazda a peste 200 de reprezentanti ai municipalitatilor, experti si manageri din companii, reprezentanti ai mediului academic si din organizatii non-guvernamentale, persoane cu putere de decizie care pot inspira modernizarea orasele tarii. Echipa Smart City de la Alba Iulia a prezentat participantilor cum functioneaza orasul lor, prin vizitarea la pas a celor mai importante solutii implementate pana acum in sistemul de invatamant si administratie publica, managementul traficului si iluminatul public de ultima tehnologie, dupa cele mai noi standarde. In Cetatea Alba Carolina au fost implementate solutii inovative care sa faciliteze turistilor accesul la cunoasterea istoriei acestei cetati si sa poata petrece un timp liber de calitate, adaptat cerintelor actuale: wi-fi, beaconi, prezentari virtuale, tururi ghidate inteligent, ecomobilitate si multe altele. Solutiile tehnologice dedicate orasului inteligent au fost prezentate in cadrul conferintei care a avut loc dupa finalizarea vizitelor si s-a desfasurat pe parcursul a doua zile.
Echipa Smart City de la Alba Iulia, cu o expertiza locala de exceptie, a declarat ca este pregatita sa ofere in orice moment informatii si asistenta de specialitate altor orase care doresc sa cunoasca sau sa se angajeze intr-un demers de dezvoltare in directia de orase inteligente. Evenimentul s-a inscris in seria Dezbatere Nationala Smart City 2017-2020 si a oferit participantilor si partenerilor posibilitatea de a-si dezvolta reteaua de cunostinte in domeniu si de a pune bazele unor colaborari viitoare.
Au fost prezente nume importante din industrie: Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan, City Managerul orasului Alba Iulia, impreuna cu echipele lor, Marius Bostan, fost Ministru al Comunicatiilor si pentru Tehnologia Informatiei, initiator al Dezbaterii Nationale Smart City si al proiectului pilot Alba Iulia Smart City, Siegfried Muresan, deputat in Parlamentul European si totodata Presedintele Comisiei de Buget, reprezentati ai: E.ON, Ambasadei Olandei in Romania, Orange, DELL EMC, Microsoft, Telekom Romania, Clusterului de inovare Cluj IT, Signify, Intrarom, Industrial Software, Flash Lighting, Asseco, ONG-ului Civitech si multi altii. Evenimentul s-a incheiat cu prezentarea celor mai noi inventii in tehnologie dedicate simplificarii traiului zilnic, reducerii consumului de energie, a poluarii, dar si necesare desfasurarii unor activitati inteligente in mediul de afaceri. Acestea au fost oferite de cateva start-up-uri intrate in acceleratoare de inovare precum Orange Fab si Innovation Labs.
Marius Bostan, fost Ministru al Comunicatiilor si pentru Tehnologia Informatiei, initiator al Dezbaterii Nationale Smart City si Alba Iulia Smart City: „Au fost prezentate idei si solutii care vor avea impact pentru 100 de ani de acum inainte in dezvoltarea oraselor si a Romaniei in general. Lucrurile s-au intamplat datorita unui primar cu viziune, care respecta trecutul, orientat catre viitor, care si-a creat o echipa competenta si a invins toate greutatile. Ceea ce s-a realizat la Alba Iulia reprezinta un excelent exemplu pentru toate orasele din tara, de peste Prut si chiar pentru intreaga Europa”.
Mircea Hava, Primarul orasului Alba Iulia: „Solutiile smart sunt cele care ii ajuta pe oameni sa traiasca mai bine, sa consume mai putin timp ca sa isi rezolve problemele si chiar mai putini bani. Pe noi, cei din administratie, ne ajuta sa le aflam doleantele ca sa le putem raspunde, sa putem discuta despre sanatate si scoala altfel, si apoi sa avem solutii destepte ca sa cheltuim bani mai putini. Trebuie sa gandim o dezvoltare impreuna; numai asa putem face lucrurile acestea. Orasul inteligent va deveni o caramida, un fundament in dezvoltarea Romaniei. Tara noastra trebuie sa creasca altfel, pentru ca are tot ce ii trebuie, oameni destepti si puternici, are potential si forta. Va asigur ca in viitoarea discutie bugetara europeana vom avea o linie smart city cu toate componentele care construiesc orasul inteligent”.
