Agenda Constructiilor
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - GUVERN: Proiecte majore de investitii, aprobate in sedinta Executivului
GUVERN: Proiecte majore de investitii, aprobate in sedinta Executivului
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 02 Apr 2019 06:27
In sedinta Guvernului din data de 29 martie a.c., membrii Executivului au aprobat o serie de acte normative, prin intermediul carora se vor implementa mai multe proiecte majore de investitii.
Astfel, la inceputul sedintei, premierul Viorica Dancila a anuntat aprobarea studiului de fundamentare aferent proiectului strategic de investitii in parteneriat public-privat „Autostrada Targu Neamt-Iasi”.
„Valoarea totala a acestei investitii, vitala pentru regiunea Moldovei, este evaluata la 1,2 miliarde euro, iar perioada de proiectare si realizare a autostrazii este preconizata sa dureze 48 luni. Proiectul are in vedere realizarea a 68 de kilometri de autostrada, iar efectele economice de atragere a investitiilor in aceasta regiune, dar si cele sociale, sunt evidente, mai ales ca autostrada se racordeaza la drumul de mare viteza Bucuresti-Suceava, aflat in pregatire la Ministerul Transporturilor. La inceputul lunii aprilie a.c., proiectul va fi oferit investitorilor care doresc sa-si asume proiectarea si constructia acestei autostrazi. Asa cum am mai mentionat si cu alte ocazii, voi monitoriza cu prioritate ca si la acest obiectiv toate procedurile sa se realizeze cu rapiditate”, a declarat prim-ministrul Guvernului Romaniei.
De asemenea, premierul s-a referit, printre altele, la faptul ca, in sedinta Executivului, se avizeaza favorabil si lansarea programelor de mediu, de vreme ce, odata cu aprobarea bugetului de stat pentru anul in curs, acestea pot incepe, Viorica Dancila explicand ca „(...) anul acesta lansam, in premiera, noul program de instalare a echipamentelor fotovoltaice, prin care romanii vor putea sa isi produca propria energie electrica si caldura, dar si sa devina mici producatori individuali de energie verde. Programul va beneficia de un buget de peste 600 de milioane de lei”.
Un alt punct important pe ordinea de zi a sedintei l-a constituit aprobarea memorandumului privind raportul asupra indeplinirii prevederilor programului de guvernare in anul 2018.
„Asa cum ne-am propus, in perioada 2018-2020, avem o perioada dedicata investitiilor, atat a celor finantate din buget sau prin accelerarea absorbtiei de fonduri europene, cat si prin stimularea investitiilor private. Stimularea investitiilor cu impact major in economie a inclus finantarea a 41 proiecte de investitii in valoare de 4,2 miliarde lei, din care 1,5 miliarde lei reprezinta cererea de ajutor de stat, care este de 2,5 ori peste plafon. Guvernul pe care il conduc, prin specialistii sai, prin eficienta si profesionalism, a atins o rata de absorbtie de 26% din fondurile europene. Pentru mediul privat, mai ales pentru sprijinirea tinerilor antreprenori, s-a acordat o importanta deosebita Programului Start-Up Nation. Pe parcursul anului 2018, au fost inscrisi aproximativ 19.300 de aplicanti, s-au semnat initial 8.444 contracte si un numar de 8.100 contracte sunt active (...). Pentru sanatate, ce reprezinta un domeniu prioritar, alaturi de educatie (...),  se deruleaza, printre altele, lucrari de reabilitare pentru 19 maternitati, patru dintre acestea (Bucuresti, Cluj, Sibiu si Brasov) fiind receptionate in anul 2018, implicand o investitie totala de 18 milioane de euro. Ulterior aprobarii memorandumului, raportul asupra indeplinirii prevederilor programului de guvernare in anul 2018 va fi facut public, prin publicarea acestuia pe website-ul Guvernului si pe cel al Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza – CNSP”, a concluzionat premierul.
Spitale regionale in parteneriat public-privat, la Constanta si Craiova
Dupa finalizarea sedintei Executivului, viceprim-ministrul Daniel Suciu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, ministrul Energiei, Anton Anton si ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Alexandru Petrescu, precum si Gratiela Leocadia Gavrilescu, viceprim-ministru si ministru al Mediului, au sustinut o serie de informari despre actele normative adoptate si despre impactul acestora, inclusiv prin prisma faptului ca s-au adus modificari la OUG nr. 114/2018.
