BEI: Romanii inteleg consecintele climatice, dar nu cunosc suficient solutiile |
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 08 Iul 2024 10:41 |
Combaterea schimbarilor climatice necesita actiuni colective din partea guvernelor, a institutiilor, a intreprinderilor si a indivizilor. Pentru ca cetatenii sa poata face alegeri in cunostinta de cauza, este esential sa inteleaga ce provocari implica schimbarile climatice. In vederea evaluarii intelegerii schimbarilor climatice de catre publicul roman, a VI-a editie a Sondajului BEI cu privire la clima se concentreaza asupra a trei zone cheie: definitii si cauze, consecinte si, in fine, solutii. Participantii au raspuns la 12 intrebari si au fost clasificati pe o scara de la 0 la 10, unde 10 indica nivelul cel mai inalt de cunostinte. Cu peste 30.000 de participanti din 35 de tari, inclusiv UE, Regatul Unit, SUA, China, Japonia, India si Canada, Sondajul BEI cu privire la clima ofera informatii valoroase despre intelegerea schimbarilor climatice de catre cetateni la nivel global.
Principalele constatari
Respondentii romani au obtinut un punctaj de 5,77/10, situandu-se destul de mult sub media UE de 6,37/10, conform sondajului BEI. Pe tabela de marcaj, Finlanda conduce (7,22/10), urmata de Luxemburg (7,9/10) si de Suedia (6,96/10).
Decalaje generale de cunostinte: Romanii cunosc intr-o oarecare masura cauzele si consecintele schimbarilor climatice, dar le lipsesc cunostintele despre solutii. Asemanator cu constatarile din majoritatea tarilor europene, o mare parte dintre respondentii romani nu au stiut ca reducerea limitelor de viteza pe sosele (80%) si o mai buna izolare a cladirilor (65%) pot contribui la combaterea schimbarilor climatice.
Intelegerea cauzelor schimbarilor climatice
Prima sub-dimensiune a indexului se concentreaza pe definitia si cauzele schimbarilor climatice. In aceasta zona, romanii au obtinut punctaje mult sub media UE (6,83/10 fata de 7,21/10).
In ceea ce priveste definitia schimbarilor climatice, majoritatea respondentilor romani (70 %) au selectat definitia corecta („O schimbare pe termen lung a modelelor climatice la nivel global”), in timp ce numai 5 % considera ca schimbarile climatice sunt o farsa.
De asemenea, aproape trei sferturi (72%) stiu ca principalele cauze ale schimbarilor climatice sunt activitatile umane, precum defrisarile, agricultura, industria si transporturile. In acelasi timp, peste un sfert din populatie are alta parere (20 % considera ca schimbarile climatice sunt provocate de fenomene naturale extreme, precum eruptiile vulcanice si valurile de caldura, iar 9% considera ca sunt cauzate de gaura de ozon).
Intrebati care sunt principalii trei emitenti de gaze cu efect de sera din lume, cei mai multi romani (64%, dar cu 8 puncte sub media UE) au selectat corect SUA, China si India. Totusi, peste o treime (36%) dintre respondenti au ales un raspuns din care China era absenta, indicand ca nu au neaparat cunostinte despre prezenta acesteia in clasamentul primilor trei emitenti, cu atat mai putin despre statutul Chinei ca principal emitent de CO2 la nivel global.
Constientizarea consecintelor schimbarilor climatice
Intrebati despre consecintele schimbarilor climatice, romanii au obtinut un punctaj de 6,90/10 puncte, destul de mult sub media europeana de 7,65/10.
80 % dintre respondenti au mentionat corect ca schimbarile climatice agraveaza foametea la nivel mondial prin afectarea randamentului culturilor ca urmare a conditiilor meteorologice extreme.
68 % stiu ca acestea au un impact negativ asupra sanatatii umane (de exemplu, pot duce la cresterea poluantilor atmosferici, precum ozonul la nivelul solului si particulele in suspensie).
