ISC: Produsele pentru zidarie, incluse in programul de supraveghere a pietei in 2019 |
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 29 Iul 2019 06:41 |
Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a dat recent publicitatii programul sectorial de supraveghere a pietei produselor pentru constructii pentru anul 2019, prin intermediul caruia informeaza ca, timp de 12 luni, incepand cu ianuarie a.c., inspectorii de specialitate vor avea ca obiectiv verificarea pietei produselor pentru constructii privind respectarea cerintelor Regulamentului (UE) 305/2011 pe segmentul materialelor pentru zidarie (elemente pentru zidarie din argila arsa, de silico-calcar, de beton cu agregate – grele si usoare, de beton celular autoclavizat).
Totodata, institutia a comunicat obiectivele programului sectorial de supraveghere a pietei produselor pentru constructii pentru anul 2018 si raportul activitatilor de control intreprinse in cadrul acestuia.
„In cadrul programului sectorial de supraveghere a pietei pentru domeniul produselor pentru constructii pentru anul 2018, Inspectoratul de Stat in Constructii, prin structurile sale teritoriale, a efectuat controale la operatori economici (producatori, reprezentanti autorizati, importatori si distribuitori) si utilizatori, pentru familia de produse «invelitori metalice pentru acoperisuri», avand ca specificatie tehnica de referinta standardul SR EN 14782:2006 - Placa metalica autoportanta pentru invelitoare de acoperis, placari la exterior si captusiri la interior. Specificatie de produs si cerinte. Au fost efectuate 397 controale in toata tara, din care 42 la producatori, 308 la distribuitori si 47 la utilizatori, fiind constatate 355 de neconformitati. Pentru neconformitatile constatate, au fost dispuse 394 de masuri, din care doua de interzicere a introducerii pe piata si 15 de interzicere temporara a comercializarii. De asemenea, au fost aplicate trei sanctiuni contraventionale in valoare totala de 50.000 de lei (pentru neindeplinirea la termen a masurilor dispuse prin procesele verbale de control si pentru punerea la dispozitie pe piata a produselor fara atestarea conformitatii). In aplicarea sanctiunilor contraventionale s-a tinut cont de prevederile legislatiei europene armonizate cu privire la modul de tratare a neconformitatilor formale (Regulamentul (UE) nr. 305/2011, Regulamentul (CE) 765/2008). In cadrul controlului tematic, prin masurile preventive dispuse (95 de masuri preventive) s-a avut in vedere si mentinerea la un nivel ridicat a constientizarii factorilor implicati in ceea ce priveste respectarea in continuare a obligatiilor si raspunderilor aferente domeniului de activitate, stabilite prin Regulamentul (UE) nr. 305/2011”, se arata in raportul ISC. Pentru a descarca tematica programului sectorial pentru anul in curs, raportul si tematica aferente anului trecut, click aici!
|