ANALIZA: NZEB - primul pas catre noua era a cladirilor independente energetic |
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 05 Dec 2024 06:25 |
![]() ![]() Cu toate acestea, piata se confrunta si cu anumiti factori restrictivi. Costul mai mare al materialelor durabile in comparatie cu cele traditionale poate descuraja adoptarea, in special in proiectele sensibile la costuri. In plus, disponibilitatea limitata si provocarile lantului de aprovizionare ale unor materiale ecologice pot impiedica cresterea pietei. Lipsa de constientizare si expertiza in practicile de constructii durabile in anumite regiuni reprezinta, de asemenea, o bariera. In ciuda acestor provocari, inovarea continua si reglementarile din domeniu sunt de asteptat sa sustina cresterea pietei in urmatorii ani.
La nivel global, piata de produse pentru constructii eficiente energetic si ecologice era evaluata, la finalul anului 2023, la aproape 226 miliarde USD, conform celui mai recent raport publicat de compania de cercetare de piata InsightAce Analytic. Pentru intervalul 2024-2031, analistii estimeaza o crestere anuala medie agregata (CAGR) de 11,8% pe an, urmand a ajunge la circa 540 miliarde USD la finalul perioadei de raportare. O evolutie similara poate fi estimata si pentru piata din Romania, avand in vedere ritmul de inovare in aceasta directie, faptul ca majoritatea marilor producatori internationali sunt activi si in tara noastra, dar si obiectivele ridicate de eficienta energetica din domeniul constructiilor impuse la nivel european si care se estimeaza ca vor fi chiar mai ambitioase in orizontul 2030-2050.
![]() Analiza pietei de produse pentru cladiri NZEB reprezinta una dintre temele centrale ale editiei Octombrie 2024 a revistei Agenda Constructiilor. Pe langa datele introductive ce prezinta situatia actuala in domeniul cladirilor NZEB, analiza mai include date despre legislatia in vigoare si cele mai recente reglementari, dar si despre tendintele de eludare a legii prezente pe unele santiere, provocarile legate de costurile initiale mari de investitie, nevoia de educare a pietei in directia sustenabilitatii, dar si oportunitatile generate de acest sector pentru industria de constructii. De asemenea, analiza integreaza si opiniile reprezentantilor pietei NZEB care au contribuit la realizarea studiului cuprinzator, respectiv:
Analiza este disponibila GRATUIT pentru abonatii revistelor Agenda Constructiilor & Fereastra. Click aici pentru abonare!
|