Astfel, printre altele, ministrul Finantelor Publice a anuntat ca, la Constanta si Craiova, se vor construi doua spitale regionale cu bani prevazuti in bugetul Ministerului Apararii Nationale (MApN). Ministrul de resort a subliniat ca aceste obiective de investitii vor fi construite in regim de parteneriat public-privat cu investitori straini, provenind din doua tari, dintre care una ar putea fi Turcia. Lucrarile ar urma sa inceapa in 2019 si vor dura trei ani.
„Vor fi doua spitale atat publice, cat si cu caracter militar, fiind in doua zone in care sunt amplasate baze militare NATO. Se merge pe ideea de a prelua un spital, ca model deja construit. Stim exact cat dureaza constructia si cat costa efectiv un asemenea spital, iar banii vor prevazuti in bugetul MApN, pentru ca vor face parte din cei 2% pentru aparare. Va fi facut un act normativ exact ca in sistemul echipamentelor militare. Atat timp cat poti sa ai acord Guvern-Guvern pentru a achizitiona echipamente militare, cred ca poti sa faci acelasi cadru legal si pentru a crea infrastructura spitaliceasca pentru a salva oamenii”, a declarat Eugen Teodorovici. Potrivit unui proiect anuntat anterior de Guvern, la Craiova ar fi urmat sa se construiasca un spital regional, insa finantarea trebuia sa provina din fonduri europene, in acelasi proiect fiind incluse alte doua unitati spitalicesti de aceeasi dimensiune si importanta regionala, la Iasi si Cluj-Napoca.
Anterior, in cadrul unei conferinte pe teme medicale, la care a participat impreuna cu ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, ministrul Finantelor Publice si-a detaliat intentia de a sustine implementarea, inca din 2019, a investitiei in cele doua spitale regionale.
„Recent, la minister, am semnat un memorandum pentru doua spitale regionale. Constanta si Craiova vor intra in sedinta de Guvern din data de 29 martie 2019 si speram ca in acest an sa inceapa constructia celor doua spitale, care se fac intr-un alt sistem: acord Guvern - Guvern. Sunt doua state, se afla deja la Bucuresti unul dintre reprezentantii celor doua state, Turcia, cu care se face unul dintre cele doua spitale, la Constanta. In acest an, mi-am fixat ca obiectiv sa inceapa constructia celor doua spitale regionale, de ultima generatie. Sunt deja construite in alte parti, nu facem, nu inventam nimic, efectiv se ia proiectul tehnic si se construieste in Romania, ca sa nu mai pierdem timp cu licitatii de proiecte tehnice si altele. Vor fi doua spitale atat publice, cat si cu caracter militar, fiind in doua zone in care exista baze militare NATO. Avem amplasamentele identificate, banii vor fi prevazuti in bugetul Ministerului Apararii Nationale, iar constructia acestor spitale va face parte din cota de 2% pentru Aparare. La rectificare, completam sumele necesare, daca va fi nevoie. Am sa ma implic personal in a sprijini cele doua ministere - al Sanatatii si al Apararii – pentru implementarea acestor investitii”, a subliniat Eugen Teodorovici.
Scurt bilant cu privire la marile proiecte de infrastructura rutiera
In alocutiunea sa, sustinuta dupa finalizarea sedintei de Guvern, ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, s-a referit in principal la impactul pe care il va avea adoptarea noii Ordonante de Urgenta a Guvernului de modificare a Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, insa luni, 1 aprilie 2019, oficialul guvernamental a fost prezent la Parlamentul Romaniei, unde a luat cuvantul, dupa citirea motiunii simple pe Transporturi, intitulate „Mandatul ministrului Cuc cu numarul 3 este unul de nota 3”.
