Agenda Constructiilor
Luni, 20 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - AH: 1 din 3 angajati romani crede ca nu isi va putea pastra slujba pana la 60 de ani
AH: 1 din 3 angajati romani crede ca nu isi va putea pastra slujba pana la 60 de ani Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de AG&F 22 Nov 2023 11:52
Un procent de 31% dintre angajatii din Romania si-au exprimat indoiala ca isi vor putea pastra actualul loc de munca sau unul similar, pana la varsta de 60 de ani, cu 4 procente peste media UE, potrivit celui mai recent raport al Agentiei Europene de Securitate si Sanatate in Munca*, analizat de compania de executive search Arthur Hunt Romania. Aceste cifre claseaza Romania pe ultimele locuri din Uniunea Europeana.
Comparativ, in Portugalia, doar 16% dintre angajati considera ca nu si-ar putea mentine acelasi parcurs in cariera pana la varsta de 60 de ani, in Germania 17%, iar in Italia 21%.  
La polul opus se afla Franta si Slovenia, unde 44% dintre francezi, respectiv 43% dintre sloveni, se vad in viitor intr-un alt loc de munca decat cel actual.
Motivele care stau la baza acestor indoieli sunt multiple. Sunt factori de presiune care genereaza efecte psihologice negative, chiar si in randul executivilor, cum ar fi: stres cronic, stare de tensiune, lipsa de control, lipsa suportului social si neimplinirea profesionala. In acest context, multi angajati romani iau in calcul chiar si reorientarea profesionala. 
"Rapoartele arata o crestere a riscului de deteriorare a sanatatii mentale a angajatilor, iar efectele acestui fapt sunt foarte greu de masurat sau estimat. Pe de alta parte, din ce in ce mai multe organizatii includ in strategiile lor de HR planuri de transformare si adaptare la noile realitati, cu obiective clare, ce vizeaza retentia angajatilor talentati si productivi, reorganizarea pentru eficienta sporita si dezvoltarea de noi competente pentru a facilita adaptarea la schimbari. Ar fi ideal daca aceste companii, prin liderii lor, ar putea sa puna mai mare accent pe pregatirea mentala a echipelor”, declara Sorin Roibu, Managing Partner Arthur Hunt Romania. 
Totodata, ultimele evolutii geopolitice si contextul socio-economic actual, impredictibil, aduc cu sine presiuni suplimentare in organizatii. Perceptia mediului de business de la inceputul anului s-a schimbat la jumatatea acestuia. De la stadiul de “revenire” de dupa pandemie s-a trecut la "precautie”, de la "recrutare" s-a ajuns la “restructurare”, iar de la "dezvoltare" - la "stabilizare”, puncteaza specialistii in resurse umane si executive search de la Arthur Hunt Romania. 
Provocarile economice si sociale vor continua si in urmatoarele luni, potrivit analizei Arthur Hunt Romania. Modificarile fiscale aduc schimbari importante in mai multe sectoare cheie din economie. In domeniul IT, s-ar putea observa, in 2024, o limitare a cresterii remuneratiilor sau a recrutarilor. De asemenea, sectorul real estate, dar si cel bancar, ar putea intampina dificultati din cauza unui eventual ritm mai incetinit al constructiilor civile, care ar putea aduce un acces limitat la credite.
Transformari majore au loc, insa, si in mediul economic international, iar acest lucru ar putea aduce Romaniei oportunitati, prin relocarea operatiunilor unor organizatii europene sau globale in tara noastra, dar si prin dezvoltarea de noi afaceri, in special in sectorul de bunuri de consum, automotive si chiar si aeronautic, care ar avea un impact pozitiv asupra economiei nationale. 
Arthur Hunt este una dintre companiile internationale de top in domeniul consultantei in resurse umane. Prezenta in Romania din 2006, compania activeaza in domeniul Executive Search, consultanta de HR si 
management al proceselor de schimbare in cadrul organizatiilor medii si de mari dimensiuni.
 
hiltiSISECAMABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
viarom
theda mar
rigips
CDS
Acvatot 2019
siniat
ness project
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
noark
konsent
strabag nivel 1
MAKITA
concelex

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
econet
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander