Agenda Constructiilor
Duminica, 22 Decembrie 2024
Home - Stiri - Sustenabilitate - MMAP: Peste jumatate din deseurile municipale sunt biodeseuri si pot fi valorificate
MMAP: Peste jumatate din deseurile municipale sunt biodeseuri si pot fi valorificate
Sustenabilitate & CSR Publicat de Elena Icleanu 28 Aug 2020 11:24
Mai mult de jumatate din cele 6 milioane de tone de deseuri generate anual de municipalitatile din Romania sunt biodeseuri si pot fi valorificate, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor intr-o conferinta pe aceasta tema organizata ieri de Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Oficialul a explicat ca gradul scazut de reciclare si de reutilizare a acestora nu numai ca reprezinta o pierdere pentru societate, ci genereaza si probleme majore in comunitate, de la costurile asociate pentru companii, mirosurile puternice din preajma gropilor de gunoi si pana la gazul metan produs de biodeseuri, cu impact puternic asupra efectului de sera, care ar putea fi in schimb captat si utilizat ca sursa de energie.
Expertii Piotr Barczak, de la European Environmental Bureau, si Enzo Favoino, Zero Waste Europe, au prezentat reglementarile europene in domeniu, precum si multe exemple de bune practici, atat din Romania cat si din alte tari. Ambii experti au salutat aparitia Legii 181/2020 privind administrarea desurilor compostabile, pe care o considera foarte bine aliniata prioritatilor europene si au atras atentia asupra oportunitatii Romaniei de a stimula compostarea individuala, o solutie potrivita pentru un stat unde aproximativ jumatate din populatie traieste in mediul rural.
Participantii la eveniment si-au exprimat dezamagirea legata de lipsa de actiune si de conformare a unor autoritati locale in ceea ce priveste administrarea deseurilor, in general.
"Acestea vor avea insa, in continuare, un rol primordial in relatia cu cetatenii si implementarea sistemelor de colectare separata a bio-deseurilor, si in acelasi timp si in demersul de informare a populatiei cu privire la colectare separata si compostare. Dincolo de barierele in calea gestionarii eficiente a bio-deseurilor, schimbarile de legislatie nasc si noi oportunitati pentru toti actorii implicati", a declarat Florin Pogonaru, presedintele AOAR.
El a subliniat astfel, in incheierea conferintei, necesitatea dezvoltarii de catre mediul de afaceri a unor modele de business standardizabile pe diferite industrii, dand exemplul unui proiect in curs de implementare la centrul comercial Veranda Mall din Bucuresti, care vizeaza preluarea bio-deseurilor generate in cadrul activitatii centrului comercial si transformarea acestora in compost, care poate fi utilizat ulterior in diferite destinatii.
***
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a fost infiintata ca raspuns la necesitatea de sustinere a capitalului romanesc. Prin membrii sai, AOAR se constituie intr-o structura reprezentativa a mediului deafaceri din Romania, reunind experiente si problematici economice din domenii diverse si se prezinta, la peste 20 ani de la constituirea sa, ca un partener apreciat si ascultat la nivel guvernamental, parlamentar, la nivelul partidelor politice si al organismelor internationale.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMhiltiALLBIMTotalEnergiesRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
konsent
MAKITA
rigips
VEGO
GEWISS
EURO BUILD
noark
CDS
concelex
Acvatot 2019
BogArt
SIGM
theda mar
SSAB
ELECTROGRUP
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
EDIT-Structural
DRS
quadratum
Ubitech
AED
leviatan
Arduro
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<