Agenda Constructiilor
Vineri, 13 Decembrie 2024
Home - Stiri - Sustenabilitate - Directiva CSR influenteaza valoarea si lanturile de aprovizionare ale companiilor
Directiva CSR influenteaza valoarea si lanturile de aprovizionare ale companiilor
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 23 Oct 2024 10:24
Implementarea practicilor si reglementarilor ESG in Romania a capatat o mare importanta in ultima perioada, mai ales dupa adoptarea Directivei CSR. In timp ce sectorul privat recunoaste importanta sustenabilitatii si responsabilitatii corporative, trebuie mentionat ca exista niveluri diferite de pregatire. Companiile direct afectate de Directiva CSR iau masuri pentru a se asigura ca respecta cerintele, iar aceste masuri influenteaza valoarea si lanturile lor de aprovizionare. Directiva CSR va avea un efect de domino si deja a inceput sa produca efecte asupra activitatilor zilnice ale companiilor, care sunt clienti ai furnizorilor companiilor obligate sa publice un raport de sustenabilitate. Furnizorii sunt solicitati sa furnizeze date sau certificari care sa ateste angajamentul lor fata de ESG, amprenta lor de carbon sau politicile interne legate de forta de munca, diversitate, incluziune, mediu, transparenta si guvernanta corporativa.
Desi unele companii au adoptat proactiv practicile ESG, recunoscand beneficiile lor pe termen lung, altele pot gasi conformitatea dificila din cauza resurselor limitate sau lipsei de constientizare. Noile modificari legislative propuse de Comisia Europeana, legate de greenwashing, ESG, infractiuni de mediu si revendicari ecologice, au starnit discutii in comunitatea de afaceri. Unele considera aceste schimbari ca o oportunitate de a-si imbunatati performanta ESG, avand potentialul de a obtine recompense semnificative in viitor. Raspunsul sectorului privat este un amestec de interes si optimism precaut.
Consideratiile ESG sunt din ce in ce mai importante si in domeniul juridic. Avocatii trebuie sa abordeze activ cresterea initiativelor ESG si sa ajute clientii sa-si adapteze strategiile, politicile, clauzele contractuale si evaluarile de risc care acopera un spectru divers de aspecte de sustenabilitate si etice.
Criza climatica, Pactul Verde European si strategiile derivate pentru atingerea neutralitatii climatice pana in 2050, precum si noile propuneri pentru modificarea legislatiei sectoriale privind eficienta energetica, constructiile, bateriile, achizitiile publice verzi si economia circulara influenteaza activitatea companiilor in multe domenii, cum ar fi investitiile, forta de munca si luarea deciziilor. 
Directiva CSR va influenta probabil in mod semnificativ deciziile de investitii. Investitorii iau in considerare din ce in ce mai mult factorii ESG atunci cand aloca capital. Companiile au devenit constiente de faptul ca alinierea cu aceste reglementari poate atrage investitii mai sustenabile, in timp ce entitatile neconforme ar putea intampina provocari. Daca in trecut ESG era privit mai mult ca un exercitiu de PR, acum este considerat o problema serioasa si complexa care, daca este ignorata, poate afecta viitorul companiei. Timpul in care companiile faceau schimbari minore si le prezentau ca eforturi semnificative de sustenabilitate a trecut. Angajamentul real necesita schimbari sistemice.
Autoritatile nationale, consumatorii si concurenta nu vor mai inchide ochii la revendicari vagi sau inselatoare despre beneficii ecologice, certificari irelevante, beneficii exagerate sau beneficii de mediu supraevaluate ale produselor si serviciilor oferite de companii. Companiile care retin informatii despre lantul lor de aprovizionare, practicile de aprovizionare sau impactul asupra mediului vor genera tot mai multa suspiciune si nu vor fi interesante pentru investitori sau consumatori.
In ceea ce priveste forta de munca, practicile ESG influenteaza achizitia si retentia talentelor. Companiile care prioritizeaza initiativele ESG au mai multe sanse sa atraga profesionisti talentati. Consiliile de administratie si conducerea superioara vor trebui sa isi adapteze procesele de luare a deciziilor si sa integreze consideratiile ESG in planificarea strategica, evaluarile de risc si evaluarile de performanta.
Companiile se confrunta cu multe provocari legate de ESG, acestea fiind legate in principal de schimbarea comportamentului si mentalitatii, resurse, colectarea datelor si raportarea. Companiile mici pot intampina dificultati in alocarea de resurse pentru initiative ESG, deoarece implementarea practicilor sustenabile necesita investitii financiare, personal calificat si timp. Gasirea unor modalitati rentabile de a integra ESG in operatiunile curente ale unei companii este o provocare majora. Procesul de raportare a sustenabilitatii este complex si implica monitorizare indelungata, colectare de date, verificare si utilizarea unor metrici robuste.
 
Serviciile juridice oferite de avocati
Pe masura ce constientizarea creste, reglementarile UE si cele nationale vor deveni probabil mai stricte. Companiile trebuie sa fie la curent cu cele mai recente propuneri legislative si strategii pentru a anticipa actualizarile continue si a se adapta in consecinta. Cu siguranta, asteptarile din partea partilor interesate vor fi mai mari, deoarece clientii, bancile, consumatorii, investitorii si angajatii vor cere o responsabilitate mai mare.
Companiile care imbratiseaza ESG ca parte a strategiei lor de baza vor fi mai bine pozitionate sa prospere intr-un viitor sustenabil. In activitatea noastra la ONV LAW, in relatia pe care o avem cu clientii nostri, am observat ca mediul de afaceri a realizat ca alocarea resurselor pentru masuri si strategii ESG in prezent, va reduce cheltuielile mult mai mari in viitor, pentru a atenua riscurile si a proteja reputatia.
Recunoasterea responsabilitatii noastre fata de generatiile viitoare si adoptarea unei schimbari de mentalitate este esentiala cand vine vorba de consideratiile ESG.
***Autoare: Alina Bilan, Presedinte al Asociatiei Romane pentru Dezvoltare Locala Durabila si Partener ONV LAW.
 
hiltiSISECAMTotalEnergiesRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
ELECTROGRUP
DRS
VEGO
Arduro
konsent
leviatan
theda mar
BogArt
EURO BUILD
quadratum
Acvatot 2019
AED
SSAB
MAKITA
rigips
EDIT-Structural
SIGM
concelex
strabag nivel 1
CDS
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
noark

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<