Agenda Constructiilor
Duminica, 22 Decembrie 2024
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - PERI construieste prima cladire rezidentiala printata 3D: 1 mp de perete in 5 minute
PERI construieste prima cladire rezidentiala printata 3D: 1 mp de perete in 5 minute
Produse & Tehnologii Publicat de Stelian DINCA 08 Oct 2020 05:31
PERI GmbH construieste prima cladire rezidentiala tiparita 3D din Germania in Beckum, Renania de Nord-Westfalia. Casa decomandata cu doua etaje, cu aprox. 80 mp de spatiu locativ pe etaj nu este construit in mod conventional, este tiparit de o imprimanta de constructie 3D.
Aceasta tehnica de constructie, care este pusa in practica in Germania pentru prima data, a trecut prin toate procesele de aprobare de reglementare in ultimele cateva saptamani si luni. Biroul de inginerie Schiesl Gehlen Sodeikat a sprijinit dezvoltarea conceptului de obtinere a aprobarii, planificarea si executarea testelor de aprobare corespunzatoare au fost efectuate de Universitatea Tehnica din München. Cladirea a fost planificata de MENSE-KORTE ingenieure + architekten si de clientul Hous3Druck GmbH. Materialele utilizate pentru producerea betonului imprimabil provin din HeidelbergCement.
Statul federal Renania de Nord-Westfalia sprijina proiectul de imprimare 3D in constructia Beckum ca parte a schemei sale de dezvoltare „Innovatives Bauen” (constructii inovatoare). Astazi, Ina Scharrenbach, ministrul pentru identitate regionala, comunitati si administratie locala, constructii si egalitatea de gen in statul federal Renania de Nord-Westfalia, a fost informata despre starea actuala a lucrarilor pe santierul din Beckum.
„Inovatia Renania de Nord-Westfalia pentru Germania: digitala, dinamica, gata de tiparire - acestea sunt cuvintele noastre cheie pentru viitorul constructiilor. Suntem mandri ca prima casa care va fi tiparita 3D este construita in statul nostru federal. Acest lucru face din Renania de Nord-Westfalia un pionier pentru Germania. Nu maine, nu intr-o zi, ci azi. Guvernul de stat din Renania de Nord-Westfalia ofera sprijin specific investitiilor in motorul de inovatie al constructiilor: casa 3D este subventionat cu 200.000 de euro. Alte proiecte sunt in bucla de imprimare ”, explica Scharrenbach.
„Constructia cladirii rezidentiale imprimate 3D din Beckum este o piatra de hotar pentru tehnologia de imprimare a constructiilor 3D”, spune Thomas Imbacher, director de inovatie si marketing la PERI GmbH. „Suntem foarte increzatori ca tiparirea in constructii va deveni din ce in ce mai importanta pe anumite segmente de piata in urmatorii ani si are un potential considerabil. Alte proiecte tipografice rezidentiale sunt in curs de elaborare in Germania. Suntem mandri ca implicarea PERI in proiectul de la Beckum ne-a facut sa devenim un pionier si precursor al acestei noi tehnici de constructie.”
„La PERI,ne vedem ca pe un inovator de varf pe pietele noastre”,spune dr. Fabian Kracht, director financiar si organizatie si purtator de cuvant al consiliului de administratie al grupului PERI.„Investitia cu intelepciune in start-up-uri care ofera solutii noi pe pietele noastre este un alt aspect al acestui lucru. Imprimarea 3D este un segment de afaceri care a iesit din acest portofoliu de investitii si si-a facut acum drum pe piata. Povestea de succes din Beckum este validarea faptului ca am adoptat abordarea corecta.
