Agenda Constructiilor
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - AAFBR: Cele mai mari 1.000 de companii genereaza jumatate din veniturile totale
AAFBR: Cele mai mari 1.000 de companii genereaza jumatate din veniturile totale
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 22 Oct 2019 08:15
Cele mai mari 1.000 de companii din Romania au generat venituri cumulate de 654miliarde lei in 2018, generand jumatate din veniturile raportate de toate firmele active la nivel national, potrivit unor date publicate recent de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR). Cel mai bine reprezentat sector economic in top 1.000 este cel de comert cu ridicata si distributie (285 de firme cu o cifra de afaceri de 167 miliarde lei), urmat de industria de masini si echipamente (100 de companii cu venituri de 111 miliarde lei) si comertul cu amanuntul (81 de societati cu un rulaj anual total de 136 miliarde lei).
Clasamentul include si 28 de companii active in sectorul de constructii, care au raportat o cifra de afaceri cumulata de 8 miliarde lei in 2018.
Conform datelor AAFBR, in Romania sunt active aproximativ 500.000 de companii, numarul acesta fiind relativ constant in ciuda cresterii cumulate a PIB-ului real in ultimul deceniu cu aproximativ 32%. "Daca scalam dimensiunea mediului de afaceri la populatia existenta, o sa vedem ca Romania are al doilea cel mai mic numar de companii active/ 1.000 de locuitori din Europa. Subdezvoltarea antreprenoriatului romanesc este vizibila si prin prisma polarizarii excesive a acestuia, in sensul concentrarii veniturilor si profiturilor in randul companiilor mari. Cele mai mari 1.000 de firme active in Romania concentreaza aproximativ jumatate din veniturile raportate de toate companiile active", precizeaza analistul Iancu Guda, unul dintre autorii analizei AAFBR.
 
Concluzii ale analizei rezultatelor financiare ale celor mai mari 1.000 de firme din Romania
·         Companiile mari au scazut semnificativ investitiile in 2018. Astfel, ponderea activelor imobilizate (masini, echipamente, constructii, utilaje, investitii financiare pe termen lung, licente, brevente, aplicatii software etc.) in total active a scazut la doar 52%, minimul ultimului deceniu. Valoarea contabila a activelor imobilizate a crescut doar cu 1,6% (cel mai slab ritm de crestere din ultimul deceniu), de la 238 miliarde le (in 2017) la 242 miliarde lei (in 2018).
·         Companiile mari au produs semnificativ pe stoc, durata medie de rotatie a stocurilor crescand la finalul anului 2018 la maximul ultimului deceniu, respectiv 38 de zile. Astfel, valoarea contabila a stocurilor a crescut mult mai accelerat decat nivelul veniturilor. In orice caz, companiile mari sunt mult mai bine pozitionate din perspectiva riscului supradimensionarii stocurilor comparativ cu restul companiilor active in Romania, in conditiile in care durata medie de rotatie a stocurilor la nivel national a urcat aproape la 60 de zile (comparativ cu media de 50 zile in urma cu 10 ani). Modelul de crestere economica reflecta aceste dezechilibre.
·         Companiile mari incearca sa-si ia banii din piata, prin depunerea tuturor eforturilor pentru eficientizarea politicilor de management al riscului de credit si imbunatatirea colectarii creantelor. Astfel, chiar daca durata medie de colectare a creantelor a crescut in medie cu cateva zile in ultimii ani pentru cele mai mari 1.000 de companii, ajungand la aproximativ 66 de zile pe parcursul anului 2018, performanta acestora este net superioara mediei nationale de aproape 115 zile.
·         Companiile mari se capitalizeaza prin reinvestirea profiturilor si rambursarea creditelor la banci si furnizori, astfel incat gradul mediu de capitalizare a celor mai mari 1.000 de companii a ramas stabil in ultimii ani, fiind aproape de 44%. Nivelul capitalizarii acestora este net superior mediei inregistrate la nivel national, respectiv doar 25% (companiile active in Romania fiind cele mai slab capitalizate din UE).
·         Companiile mari isi conserva trezoreria, ceea ce se observa prin cresterea gradului de acoperire a datoriilor prin numerarul disponibil, acesta fiind stabil la 15%-17% in ultimii ani, mult peste media nationala de 11%.
 
Evolutia indicatorilor financiari ai celor 1.000 de companii, in ultimul deceniu
·         Marja brute - ce reflecta cresterea presiunii exercitate de clienti si/ sau furnizori- a scazut de la 34% in 2008 la 27% in 2018.
·         Diminuarea rezultatului operational - reflecta deteriorarea capacitatii companiilor de a genera profit din activitatea de baza. Cele mai mari 1.000 de companii active in Romania au raportat o crestere a veniturilor cu aproximativ 8% pe parcursul anului 2018, dar profitul operational a ramas stabil, la circa 29 miliarde lei. Astfel, marja de profitabilitate operationala a scazut la doar 4,4% pe parcursul anului 2018, nivel similar cu cel inregistrat pe durata impactului plin al ultimei crize financiare (2009).
·         Utilizarea activelor pe o perioada de timp mai indelungata - din cauza scaderii investitiilor. Cele mai mari 1.000 de companii active in Romania au inregistrat, pe parcursul anului 2018, cel mai scazut ritm al amortizarii din ultimul deceniu, respectiv doar 6,6%, nivel similar regasit doar in anul 2008 (exact inaintea impactului crizei financiare).
·         Cresterea cheltuielilor de ajustare a activelor comerciale - din cauza recunoasterii pierderilor generate de creante neperformante sau stocuri care expira ori isi pierd din valoare. Atat viteza de incasare a creantelor, cat si durata medie de rotatie a stocurilor au inregistrat niveluri maxime pe parcursul anului 2018, ceea ce reflecta cresterea riscului de nevalorificare al activelor circulante (capitalul de lucru NU lucreaza). Astfel, cele mai mari 1.000 de companii au inregistrat cheltuieli cu ajustarea activelor circulante pe parcursul anului 2018 in valoare de 14 miliarde lei, de trei ori peste media anuala obisnuita si aproape 7% din nivelul activelor circulante.
·         Tensionarea fortei de munca (cresterea salariilor peste dinamica productivitatii, cuplata cu dificultatea de a gasi repede forta de munca necesara pentru proiectele in derulare) duce la necesitatea de imbunatatire a proceselor de productie (automatizare, eficienta logistica). Astfel, cele mai mari 1.000 de companii active in Romania au raportat o scadere a numarului de angajati cu 14%, desi veniturile consolidate ale acestora au crescut cu 8%. Aceste ajustari au fost posibile datorita eficientizarii proceselor si mai putin a investitiilor noi, strategie implementata dupa foarte multi ani de experienta care a dus la acumularea know-howului si dezvoltarea capitalului uman. Salariul mediu raportat de cele mai mari 1.000 de companii in Romania pe parcursul anului 2018 a fost de 5.718 lei, in crestere cu aproape 10% comparativ cu anul anterior, si aproape dublu fata de acum 10 ani. In acest context, ponderea cheltuielilor cu salariile a crescut de la 5% (in 2008) la aproape 9% (in 2017), scazand marginal la 8% in 2018. Un lucru este clar: robotii vor prelua din ce in ce mai multe joburi.
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMSISECAMTotalEnergieshilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
DRS
ELECTROGRUP
ERBASU CONSTRUCT
viarom
MAKITA
EDIT-Structural
noark
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
Ubitech
BogArt
konsent
VEGO
SSAB
ness project
strabag nivel 1
AED
concelex
theda mar
SIGM
leviatan
CDS
rigips
Arduro

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<