Agenda Constructiilor
Vineri, 03 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Sustenabilitate - UE: Necesar de 100 de ani pentru renovarea intregului stoc de cladiri construit
UE: Necesar de 100 de ani pentru renovarea intregului stoc de cladiri construit
Sustenabilitate & CSR Publicat de Cosmin Dincu 29 Nov 2019 06:55
Stocul de cladiri existente din statele membre ale UE este relativ vechi, intrucat, in medie, circa 21,6% din acestea au fost construite inainte de 1945, aproape 45,4% s-au edificat inainte de 1969 si 75,4% s-au realizat inainte de 1990. Cu exceptia Ciprului, Irlandei si Luxemburgului, din stocul total de cladiri rezidentiale, cele construite dupa anul 2000 au o cota sub 25%. Un stoc de cladiri relativ vechi inseamna ca, fara investitii semnificative pentru imbunatatirea performantei energetice, nivelul mediu de consum al energiei va ramane relativ ridicat. Chiar daca toate cladirile noi (realizate din anul 2021) vor avea un consum de energie apropiat de zero, datorita faptului ca imobilele au o durata indelungata de exploatare, la ratele actuale de reabilitare termica, vor fi necesari mai mult de 100 de ani pentru renovarea profunda a intregului stoc de imobile din UE.
Acestea sunt doar cateva din concluziile unei cercetari recente, publicate in cadrul portalului european pentru eficienta energetica in cladiri „Build Up”, in care se mai arata si ca, desi reabilitarea termica a imobilelor rezidentiale poate genera numeroase beneficii in ceea ce priveste economia de energie si de resurse fosile neregenerabile, sectorul nerezidential include mai multe tipuri de cladiri care necesita un consum semnificativ de energie. Sectorul nerezidential are, astfel, nevoie de interventii urgente si consistente pentru se ajunge la o transformare substantiala – in sensul cresterii performantei energetice – a intregului stoc de cladiri. Strategiile actuale se axeaza pe trecerea de la segmentarea actuala a pietei cladirilor catre o noua piata „verde”, care sa atraga investitii substantiale si sa aiba un impact pozitiv asupra elaborarii strategiilor UE in materie de economisire a energiei. Trebuie sa existe o schimbare a abordarii actuale, pentru a trata unitar toate aspectele legate de construirea noilor cladiri si de renovarea celor existente.
In contextul enuntat anterior, o echipa de experti a pregatit, la comanda Comisiei Europene, un raport analitic intitulat „Imbunatatirea consumului de energie si utilizarea eficienta a resurselor”, prin intermediul caruia se reflecta situatia actuala privind eficienta energetica si consumul de resurse in sectorul constructiilor din UE-28. Se prezinta astfel, in mod obiectiv, starea actuala a implementarii planurilor privind cresterea eficientei energetice la nivel sectorial, specialistii concentrandu-se pe analiza cantitativa a caracteristicilor stocului de cladiri existente, a deseurilor si emisiilor generate de activitatea de constructii. In plus, se analizeaza principalii factori-motori care pot stimula investitiile in eficienta energetica - si anume masurile de reglementare si factorii economici, dar se contureaza si o imagine de ansamblu a obstacolelor ce stau in calea cresterii eficientei energetice in sector de constructii, abordand problemele legate de stimulentele insuficiente pentru investitii, lipsa accesului la finantare, gradul scazut de know-how si, nu in ultimul rand, lipsa de competente, care impiedica formarea unei oferte calitative de produse si servicii. Nu in ultimul rand, atentia expertilor se concentreaza asupra principalelor masuri de natura politica si strategica, subliniind cele mai bune practici si experientele ce rezulta din aplicarea mai multor programe diferite, nationale si regionale.
In ceea ce priveste tara noastra, specialistii ce au elaborat raportul analitic noteaza ca, dupa Polonia, Romania este campioana UE in ceea ce priveste reabilitarea termica a fondului construit, cu mai mult de 2,5% din veniturile disponibile alocate pentru renovare. Cu toate acestea, cresterea consumului de energie in sectorul rezidential ramane o realitate pentru Romania (+6% timp de un deceniu, pentru indicatorul de consum de energie pe populatie), in timp ce media UE indica o scadere de -9% in perioada 2005-2015. Cu toate acestea, la o baza de raportare anuala si in plan general, tara noastra reuseste sa economiseasca energie mai mult decat impune UE, aflandu-se printre cele 15 state membre cu performante notabile din acest punct de vedere.
Tot intr-o nota pozitiva este mentionat si programul national de reabilitare termica a imobilelor multietajate, derulat incepand cu anul 2009 in Romania, specificandu-se ca autoritatile pot acorda granturi de pana la 80% din valoarea investitiei necesare in vederea cresterii performantei energetice a imobilelor rezidentiale construite intre anii 1950 si 1990, pentru a se reduce nivelul consumului anual de energie aferent incalzirii la mai putin de 100 kWh/mp. Bulgaria este insa singura tara membra a UE care subventioneaza in proportie de 100% acest tip de investitii, printr-un program asemanator celui din Romania, dar care are un buget de numai 511,3 milioane de euro.
In ceea ce priveste competentele, din nou, tara noastra se distinge in plan pozitiv, fiind citata pentru un program de „formare a formatorilor”, derulat cu succes de Casa de Meserii a Constructorilor, care asigura pregatirea capitalului uman inalt calificat in constructii si promoveaza pregatirea profesionala continua. Pentru a descarca raportul integral, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergieshiltiRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
MAKITA
AED
ELECTROGRUP
quadratum
theda mar
SIGM
EDIT-Structural
CDS
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
DRS
GEWISS
EURO BUILD
concelex
BogArt
VEGO
strabag nivel 1
noark
konsent
CONCEPT STRUCTURE
Arduro
leviatan
Ubitech

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<