Agenda Constructiilor
Vineri, 24 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - UE: Ponderea energiei regenerabile trebuie sa atinga 20% pana in decembrie 2020
UE: Ponderea energiei regenerabile trebuie sa atinga 20% pana in decembrie 2020
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 10 Iun 2019 10:21
Potrivit unui nou raport al Curtii de Conturi Europene, UE trebuie sa ia masuri semnificative pentru a produce mai multa energie electrica din energie eoliana si din energie solara si pentru a-si atinge astfel obiectivele in materie de energie din surse regenerabile. Curtea arata ca, desi atat energia eoliana, cat si cea solara au inregistrat o crestere puternica din 2005, din anul 2014 s-a observat o incetinire. Comisia ar trebui sa indemne statele membre sa sprijine continuarea implementarii: prin organizarea de licitatii in vederea alocarii de capacitati suplimentare de productie a energiei din surse regenerabile, prin promovarea participarii cetatenilor si prin imbunatatirea conditiilor de implementare. In acelasi timp, Curtea avertizeaza ca jumatate din statele membre se vor confrunta cu o provocare considerabila in incercarea de a-si atinge obiectivele pentru 2020 in materie de energie din surse regenerabile.
Obiectivul urmarit de UE este ca, pana la sfarsitul anului 2020, o cincime din energia utilizata in Uniune pentru electricitate, incalzire/racire si transporturi sa fie produsa din surse regenerabile. Astfel, intre 2005 si 2017, ponderea surselor regenerabile in productia de energie electrica din UE s-a dublat, de la aproximativ 15 % la aproape 31 %. Sectorul energiei eoliene si cel al energiei solare fotovoltaice au in prezent cea mai mare pondere in productia de energie electrica din surse regenerabile. Totodata, datorita costurilor in scadere, aceste tipuri de energie sunt o alternativa din ce in ce mai competitiva la arderea combustibililor fosili.
Curtea a evaluat progresul realizat de UE si de statele membre in directia atingerii obiectivelor in materie de energie din surse regenerabile. Auditorii au efectuat vizite in Germania, Grecia, Spania si Portugalia pentru a examina daca sprijinul financiar acordat pentru producerea de electricitate din energie eoliana si din energie solara a fost eficace.
S-a constatat ca schemele initiale de sprijin fusesera subventionate in exces in mai multe cazuri, fapt care a condus la preturi mai mari la energia electrica sau la deficite publice marite. Dupa 2014, cand statele membre au redus in cele din urma sprijinul pentru a usura povara financiara care revenea consumatorilor si bugetelor nationale, increderea investitorilor a suferit si piata a cunoscut o incetinire.
„Statele membre au stimulat investitiile in energia eoliana si in cea solara, dar modul in care au redus sprijinul i-a descurajat pe investitorii potentiali si a incetinit implementarea”, a declarat domnul George Pufan, membrul Curtii de Conturi Europene responsabil de acest raport. „Incetinirea observata in trecerea la energia din surse regenerabile inseamna ca este posibil sa nu atingem obiectivul asumat de UE pentru 2020.”
Organizarea de licitatii in vederea alocarii de capacitati suplimentare de productie a energiei din surse regenerabile, a stabilirii pretului de oferta si a promovarii participarii cetatenilor la economia verde este un aspect crucial pentru cresterea investitiilor, afirma Curtea. Totodata, sunt necesare imbunatatiri suplimentare care sa amelioreze conditiile de participare pe piata energiei din surse regenerabile, inclusiv prin gasirea de solutii la problemele reprezentate de normele restrictive de amenajare a teritoriului, de procedurile administrative indelungate si de insuficientele retelei.
Curtea a constatat de asemenea ca jumatate din statele membre aproape isi atinsesera pana in 2017 obiectivele nationale fixate pentru 2020 in materie de energie din surse regenerabile, dar avertizeaza ca cealalta jumatate va avea nevoie de importante eforturi suplimentare pentru a-si atinge obiectivele. Curtea isi exprima ingrijorarea ca eforturile statelor cu supraperformante in domeniul surselor regenerabile de energie nu vor fi suficiente pentru a compensa subperformantele celorlalte state, astfel incat sa se atinga obiectivul general asumat la nivelul UE.
Normele in vigoare nu asigura raportarea in timp util cu privire la progresele inregistrate in domeniul energiei din surse regenerabile, iar Comisia nu dispune de mandatul necesar pentru a aborda problema implementarii mai lente de catre statele membre, afirma Curtea. Aceasta atrage atentia asupra obiectivului de cel putin 32 % asumat de UE pentru 2030 in materie de energie din surse regenerabile si afirma ca, in lipsa unor obiective nationale obligatorii, este posibil ca obiectivul general sa fie greu de atins. Curtea avertizeaza totodata ca pentru atingerea acestui obiectiv vor fi necesare fonduri nationale publice si private importante, pe langa finantarea din partea UE pe care se concentreaza raportul.
In vederea imbunatatirii situatiei, Curtea adreseaza urmatoarele recomandari:
- sa puna accentul pe eliminarea ramanerilor in urma, astfel incat sa se asigure atingerea obiectivelor stabilite pentru anul 2020;
- sa simplifice procedurile si sa imbunatateasca promptitudinea statisticilor;
- sa planifice suficiente licitatii si sa promoveze investitiile in infrastructura retelei;
- sa asigure o mai buna monitorizare.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMhiltiTotalEnergiesRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
concelex
SSAB
strabag nivel 1
GEWISS
leviatan
AED
theda mar
ELECTROGRUP
quadratum
VEGO
rigips
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
DRS
Acvatot 2019
Ubitech
MCA
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
EURO BUILD
konsent
SIGM
BogArt
CDS
Arduro

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<