Agenda Constructiilor
Luni, 24 Februarie 2025
Home - Stiri - Actualitatea interna - BI: Comenzile noi din industrie scad si importurile de materii prime stagneaza
BI: Comenzile noi din industrie scad si importurile de materii prime stagneaza
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 29 Nov 2019 12:58
Volumul productiei a scazut de la 58 la 57 de puncte.. Stocurile au continuat sa creasca usor de la 45 in august la 49 in octombrie. Acumularea produselor stocate, in absenta cresterii, ar putea semnala dificultati de desfacere.
Cererea
Comenzile noi se afla la 56 de puncte, fata de 58 in septembrie, o scadere usoara dar care anunta o productie slaba in urmatoarele luni ale anului. Comenzile pentru export s-au ameliorat minimal. De la 50 la 52 in octombrie. Miscarea slaba arata ca exporturile nu si-au revenit si ca raman in continuare la marginea zonei de contractie care se afla sub 50 de puncte. Importurile de materii prime au inghetat – 57 in septembrie si 57 in octombrie. Fara comenzi interne si fara export, importurile de materii prime se pot deteriora rapid.
Forta de munca
Numarul salariatilor ramane contractat la acelasi nivel ca si in luna trecuta – 48 de puncte. Firmele au facut disponibilizari partiale, probabil in zona fortei de munca temporare, iar deocamdata nivelul comenzilor nu incurajeaza angajari de personal. Contractia are insa implicatii asupra veniturilor incasate la buget si asupra cheltuielilor statului cu indemnizatiile de somaj.
Costuri si venituri
Costurile de productie sunt la cel mai ridicat nivel din ultimele 4 luni – 67 de puncte in octombrie fata de 60 in iulie. Cresterile lunare ale costurilor nu sunt mari, dar conteaza linearitatea evolutiei ascendente. Preturile incasate de firme pentru produsele lor scazusera putin in septembrie fata de august, dar in octombrie au urcat la loc, atingand 55 de puncte fata de 52 in septembrie. Evolutia preturilor este mai volatila decat evolutia costurilor de productie.
Asteptarile
-Indicatorul global de incredere a managerilor in performanta industriei peste 6 luni a crescut la 61 de puncte, fata de 52 in iulie, cand indicatorul atinsese nivelul cel mai coborat din acest an. Nu e foarte clar de ce sunt managerii mai optimisti, in conditiile in care cresterea sta pe loc. Probabil ca increderea se bazeaza preponderent pe factori externi si anume schimbarea politica din Romania, stabilizarea usoara a economiilor occidentale si sperantele legate de apropierea noului an.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMTotalEnergieshiltiRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
MAKITA
DRS
GEWISS
EURO BUILD
ELECTROGRUP
quadratum
strabag nivel 1
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
SIGM
VEGO
BogArt
MCA
noark
Eco Garden Construct
EDIT-Structural
Ubitech
theda mar
rigips
CDS
konsent
CONCEPT STRUCTURE
concelex
AED
Arduro
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<