Wijnand Marchal, consilier economic, Ambasada Olandei la Bucuresti: „In abordarea Olandei, pentru a crea orase smart exista o colaborare apropiata in ceea ce noi numim triunghiul de aur intre: politicieni, mediul privat si institutele de cercetare. Solutiile smart raspund provocarilor societatii si sunt adesea bazate pe informatii in timp real, big data, monitorizare, senzori, noi platforme si tehnologie, inovare. Orasul smart stie cand se intampla ceva si unde. Iar orasul digital trebuie sa fie integrat cat mai aproape posibil cu orasul fizic (…) Expertii olandezi au descoperit modalitati de a face drumurile mai durabile si interactive prin crearea de semnalizare stradala care se adapteaza traficului si conditiilor meteo. Tehnicile solare olandeze pot sa transforme drumurile in generatoare de energie solara pentru semafoare sau incarcarea masinilor electrice. Avem piste de biciclete care au mecanism solar si care alimenteaza luminile pe timp de noapte (…) Olanda investeste foarte mult acum in vehicule alimentate electric si cu hidrogen, precum si in cladiri verzi. Toate cladirile vor fi asa in viitor, la noi. Suntem bucurosi sa impartasim experienta si cunostintele noastre”.
Siegfried Muresan, deputat in Parlamentul European si totodata Presedintele Comisiei de Buget: „Se vede in toate colturile tarii ceea ce se intampla la Alba Iulia si chiar dincolo de Prut. Avem nevoie de orase inteligente, pentru ca noi devenim tot mai inteligenti. De asemenea, avem nevoie de strategie unitara. In urmatorul exercitiu financiar al UE, regulile se pot schimba. Pentru fondurile de coeziune sunt cinci mari obiective pe care UE le va finanta, iar unul este dezvoltarea locala si urbana sustenabila. La dezvoltarea rurala, un obiectiv concret este dezvoltarea infrastructurii verzi si reducerea poluarii aerului. Filosofia alocarii fondurilor europene incepand din 2021 va avea drept motto: digitalizare si reducerea emisiilor de dioxid de carbon, asa incat sa nu afecteze industria. La 1 ianuarie 2021 va trebui sa fiti pregatiti pentru noi reguli, controale mai putine, audit unic, mai ales pentru cei care au absorbit bine fonduri europene”.
Nicolaie Moldovan, City Managerul orasului Alba Iulia: „O lectie fundamentala pe care noi am invatat-o inca de la inceput in implementarea programului pilot Alba Iulia Smart City a fost sa investim in oameni. Solutia de dezvoltare a orasului inteligent nu sta in administratia publica, ci in parteneriatul pe care trebuie sa-l incheiem cu mediul privat, cu sectorul universitar, institutele de cercetare si clusterele de inovare. Noi nu ne vom opri aici, acum am anuntat progresul la zi si vom continua si in anii urmatori. Este important ca in viata Primariei Alba Iulia sa existe un departament de smart city. Dincolo de faptul ca vom continua proiectul pilot si anul urmator, am inceput deja pregatirea pentru continuarea perioadei de finantare de la UE, dar ne pregatim si pentru viitoarea perioada de finantare UE, din 2021. Cateva dintre ideile bune testate in proiectul pilot se regasesc deja in proiecte de zeci de milioane de euro pe care Primaria din Alba Iulia le-a depus spre finantare si pentru care am batut la usile autoritatilor de management, in special la cea care gestioneaza programul de dezvoltare regional si am depus doua proiecte pentru iluminat inteligent in principalele zone ale orasului, iar al treilea este in pregatire pentru finantare. Daca toate proiectele ar fi aprobate pentru finantare, am avea 70 % din suprafata orasului acoperita cu iluminat inteligent. Avem alte trei proiecte de mobilitate urbana care urmeaza a fi depuse pana la finalul acestui an, proiecte cu valoare totala de 36 milioane de euro. Vom achizitiona in curand 13 mijloace de transport verzi”.
|