In ceea ce priveste impactul schimbarilor climatice asupra nivelului marii, numai 57% dintre romani au raspuns corect ca nivelul global al marii este in crestere, peste patru din zece respondenti (43%) dand raspunsuri gresite: mai exact, 20 % dintre respondenti au indicat ca este in scadere, iar 23%, ca schimbarile climatice nu au niciun impact specific asupra nivelului marii.
Impactul schimbarilor climatice asupra migratiei, cu stramutari fortate mai mari la nivel mondial, este clar pentru doua treimi dintre respondentii romani (66%).
Cunoastere mixta a notiunilor si actiunilor de combatere a schimbarilor climatice
In ultima sub-dimensiune a indexului, romanii au primit un punctaj de 3,59/10 (fata de media UE de 4,25/10), ceea ce arata cunostinte semnificativ mai reduse despre actiunile care pot contribui la atenuarea schimbarilor climatice, fata de celelalte doua zone investigate. Acest lucru evidentiaza o tendinta generala in toate tarile europene, majoritatea obtinand un punctaj mic la acest capitol. In urma acestui punctaj, Romania s-a situat pe locul 27 in UE.
Cei mai multi romani (69%) stiu ca folosirea unor produse reciclabile poate contribui la atenuarea schimbarilor climatice.
De asemenea, 64 % au mentionat corect ca folosirea transportului in comun in locul masinilor personale este o alta metoda de combatere.
Dar numai o minoritate (35 %, cu 9 puncte sub media UE) pare sa stie ca si o mai buna izolare termica a cladirilor poate sa ajute.
Deocamdata, doar un sfert dintre respondenti (27%, cu 15 puncte sub media UE) sunt constienti de faptul ca achizitionarea mai putin frecventa de haine noi ar putea fi o alta parghie relevanta..
Foarte putini respondenti (20%, cu 6 puncte sub media UE) par sa stie ca reducerea limitei de viteza pe sosele ar ajuta la atenuarea schimbarilor climatice.
n fine, majoritatea romanilor nu sunt constienti de emisiile semnificative de CO2 legate de utilizarea digitala, doar 6% declarand ca si vizionarea unui numar mai mic de videoclipuri pe internet ar putea ajuta.
Ca in majoritatea tarilor europene, numai o minoritate a romanilor atribuie corect definitia amprentei de carbon a unui individ drept „cantitatea totala a emisiilor de gaze cu efect de sera emisa de o persoana intr-un an" (34%).
BEI promoveaza proiecte climatice in Romania, cu investitii axate pe sustenabilitate. Prin initiativa InvestEU, BEI a obtinut un imprumut de 40 milioane de euro cu Eldrive pentru extinderea retelelor de incarcare a vehiculelor electrice, inclusiv peste 8.400 de noi statii in Europa de Est, stimuland adoptarea vehiculelor electrice si reducand poluarea aerului. De asemenea, in Romania, prin P3 Rooftop Solar PV Green Loan se aloca 3 milioane de euro pentru instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperisurile centrelor logistice, avand ca scop generarea de electricitate solara curata, reducerea emisiilor de carbon si sustinerea obiectivelor climatice nationale si ale UE pentru 2030.
Kyriacos Kakouris, vicepresedinte BEI: "Schimbarile climatice pot fi limitate doar daca lucram impreuna. Este important sa identificam si sa reducem decalajele de cunostinte constatate prin Sondajul BEI cu privire la clima. BEI ofera finantare pentru combaterea schimbarilor climatice, dar recunoaste si rolul sau de a contribui la dezbaterea si la educarea publicului in aceasta privinta. Educatia este un instrument puternic prin care se pot face schimbari. Suntem hotarati sa completam finantarile cu initiative care sa promoveze constientizarea schimbarilor climatice si cunostintele din acest domeniu. Astfel, vom construi un viitor durabil, care sa nu lase pe nimeni in urma.”
Pentru a consulta studiul integral, click aici.
|