Agenda Constructiilor
Miercuri, 11 Septembrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Sustenabilitate - REPowerEU: Noi reguli europene pentru cladiri, pentru securitate energetica
REPowerEU: Noi reguli europene pentru cladiri, pentru securitate energetica
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 15 Nov 2022 12:45
Romania are un fond important de cladiri construite intre anii 1960 si 1990, fiind fara izolare termica sau cu izolare termica minima. In acest context, o mare parte din energia consumata in cladiri pentru incalzire si racire este risipita. Reabilitarea cladirilor va conduce la diminuarea semnificativa a necesarului de energie, ceea ce va reduce nu doar presiunea pe bugetul de cheltuieli al consumatorilor, ci si pe necesarul de importuri de combustibili fosili, consolidand astfel securitatea energetica a tarii. Acest subiect va fi analizat in cadrul celei de-a patra editii a Forumului Romania Eficienta, care va avea loc pe data de 24 noiembrie 2022, in Bucuresti. In contextul crizei actuale a preturilor la energie, ce acutizeaza nevoia de a avea un stoc de cladiri mai eficient si cu emisii mai mici de carbon, tema conferintei din acest an este „Rolul cladirilor in REPowerEU” („The Role of Buildings to REPowerEU”).
Dat fiind ca la nivel european cladirile reprezinta principalul consumator de energie, prin planul REPowerEU, Comisia Europeana recunoaste rolul major al cladirilor in consolidarea securitatii energetice a Uniunii, propunand masuri de crestere a eficientei energetice in sectorul constructiilor.
Pe langa termoizolatia de inalta performanta, este nevoie si de modernizarea sistemelor de incalzire vechi si ineficiente, utilizarea surselor regenerabile de energie si a caldurii recuperate, precum si de incalzire centralizata inteligenta.
Una dintre masurile cuprinse in REPowerEU este Initiativa europeana privind acoperisurile solare. Astfel, toate cladirile noi ar trebui sa fie „pregatite pentru energia solara” (“solar ready”), adica proiectate pentru a optimiza potentialul de generare a energiei solare pe baza radiatiei solare de pe amplasament, permitand instalarea avantajoasa a tehnologiilor solare, fara interventii structurale costisitoare.
Statele membre asigura instalarea unor instalatii adecvate de energie solara: (a) pana la 31 decembrie 2026, pe toate cladirile publice si comerciale noi cu suprafata utila mai mare de 250 mp; (b) pana la 31 decembrie 2027, pe toate cladirile publice si comerciale existente cu suprafata utila mai mare de 250 mp; si (c) pana la 31 decembrie 2029, pentru toate cladirile rezidentiale noi.
Prevederile se regasesc in Propunerea de Directiva a Parlamentului European si a Consiliului de modificare a Directivei (UE) 2018/2001 privind promovarea utilizarii energiei din surse regenerabile, a Directivei 2010/31/UE privind performanta energetica a cladirilor si a Directivei 2012/27/UE privind eficienta energetica, propuse ca parte a pachetului legislativ Fit for 55.
„Implementarea pe scara larga a energiei solare in cladiri ar avea o contributie majora la protejarea mai eficace a consumatorilor de preturile tot mai mari si volatile ale combustibililor fosili, ar reduce expunerea cetatenilor vulnerabili la costurile ridicate ale energiei si ar genera beneficii de mediu, economice si sociale mai ample”, se arata in textul legislativ mentionat.
„Statele membre ar trebui, de asemenea, sa valorifice pe deplin masurile de sprijin disponibile, cum ar fi aplicarea unor cote reduse de TVA pentru sistemele de incalzire cu randament ridicat si pentru izolarea cladirilor, precum si alte masuri de tarifare a energiei, care incurajeaza tranzitia la pompele de caldura si achizitionarea de aparate mai eficiente”, mentioneaza Comisia Europeana in Comunicarea „REPowerEU Plan”, prezentata in luna mai 2022.
Cresterea preturilor la energie a redus perioada de recuperare a investitiilor in eficienta energetica, asadar este nevoie de un efort reinnoit pentru a elimina constrangerile legate de lichiditate si de informatii care franeaza astfel de investitii profitabile, se arata in Planul UE „Economii de energie”, tot parte a REPowerEU.
O atentie speciala trebuie acordata persoanelor aflate in saracie energetica. In Propunerea de Directiva privind eficienta energetica (reformare), publicata de Parlamentul European in septembrie 2022, se prevede: „Statele membre pun in aplicare masuri de imbunatatire a eficientei energetice si masuri conexe de protectie sau de informare a consumatorilor cu prioritate in randul consumatorilor vulnerabili, al persoanelor afectate de saracie energetica, al gospodariilor cu venituri reduse si, acolo unde este cazul, al persoanelor care traiesc in locuinte sociale, pentru a atenua saracia energetica”.
Iata doar cateva dintre noutatile legislative in materie de eficienta energetica in cladiri care se pregatesc la nivel european. Acestea vor fi dezbatute la Forumul Romania Eficienta de pe data de 24 noiembrie 2022, o conferinta internationala ce va fi transmisa live atat pe website, cat si pe pagina de Facebook a programului Romania Eficienta. Expertii vor analiza, de asemenea, oportunitatile si provocarile eficientei energetice in cladirile din Romania si din regiune, explorand totodata tehnologiile care pot contribui la atingerea obiectivelor de eficienta energetica.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
AUGUST 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 184 (August 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
theda mar
leviatan
SSAB
BogArt
CDS
ERBASU CONSTRUCT
ELECTROGRUP
MAKITA
Arduro
quadratum
Acvatot 2019
konsent
strabag nivel 1
viarom
concelex
ness project
SIGM
noark
siniat
rigips
EDIT-Structural

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander