Agenda Constructiilor
Duminica, 05 Februarie 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - BNS: Doua proiecte de lege ameninta securitatea locurilor de munca
BNS: Doua proiecte de lege ameninta securitatea locurilor de munca Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 16 Nov 2022 12:35
Salariatii din Romania sunt in pericol! Doua proiecte de lege importante sunt aproape adoptate in Parlament. Acestea ajung la vot in aceasta luna, in Comisia pentru munca din Camera Deputatilor.
Blocul National Sindical atrage atentia ca, daca acestea vor intra in vigoare, salariatii din toata tara vor fi la mana angajatorilor si se vor trezi ca nu vor avea un program de munca predictibil si vor avea asigurat doar un salariu echivalent pentru 32 de ore pe luna!
Primul proiect vizeaza conceptul de Kurzarbeit. Cel de munca flexibila, aplicat in timpul pandemiei. Doar ca acum intervin cateva schimbari semnificative. Prima este ca legea nu mai este pentru o anumita perioada de timp si pentru orice situatie considerata “exceptionala”: stare de asediu, de urgenta, de alerta sau, pur si simplu, in situatii exceptionale fara a fi definit de lege ce anume inseamna acest lucru. Totul ramane la liberul arbitru al comitetelor judetene pentru situatii de urgenta, care pot stabili situatiile de urgenta.
Care este pericolul? Programul salariatilor poate fi redus pana la 80% din programul normal, timp in care acestia vor fi platiti cu doar 75% pentru orele NElucrate. Totul, din bugetul de somaj la care contribuie toti lucratorii din Romania! Initiatorii proiectului spun ca preiau acest model din Germania, dar acolo NU statul sustine cu 75% din orele nelucrate de angajat, ci banii vin dintr-un fond separat, constituit din contributiile angajatorilor.
Conform proiectului, din fondul de somaj urmeaza a primi indemnizatii inclusiv profesii liberale sau alte categorii care nu contribuie la fond, proiectul neavand in vedere principiul contributivitatii.
Cel de al doilea proiect de lege aproape ajuns la adoptare introduce doua noi tipuri de contracte de munca. Primul ar fi Contractul individual de munca la cerere. Concret, orice persoana va fi angajata pentru doar 32 de ore de munca pe saptamana, pentru restul timpului angajatul fiind la dispozitia angajatorului cand acesta are nevoie. Proiectul legislativ arata ca angajatorul trebuie doar sa faca o solicitare cu zilele si intervalul orar in care are nevoie de angajat, pe langa cele 32 de ore saptamanal, iar angajatul are obligatia de a se conforma cererii angajatorului. In proiect, se stipuleaza si ca modul de instiintare al angajatului poate fi oricare cat timp asigura pastrarea dovezii (ex: mail, whatsapp, etc.). Aici, Blocul National Sindical atrage atentia ca angajatul trebuie sa fie la dispozitia angajatorului, neavand un program predictibil.
Al doilea tip de Contract individual de munca, introdus de proiectul de lege, prevede posiblilitatea ca un angajat sa lucreze pentru mai multi angajatori! Ceea ce se poate face si in prezent, dar noua modificare legislativa propune ca mai multe intrepinderi dintr-un grup sa poata sa “imparta” acelasi angajat. Atentie, insa! Aceste lucruri NU se vor intampla in situatii de exceptie, proiectul avand adresabilitate generala, deci pentru orice salariat din orice sector de activitate.
Concret, un angajat va fi platit pe un contract azi si pe un alt contract maine. Locul sau de munca ar putea fi azi in Bucuresti, iar maine in Suceava. In egala masura, programul de munca si locul muncii vor fi total imprevizibile si la totala bunavointa a angajatorilor din grup care “impart” salariatul respectiv. Asta daca se adopta modificarile. Aceste tipuri de contracte vor afecta viitoarele pensii ale salariatilor. Ei nu vor aduna vechime in munca si va fi afectata inclusiv valoarea pensiei.
Blocul National Sindical se declara ferm impotriva adoptarii acestor proiecte in forma existenta!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
MESENBURGTERAPLASTVideoConfAC-iulALLBIMman and machine
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A ap─ârut editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2022!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 171 (Noiembrie-Decembrie 2022)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
hilti
Acvatot 2019
viarom
ERBASU CONSTRUCT
rigips
FRONTALE
leviatan
CELCO 2020
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
Ubitech
BMI_Icopal
MAKITA
BALTIC
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023