„In primul meu mandat de ministru al Transporturilor, adica in 10 luni, am reusit sa scot la licitatie proiecte de autostrada in valoare de 3,5 miliarde euro. In primul meu mandat, pentru prima data, a fost scoasa la licitatie autostrada care taie Carpatii, Sibiu-Pitesti, cea mai asteptata autostrada din Romania. Pentru sectiunea 1 a autostrazii Pitesti-Sibiu, intre Sibiu si Boita, avem deja un castigator si, daca nu ar fi existat o contestatie, contractul ar fi fost deja semnat. Am reusit sa deblochez aceasta situatie, iar acum suntem in faza procedurilor de semnare a contractului. Mandatul meu actual este dedicat vizitelor pe santiere, pentru a verifica permanent stadiul in care se afla lucrarile. Noul meu mandat de ministru al Transporturilor, adica al doilea, este dedicat vizitelor pe santiere, pentru a avea garantia ca executia kilometrilor de autostrada este la zi. Am demarat in premiera la Ministerul Transporturilor programul «Ora infrastructurii», iar acum romanii stiu in timp real ce se intampla pe santiere, care este stadiul proiectelor aflate in executie, ce proiecte noi incepem, precum si alocarile bugetare pentru fiecare proiect de infrastructura in parte (...). In alta ordine de idei, pentru acest an, CNAIR a estimat finalizarea a 180 de kilometri de autostrada, iar in calitate de ministru, voi face absolut tot ce imi sta in putinta din punct de vedere administrativ, pentru ca acesti kilometri sa fie executati la timp. Ma refer aici la loturile aflate deja in constructie: doua loturi ale autostrazii Lugoj-Deva, doua loturi ale autostrazii Sebes-Turda, doua loturi ale autostrazii Ogra-Campia Turzii. La acestea se vor adauga 27 de kilometri din loturile 1 si 2 ale drumului de mare viteza Pitesti-Craiova, sectiunea de 16 kilometri la profil de autostrada a variantei de ocolire a municipiului Bacau, practic primul sector de autostrada din Moldova, sectiunea de 11 km intre Rasnov si Cristian, care face parte din autostrada Ploiesti-Brasov si sectorul Biharia-Mures, in lungime de 5,5 kilometri, care va asigura legatura autostrazii Transilvania cu frontiera ungara”, a explicat, in fata deputatilor, Razvan Cuc.
Ministrul Transporturilor a mai subliniat ca, in cazul autostrazii Moldova, constructia a inceput in mandatul sau si a descris marile proiecte viitoare de infrastructura.
„Constructia autostrazii Moldova a inceput in mandatul meu, iar in acest sens reamintesc faptul ca primii 16 kilometri de autostrada la care a inceput efectiv constructia anul acesta, pe varianta de ocolire a municipiului Bacau, vor face parte din autostrada Moldovei. In plus, anul viitor, ne propunem sa incepem lucrarile la proiectele de interes major cum ar fi cei 52 de kilometri ai autostrazii de centura Bucuresti Sud si cei peste 60 de kilometri ai loturilor 3 si 4 din drumul expres Craiova-Pitesti, segmente pe care vrem sa le scoatem din nou la licitatie anul acesta”, a sustinut Razvan Cuc.
In ceea ce priveste soseaua de centura a municipiului Bucuresti, ministrul de resort, ce a fost interpelat pe acest subiect, a aratat ca principalele probleme si blocaje in traficul rutier apar in zona nodurilor rutiere.
„Tocmai de aceea am scos la licitatie si am incheiat contracte pentru constructia pasajelor Mogosoaia, Domnesti, Berceni si Oltenita. La toate cele patru pasaje constructia incepe anul acesta, iar pentru deblocarea circulatiei de pe actuala centura a Capitalei, am demarat procedurile pentru constructia autostrazii de centura, care va prelua traficul de tranzit, in special traficul greu pe relatia Constanta-Nadlac si traficul de tranzit pe directia Giurgiu-Siret. Am mai facut inca un lucru extrem de important in cele sase saptamani de cand sunt ministru al Transporturilor, in al doilea mandat. Am venit in parlament la comisii sa propun modificari la Legea achizitiilor publice, in sensul simplificarii procedurilor si al urgentarii lucrarilor de infrastructura", a explicat ministrul Transporturilor.
Motiunea simpla pe Transporturi, initiata de doua din partidele parlamentare de opozitie (PNL si PMP), a fost dezbatuta la data de 1 aprilie 2019 de plenul Camerei Deputatilor si urmeaza sa primeasca votul final, cel mai probabil de respingere, miercuri, 3 aprilie a.c. Pentru informatii suplimentare, www.gov.ro
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMTotalEnergiesRAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
concelex
Acvatot 2019
strabag nivel 1
ELECTROGRUP
theda mar
Arduro
CDS
VEGO
viarom
SSAB
BogArt
quadratum
Ubitech
DRS
ERBASU CONSTRUCT
AED
EDIT-Structural
SIGM
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
noark
leviatan
konsent
rigips

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<