RET UTILAJE: Piata va creste, insa instabilitatea legislativa creeaza probleme |
Utilaje & Echipamente Publicat de Ovidiu Stefanescu 12 Nov 2024 06:25 |
Ret Utilaje este unul dintre cei mai experimentati distribuitori de utilaje de constructii activi piata romaneasca, compania fiind infiintata in urma cu trei decenii. Firma si-a inceput activitatea prin comercializarea echipamentelor de mica mecanizare, dezvoltandu-se odata cu piata romaneasca de profil. In prezent, societatea dispune de un portofoliu extins de masini, utilaje si echipamente pentru constructii de la branduri renumite, precum Kubota, Magni, Hidromek, Terex, Atlas Copco si multi altii. Oferind atat produse, cat si servicii de cea mai inalta calitate, Ret Utilaje s-a impus ca partener serios de afaceri pentru toti clientii sai. In cele ce urmeaza, Codrin Mihaila, directorul general al Ret Utilaje, ofera informatii interesante despre starea pietei de profil si perspectivele de crestere din urmatoarea perioada.
- Cum a evoluat piata de utilaje pentru constructii in 2024 si ce perspective sunt pentru perioada 2024-2027?
- Estimam ca piata de utilaje pentru constructii a avut o valoare totala de 1,5 miliarde euro in 2023, cel mai bun an din istorie pentru industria noastra. Din pacate, din cauza mai multor factori perturbatori, cum ar fi situatia geopolitica si economica extrem de instabila la nivel global si faptul ca in Romania ne aflam, in continuare, intr-un haos politic si fiscal, in 2024 vom consemna o scadere de cel putin 30%. Viitorul este la fel de incert, acesta depinzand de evolutia diverselor conflicte armate globale si de rezultatele electorale din toata lumea (in special, cele din Romania). In esenta, credem ca 2025 va fi probabil un an cel putin la fel de dificil ca 2024, iar pentru 2026 si mai departe ne asteptam la o usoara crestere, impulsionata, speram noi, de o stabilizare a situatiei mondiale.
- Care sunt tendintele pe piata de utilaje pentru constructii in perioada urmatoare, din punct de vedere al raportului vanzari/ inchirieri?
- Romania urmeaza trendul de dezvoltare a pietei de inchiriere a utilajelor (extrem de popular in vestul Europei), insa suntem departe de a fi o piata matura pe acest segment. In continuare, este populara ideea ca utilajele sa se afle in proprietatea utilizatorilor, mai ales din cauza (sau datorita) faptului ca a fost extrem de usoara achizitionarea prin fonduri europene, prin leasing-uri si credite extrem de ieftine (pana relativ recent). Asadar, ideea de achizitie a avut si are in continuare sens pe termen scurt spre mediu pentru utilizatorii din Romania. Mai mult, achizitia este mult mai sigura pentru toate partile implicate, din punct de vedere juridic. Inchirierea de utilaje ca activitate profesionala cu toate aspectele adiacente (asigurare CASCO, recuperarea utilajelor etc.) nu protejeaza destul firmele de inchiriere. Cumulat cu faptul ca un proces in instanta pentru recuperarea ratelor sau a utilajelor dureaza minimum un an, precum si faptul ca deserventii nu intotdeauna sunt pregatiti corespunzator, este nevoie de relativ mult curaj sa realizezi aceasta activitate in Romania fara riscuri semnificative.
- Cum se manifesta trendurile globale de digitalizare, eficienta energetica si inovatii pe piata de utilaje din Romania?
- Din punct de vedere al noutatilor tehnologice si al digitalizarii, clientii din Romania nu sunt atat de "impresionati" de acestea. Pe masura ce tehnologia a avansat, observam, din pacate, o scadere a fiabilitatii utilajelor. Alaturi de incercarea producatorilor de a-si diminua costurile pentru a ramane competitivi (efectul fiind acela al promovarii unor produse mai putin calitative) si cu lipsa de deserventi care sa utilizeze la maximum tehnologiile introduse pentru o productivitate sporita, in ansamblu clientii nu sunt multumiti sau impresionati de avansurile tehnologice din ultima perioada. Insa acesta este trendul si trebuie sa il urmam si sa ne adaptam corespunzator.
- Cum a evoluat activitatea companiei in ultimii doi ani si ce estimari aveti, la nivel de business, pentru perioada care urmeaza?
- Anul 2023 a fost cel mai bun din istoria firmei, iar in 2024, cel mai probabil, vom urma trendul pietei din punctul de vedere al cifrei de afaceri. Cele mai relevante santiere pe care le-am sustinut in ultima perioada sunt cele de metrou si cale ferata, la care se adauga diverse loturi de autostrada, unde livram excavatoare, incarcatoare telescopice si macarale.
Din punct de vedere al cererii, as spune ca echipamentele compacte, in special excavatoarele de pana la 10 tone, au capatat un avant deosebit, pentru ca lumea inlocuieste echipamentele multifunctionale (buldoexcavatoare) cu utilaje specializate pentru sapare si incarcare. Mai mult, aceste echipamente au costuri accesibile si pot fi achizitionate si prin diverse programe de fonduri europene.
- Care sunt obiectivele stabilite de managementul companiei pentru perioada 2024-2027?
- Dorim sa dezvoltam partea de servicii, in special partea de service si after sales, pentru a fi cat mai aproape de clientii care au achizitionat deja utilaje de la noi. Aceasta presupune extinderea echipei de service si implicit a acoperirii in tara, precum si a dotarilor de service. Suplimentar, ne propunem sa dezvoltam partea de servicii conexe vanzarii (inchiriere, rent-to-buy etc.), intrucat piata va urma acest trend intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat.
- Ce dificultati intampinati in desfasurarea activitatii si care considerati ca sunt oportunitatile din aceasta perioada?
- Avand in vedere ca venim dupa cativa ani de crestere constanta, cred ca cea mai mare oportunitate este pregatirea infrastructurii interne a firmei noastre pentru inevitabila redresare a pietei, fie ca aceasta va veni mai devreme, fie ca va veni mai tarziu. In general, companiile intra foarte repede intr-un mod de "crisis management" chiar si atunci cand nu este neaparat cazul si dorim sa evitam acest lucru. Ca dificultate principala este de mentionat climatul extrem de imprevizibil din Romania, generat, in primul rand, de instabilitatea fiscala si legislativa. Ne asteptam ca dupa ce se termina toate randurile de alegeri, sa fim pusi in fata unor cresteri semnificative de taxe si impozite, mai ales ca statul isi demonstreaza in continuare incapacitatea de a realiza o colectare corespunzatoare. De asemenea, ne confruntam cu din ce in ce mai multe poveri legislative care ne ocupa timp si resurse, fara a avea un beneficiu concret (de exemplu, obtinerea codurilor UIT pentru absolut toate categoriile de produse transportate sau inregistrarea importurilor extracomunitare pe platforma CBAM).
|