Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Sustenabilitate - EY: Securitatea energetica a devenit prioritate prin programe de energie regenerabila
EY: Securitatea energetica a devenit prioritate prin programe de energie regenerabila
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 27 Mai 2022 12:42
Securitatea energetica a ajuns in fruntea listei de prioritati a guvernelor, ca urmare a instabilitatii geopolitice si a cresterii in spirala a preturilor la gaze. Prin urmare, guvernele din intreaga lume cauta sa accelereze si sa extinda domeniul de aplicare al programelor lor de energie regenerabila pentru a contribui la reducerea dependentei de energia importata, potrivit celui de-al 59-lea indice EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI).
RECAI 59 exploreaza modul in care tehnologiile emergente in domeniul energiilor regenerabile si al combustibililor verzi au potentialul de a reduce substantial ponderea gazului in productia de energie, creand astfel un climat favorabil investitiilor pentru aceste surse de aprovizionare. In Europa, de exemplu, cresterea capacitatii de import de gaze naturale lichefiate (GNL) a dobandit un impuls, la fel ca si stimularea productiei de gaze verzi si dezvoltarea altor combustibili alternativi. Raportul noteaza ca, desi aprovizionarea cu gaze din alte parti pentru a reduce dependenta de gazul rusesc nu se poate intampla peste noapte, un impuls semnificativ este acum evident.
Raportul exploreaza, de asemenea, oportunitatea prezentata de tehnologiile plutitoare. Energia eoliana offshore continua sa aiba un mare potential de investitii, costul energiei electrice generate urmand sa scada la 70 USD/MWh sau mai putin pana in 2030. Pe langa cele 11 proiecte eoliene offshore plutitoare aflate deja in functiune, alte peste 100 - cu o capacitate combinata de peste 26 300 MW - sunt in constructie, au obtinut finantare sau aprobarea autoritatilor de reglementare sau se afla in primele etape de planificare.
Energia solara plutitoare atrage, de asemenea, o atentie sporita, deoarece costul panourilor fotovoltaice (PV) a scazut vertiginos, iar capacitatea globala a crescut de peste 100 de ori. Pana in prezent, majoritatea proiectelor "fotovoltaice plutitoare" se desfasoara pe suprafete de apa dulce artificiale, unde mediul este relativ controlat, dar exista planuri de a se muta mai departe in largul marii, pentru a exploata resursele mult mai mari de acolo.
In timp ce SUA si China raman primele doua piete in functie de atractivitatea investitiilor in energie regenerabila, exista mai multe schimbari in clasamentul primelor 10 piete, Marea Britanie (locul 3) urcand doua locuri, Germania (locul 4) urcand cu trei locuri, iar Spania (locul 9) si Tarile de Jos (locul 10) urcand cate un loc.
Printre pietele care au inregistrat progrese notabile in aceasta editie se numara Danemarca (+4) - cu un nou obiectiv de a produce pana la 6 GW de hidrogen anual pana in 2030, Polonia (+3) - care a lansat licitatii pentru trei noi concesiuni eoliene offshore, Finlanda (+7) - care a aprobat introducerea unui model de licitatie pentru inchirierea apelor publice in vederea dezvoltarii energiei eoliene offshore, Austria (+7) - unde guvernul s-a angajat sa aloce 250 de milioane de euro (264 de milioane de dolari SUA) pentru a sprijini dezvoltarea surselor regenerabile de energie, Grecia (+3) - care incearca sa isi dubleze capacitatea instalata de energie regenerabila la aproximativ 19 GW pana in 2030, si Germania (+3) - care si-a devansat cu 15 ani, pana in 2035, obiectivul de 100% energie verde.
De cand a fost introdus indicele PPA (Power Purchase Agreement) in cadrul RECAI, in urma cu sase luni, piata PPA-urilor a continuat sa se extinda. Preturile exceptional de ridicate si foarte volatile de pe piata energiei electrice ii determina pe cumparatori sa isi fixeze pretul energiei electrice pentru cat mai mult timp posibil, in timp ce companiile se straduiesc sa isi respecte angajamentele luate la COP26 de a-si decarbona operatiunile si lantul de aprovizionare. Cererea de PPA-uri a crescut semnificativ si nu da semne de incetinire.
Mihai Draghici, Director, Consultanta, EY Romania: „Romania s-a calificat in topul primelor 30 de companii din indexul PPA (Corporate Power Purchase Agreement) in urma unei evaluari cuprinzatoare a 12 parametri cheie, care actioneaza ca un indicator al potentialului PPA al companiilor. Raportul reprezinta o recunoastere a potentialului pietei locale pentru astfel de instrumente care pot contribui la reducerea costurilor cu energia si la stabilitatea preturilor pe termen lung pentru companiile mari consumatoare de energie, oferind in acelasi timp contractele pe termen lung solicitate de dezvoltatori pentru a finanta noi investitii.”
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergieshiltiSISECAMALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
MAKITA
konsent
EURO BUILD
Ubitech
rigips
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
DRS
VEGO
leviatan
Acvatot 2019
SIGM
ELECTROGRUP
CDS
strabag nivel 1
SSAB
GEWISS
theda mar
BogArt
noark
ERBASU CONSTRUCT
AED
Arduro
concelex

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<