„Imprimarea 3D in constructii schimba fundamental modul in care construim si procesul de constructie rezidentiala. Deoarece aceasta este prima cladire de acest gen, facem un proces de tiparire la un ritm mai lent decat ceea ce este de fapt posibil ”,spune Leonhard Braig, director de productie si lant de aprovizionare la PERI GmbH.„Vrem sa profitam de ocazie pentru a dobandi experienta suplimentara in operatiunile de zi cu zi, deoarece acest lucru ne va ajuta sa valorificam potentialul de reducere a costurilor tehnologiei noastre intr-o masura mai mare in urmatorul proiect de tiparire.”
Cladirea a fost planificata de MENSE-KORTE ingenieure + architekten si clientul este Hous3Druck GmbH. „Procesul de imprimare a betonului ne ofera proiectantilor un grad ridicat de libertate atunci cand proiectam cladiri. Cu metodele de constructie conventionale, acest lucru ar fi posibil doar la un cost financiar mare ”, spune arhitectul Waldemar Korte, partener al cabinetului de arhitectura MENSE-KORTE ingenieure + architekten din Beckum. „Cu cladirea noastra rezidentiala tiparita din Beckum, demonstram potentialul procesului de imprimare a constructiei. Este un privilegiu imens pentru echipa noastra sa realizeze primul proiect de constructie rezidentiala tiparit 3D din Germania. Credem in viabilitatea viitoare a tehnologiei de imprimare a constructiilor pentru sectorul constructiilor si avem deja alte proiecte de imprimare 3D pe radarul nostru. ”
Tehnologie de imprimare si material
PERI utilizeaza imprimante 3D de tip BOD2 pentru imprimare. Aceasta tehnologie de imprimare provine de la producatorul danez COBOD. PERI a achizitionat o participatie la COBOD inca din 2018. Imprimanta BOD2 utilizata in Beckum este o imprimanta de tip portic, ceea ce inseamna ca capul de imprimare se deplaseaza cu aproximativ 3 axe pe un cadru metalic instalat in siguranta. Avantajul este ca imprimanta se poate deplasa de-a lungul cadrului sau in orice pozitie din cadrul constructiei si trebuie calibrata o singura data.
Materialul „i.tech 3D” utilizat in procesul de imprimare a fost dezvoltat de HeidelbergCement special pentru imprimarea 3D. Proprietatile sale sunt adaptate cerintelor specifice imprimarii 3D in constructii si functioneaza perfect cu imprimanta BOD2. Acest lucru asigura ca se realizeaza progrese consistente pe tot parcursul proiectului de constructie.
„Am avut o colaborare eficienta si inovatoare cu HeidelbergCement. Acestea au contribuit la clarificarea rapida si usoara a tuturor intrebarilor restante cu privire la metodele de constructie si la materialele de tiparire ”, spune Fabian Meyer-Brötz, seful Imprimarii in constructii 3D la PERI.
Cladirea este formata din pereti cu cavitate tripla, care sunt umpluti cu un compus izolant. In timpul procesului de imprimare, imprimanta ia in considerare conductele si racordurile pentru apa, electricitate etc. care urmeaza sa fie asezate ulterior. BOD2 a fost certificat in asa fel incat este posibil sa se efectueze lucrari in zona de imprimare in timp ce imprimarea este in curs. Aceasta inseamna ca lucrarile manuale, cum ar fi instalarea tevilor goale si a conexiunilor, pot fi usor integrate in procesul de imprimare.
Doar doi operatori sunt obligati sa ruleze imprimanta. Capul de imprimare si rezultatele imprimarii sunt monitorizate de o camera. Cu o viteza de 1 m / s, BOD2 este in prezent cea mai rapida imprimanta de constructie 3D disponibila pe piata.
BOD2 dureaza doar aproximativ 5 minute pentru a finaliza 1m² de perete dublu.
 
TotalEnergiesALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
GEWISS
DRS
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
noark
konsent
SIGM
theda mar
BogArt
CDS
Arduro
MAKITA
AED
Ubitech
strabag nivel 1
VEGO
leviatan
rigips
EURO BUILD
quadratum
EDIT-Structural
Acvatot 2019
ELECTROGRUP

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<