Agenda Constructiilor
Joi, 12 Septembrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - APSAP: 60% dintre salariatii din Romania nu se simt apreciati de angajatori
APSAP: 60% dintre salariatii din Romania nu se simt apreciati de angajatori Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de AG&F 08 Aug 2024 12:53
Cei mai multi angajati din Romania (60%) nu se simt apreciati de angajatori, fie ca lucreaza la stat, fie ca lucreaza la privat, iar mai mult de jumatate dintre ei spun ca nu se simt motivati de organizatia din care fac parte sa se autodepaseasca din punct de vedere profesional, arata rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Formare APSAP, cel mai mare centru de cursuri de formare profesionala din tara.
Stat vs privat: unde se simt angajatii romani mai apreciati si mai motivati
Recent, Centrul de Formare APSAP a realizat un studiu complex, la care au raspuns peste 2.000 de angajati din Romania, participanti la cursuri autorizate de perfectionare in campul muncii. Scopul acestui studiu a fost de a avea o intelegere clara a profilului angajatului roman, realizand astfel o comparatie intre sectorul privat si cel public.
“In cele mai multe cazuri, angajatii romani nu doar ca nu se simt apreciati de angajatori, dar 55% dintre ei nici nu se simt motivati de companiile la care lucreaza, iar multi au temeri majore legate de activitatea lor din campul muncii. Insa, ceea ce este cu atat mai interesant este faptul ca angajatii la stat, in proportie de 63%, se simt mai putin apreciati de angajator decat cei care lucreaza in mediul privat. Totodata, angajatii din institutii publice nici nu se simt motivati de angajatorul lor sa se autodepaseasca profesional. Acesta este unul dintre motivele pentru care, alaturi de dorinta de a se remarca, tot mai multi romani se inscriu la cursuri de perfectionare, tot mai multi angajati la stat dorind sa schimbe domeniul profesional si sa lucreze in mediul privat”, declara Bogdan-Costin Farsirotu, presedintele Centrului de Formare APSAP si fondatorul platformei www.cursuri-functionari.ro.
Intrebati cat de motivati sunt sa se autodepaseasca profesional, romanii care lucreaza in sectorul privat se simt in ansamblu mai motivati decat cei care lucreaza la stat. Mai exact, 45% dintre angajatii la privat se simt “extrem de motivati” versus 37% la stat.
 
Ce temeri au angajatii romani
Cea mai mare temere a angajatilor atat a celor din sectorul public, cat si a celor din sectorul privat este aceea de a nu mai avea timp pentru viata personala. In ciuda acestui fapt, peste 27% dintre respondenti ar alege un loc de munca solicitant, dar cu beneficii salariale motivante. 
Pe locul doi se afla teama de a face greseli majore sau de a esua in proiecte importante, iar pe locul trei teama de suprasolicitare si de a nu face fata cerintelor personale. 
 
 
Ce ii motiveaza pe angajatii romani
Atat in sectorul privat cat si in cel public, cel mai mult angajatii se simt motivati de flexibilitatea programului si echilibrul dintre viata personala, respectiv 48% dintre persoane se simt motivate de acest lucru iar din sectorul public 29%. Pe locul doi se regaseste nevoia de recunoastere si apreciere din partea colegilor si a conducerii. Aici regasim un procentaj egal, respectiv 30%, atat pentru sectorul privat cat si pentru cel public. 
 
 
Ce regiuni castiga cel mai bine in Romania
Sondajul realizat de Centrul de Formare APSAP mai arata ca regiunea cu cel mai mare procentaj de persoane care castiga peste 12.000 lei este reprezentata de Bucuresti-Ilfov, respectiv 9%. De asemenea, tot in aceasta regiune se inregistreaza si cele mai multe castiguri intre 10.000-12.000 lei, respectiv 5%, alaturi de regiunea Centru (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu). 
In ceea ce priveste intervalul de venit 7.500-10.000 lei, tot in regiunea Bucuresti-Ilfov dar si in regiunea Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea). 

Ce bariere au intampinat respondentii in cadrul procesului de angajare
In sectorul public, majoritatea respondentilor afirma ca au studii de masterat, reprezentand 51% comparativ cu 36% in sectorul privat. Totodata, in sectorul privat, majoritatea persoanelor au studii de licenta, cu un procentaj de 49%, fata de 39% in sectorul public. Acest aspect nu este negativ, deoarece sectorul privat angajeaza mai multi tineri decat sectorul public. Astfel, tinerii nu doar ca acumuleaza experienta de munca, dar se simt si apreciati si valorizati.
Intrebati despre barierele intampinate la angajare, cel mai mare procentaj de respondenti din ambele sectoare, public si privat, au indicat faptul ca principala bariera a fost ca beneficiile salariale oferite erau sub asteptarile lor. Astfel, in sectorul public, peste 21% dintre respondenti au mentionat aceasta problema, comparativ cu un procentaj mai mic de 14% in sectorul privat.
 
 
Fondata in 2014, organizatia neguvernamentala Centrul de Formare APSAP a devenit unul dintre cele mai de incredere organizatii care furnizeaza programe de perfectionare pentru sectoarele public si privat din Romania. Furnizor acreditat de formare profesionala, cu o experienta de mai bine de 18 ani, Centrul de Formare APSAP are peste 250.000 de participanti activi si un corp de lectori alcatuit din 75 formatori exceptionali. Prin cursurile oferite pentru angajatii de la stat si cei din domeniul privat se afla cursuri de resurse umane, protectia datelor, competente digitale, marketing digital si social media, public speaking, competente antreprenoriale, management de proiect si altele. Toate cursurile APSAP sunt autorizate de Ministerul Muncii si de Ministerul Educatiei.
Sute de companii private aleg, an de an, serviciile de formare si perfectionare organizate fizic (cu prezenta) sau in format online ale Centrului. Doar in ultimii 4 ani de activitate, Centrul de Formare APSAP a organizat 3.000 de programe de formare si conferinte nationale la care au participat peste 100.000 de persoane fizice, functionari publici, personal contractual, demnitari si alte categorii de personal din tara noastra.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
AUGUST 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 184 (August 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
rigips
ELECTROGRUP
BogArt
CDS
quadratum
strabag nivel 1
leviatan
Arduro
EDIT-Structural
Ubitech
SIGM
SSAB
konsent
MAKITA
ness project
noark
viarom
concelex
theda mar
siniat
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
econet
ROGBC 2016
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander