Agenda Constructiilor
Miercuri, 03 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Sustenabilitate - CPESGR solicita abrogarea noilor obligatii de raportare impuse prin OUG 70/2024
CPESGR solicita abrogarea noilor obligatii de raportare impuse prin OUG 70/2024
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 02 Iul 2024 11:10
Consiliul Patronatelor ESG din Romania (CPESGR), asociatie patronala si comunitate de business, constituita cu scopul sprijinirii dezvoltarii afacerilor pe baze sustenabile, solicita abrogarea noilor obligatii de raportare puse in sarcina contribuabililor prin OUG 70/2024. Membrii CPESGR si asociatiile partenere sustin digitalizarea administratiei fiscale din Romania, dar doreste realizarea acestui deziderat prin colaborarea dintre Stat si mediul de business, nu prin impovararea excesiva a acestuia din urma. 
Consiliul sustine digitalizarea administratiei fiscale, dar efectuata intr-o maniera care sa conduca la mai putin efort depus, mai putine resurse alocate si eficienta mai mare, nicidecum la mai multa munca, cresterea costurilor si rezultate incerte.
"In ultimi ani, au fost impuse mediului de afaceri o serie de masuri fiscale care au avut ca consecinta cresterea semnificativa costurilor de conformare. In plus, cresterea constanta a salariului minim a adus cresterea costurilor cu forta de munca. In acest mediul dificil, noul sistem e-TVA, asa cum este propus a se implementa, genereaza alte eforturi suplimentare pentru mediul de afaceri. Nu suntem impotriva digitalizarii sau a combaterii, dar nu suntem de acord ca, in numele unor idealuri, companiile romanesti si profesionistii din domeniul contabil sa devina cobai in cadrul unor experimente a caror finalitate nu se poate prevedea", a declarat Daniela Adriana Mariscu, Presedinte al Consiliul Patronatelor ESG din Romania (CPESGR).
Avand in vedere ca este de asteptat ca in prima perioada sa apara diferente intre decontul TVA precompletat si decontul TVA depus de persoana impozabila si tinand seama de faptul ca se reglementeaza obligativitatea intocmirii „Notei justificative privind diferente RO e-TVA" intr-un termen scurt, greu de realizat si ca pentru Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu se specifica nici un termen pentru analiza si dispunerea masurile legale, mediul de afaceri considera ca obiectivul declarat in fundamentarea Ordonantei 70/2024, respectiv simplificarea procedurilor, asigurarea unui nivel optim de transparenta si debirocratizarea proceselor prin instituirea instrumentelor digitale de comunicare nu este atins.
 
 
Prin urmare, CPESGR solicita:
  1. Abrogarea dispozitiilor care prevad noi obligatii de raportare in sarcina contribuabililor, obligativitatea intocmirii „Notei justificative privind diferente RO e-TVA" si a dispozitiilor privind decalarea termenului de depunere a decontului TVA;
  2. Clarificarea diferentelor dintre decontul TVA precompletat si decontul TVA depus de persoana impozabila se realizeaza, in mod voluntar, la cererea persoanelor impozabile interesate de imbunatatirea gradului de conformare;
  3. Valorificarea de catre ANAF a informatiilor din sistemul e-TVA se face prin analiza de risc si inspectii fiscale in regimul anterior ordonantei de urgenta e-TVA, in limita capacitatii administrative proprii.
Consiliul a elaborat o petitie online potrivit celor sus-mentionate, invitand toate partile interesate sa o semneze si sa o popularizeze in randul mediului de business.
Ca membru al Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), CPESGR sustine apelul acestei organizatii catre Ministerul de Finante, pentru deschiderea unui dialog transparent si constructiv, cu toate partile interesate, si pentru a dezvolta un plan de implementare treptata a noilor masuri fiscale. 
***
Consiliul Patronatelor ESG din Romania (CPESGR)  este o comunitate de business care apara, reprezinta si promoveaza interesele companiilor din Romania, faciliteaza dezvoltarea afacerilor membrilor de patronat, care isi propun sa construiasca business-uri sustenabile. Organizatia actioneaza pentru eficacitatea dialogului social si consolidarea unei voci comune, vizand sa puna in lumina activitatea si performanta oamenilor de afaceri din Romania, contribuind, astfel, la generarea modelelor de bune practici si la recunoasterea contributiei afacerilor si a patronatului, ca suma a angajatorilor, la dezvoltarea comunitatilor. Conducerea CPESGR este formata din antreprenoarea Daniela Mariscu, secondata de Andrei Botis (Vicepresedinte) si Cezar Iulian Armasu (Director General).
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiSISECAMALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Arduro
concelex
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
leviatan
EDIT-Structural
noark
quadratum
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
viarom
Acvatot 2019
strabag nivel 1
CDS
siniat
ness project
MAKITA
rigips
konsent
Ubitech

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
econet
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander