L. ORBAN: Primul pilon al planului de reconstructie economica, investitiile publice |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 13 Mai 2020 13:50 |
Investitiile publice reprezinta primul pilon luat in calcul de Guvern in elaborarea planului de masuri care are ca obiectiv reluarea activitatii economie si readucerea cat mai rapida a economiei la nivelul anterior declansarii epidemiei, a spus prim-ministrul Ludovic Orban ieri, in cadrul Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social. Premierul a reamintit ca Executivul pe care il conduce lucreaza, in continuare, la acest plan, care va cuprinde mai multe categorii de masuri.
"Primul pilon al reconstructiei economice pe care il gandim este pilonul investitiilor publice. Aici incercam sa mobilizam toate resursele posibile pentru a asigura finantare pentru marile obiective de infrastructura de transport, energetica, din domeniul sanatatii, educatiei, al comunicatiilor si agriculturii. Sigur ca va trebui sa identificam resurse financiare pentru sustinerea acestor investitii", a declarat Ludovic Orban.
Seful Guvernului a mai mentionat ca are in plan lansarea unui mecanism de emisie de obligatiuni de titluri de stat care sa fie cu adresabilitate catre persoanele fizice, dar si indentificarea unor posibile resurse financiare private pe care Guvernul sa le poata antrena in aceste programe de investitii.
In ceea ce priveste sustinerea companiilor, premierul a spus ca este in avizare un program de sustinere a companiilor medii si mari, similar cu IMM Invest, prin care sa acordam si pentru aceste companii produse de garantare a creditelor pentru capitalul de lucru si pentru investitii cu o subventionare partiala a dobanzii, pentru a imbunatati capacitatea de finantare a acestora.
"Am identificat resursele financiare in exercitiul actual 2014-2020. Prin cresterea flexibilitatii fondurilor, vom putea mobiliza o suma de pana la un miliard de euro pe care intentionam sa o alocam catre intreprinderile mici si mijlocii, fie pentru capitalul de repornire a activitatii, acolo unde activitatile au fost intrerupte, fie pentru sustinerea investitiilor. De asemenea, am luat decizia ca prin supracontractare pe masurile 2.1 si 2.2 din cadrul POR, sa crestem aptitudinea sustinerii pentru microintreprinderi si IMM-uri, prin asigurarea unei supracontractari, pana la un nivel de aproape un miliard de euro, bani de asemenea destinati diferitelor programe de granturi pentru investitii care sunt acordate in special catre IMM-uri", a declarat Ludovic Orban.
Schema de ajutor de stat pentru garantarea creditelor comerciale
Premierul a mai spus ca se va folosi si de instrumentul ajutorului de stat in planul de relansare economica, dar acesta ar urma sa fie utilizat preponderent pentru investitii greenfield. Totusi, Guvernul ia in calcul si posibilitatea instituirii unei scheme de ajutor de stat pentru a garanta creditele comerciale.
"Sunt cinci tari europene care au aplicat astfel de scheme, fie de garantare, fie de contra garantare, si incercam si noi sa punem la punct un astfel de mecanism. (...) Daca o companie are probleme financiare, compania respectiva risca sa afecteze mai multe companii, sa afecteze cashflow-ul, sanatatea mai multor companii si atunci, incercam sa punem la punct aceasta schema de ajutor de stat, pentru a garanta asigurarea creditelor comerciale", a subliniat Ludovic Orban.
Printre programele disponibile pentru companii care vor fi luate in calcul in programul de relansare economica sa afla Programul de Economie Sociala, in care se aloca granturi pentru companii, cu conditia sa mentina, doi ani, un numar minim de 5 angajati. "Aceasta e o masura si de sustinere a companiei, dar si de ocupare a fortei de munca. De asemenea, mai gandim si alte mecanisme, care fie vor fi finantate din fonduri europene, fie prin alte mecanisme, prin finantatori institutionali pentru a putea sustine programele de investitii ale companiilor", a mai spus Ludovic Orban.
Masuri pentru ocuparea fortei de munca
1. Durata somajului tehnic se prelungeste pana la 1 iunie
In ceea ce priveste masurile active de ocupare a fortei de munca, primul-ministru a declarat ca Guvernul pe care il conduce va apela la un instrument pentru persoanele care au fost in somaj tehnic si care revin in activitate in companiile in care au lucrat. "Vom acorda, practic, plata unei sume, inca nu am stabilit cuantumul, depinde de resursele de care dispunem, intre 35 si 45%, ca o masura activa pentru reluarea activitatii de catre angajatii care au fost in somaj tehnic. Vom prelungi durata de acordare a somajului tehnic pana la 1 iunie, iar dupa data de 1 iunie, vom mentine somajul tehnic, dar numai catre angajatii companiilor din domenii in care se mentin restrictiile.
2. Instrumente pentru angajarea absolventilor si persoanelor de peste 50 de ani
Guvernul incearca sa puna la punct un instrument pentru a sustine angajarea persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, care va depinde de categoria in care se afla aceste persoane. "Un instrument este folosit pentru persoanele de peste 50 de ani, un alt instrument pentru absolventi si un alt instrument pentru populatia de varsta adulta care e in cautarea unui loc de munca. Vom incerca sa cream stimulente pentru companii ca sa angajeze persoane aflate in cautarea unui loc de munca", a precizat Ludovic Orban.
Conform evaluarilor autoritatilor, in perioada starii de urgenta au fost incetate aproximativ 300.000 de contracte de munca. La acestea se adauga alte circa 250.000 - 350.000 de romani care au revenit din tarile in care lucrau si care se afla, la randul lor, in cautarea unui loc de munca. "Deci estimam o crestere a numarului de persoane in cautarea unui loc de munca la 650-700 de mii de cetateni in plus fata de cei care se aflau in plata ajutorului de somaj. Ca atare va fi nevoie de o politica activa de ocupare a fortei de munca", a mai spus premierul.
El a subliniat ca singura incertitudine pe care o are este legata de sursele de finantare suplimentare, pe care Guvernul le poate accesa de la nivel european. "Sigur, deocamdata avem la dispozitie fondurile europene alocate Romaniei in perioada 2014-2020, in care ne-a crescut flexibilitatea intre diferitele programe si putem sa canalizam resurse catre diferite tipuri de masuri de actiuni, de instrumente, dar, pe de alta parte, asteptam sa vedem foarte clar ce resurse financiare suplimentare pot fi mobilizate de la nivel european", a conchis Ludovic Orban.
|