Agenda Constructiilor
Joi, 09 Iulie 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - MFE: Peste 10 miliarde euro vor fi disponibile prin POR, in perioada 2021-2027
MFE: Peste 10 miliarde euro vor fi disponibile prin POR, in perioada 2021-2027
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 12 Mar 2020 07:12
Tinand cont de concentrarea tematica prevazuta in Regulament si de propunerile de alocari maximale la nivelul celor trei instrumente financiare europene (FEDR, FSE+ si Fondul de Coeziune), in documentul "Cadrul institutional aferent obiectivului investitii pentru ocuparea fortei de munca si crestere economica in Romania pentru perioada 2021-2027", Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a propus urmatoarea arhitectura a programelor operationale: Programul Operational Transport (POT), Programul Operational Capital Uman (POCU), Programele Operationale Regionale (unul pentru fiecare regiune) (POR), Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT), Programul Operational Dezvoltare Durabila (PODD), Programul Operational pentru Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAPD), Program Operational de Sanatate (POS), Program Operational de Crestere Inteligenta si Digitalizare (POCID), Program Operational Dezvoltare Teritoriala Integrata (PODTI), Programul Operational de Afaceri Interne (POAI), Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si Programul Operational Pescuit si Afaceri Maritime (POPAM).
Propunerea MFE, de asemenea, este de a implementa abordarea DUD prin intermediul unor axe dedicate, cu pre-alocari pe zone urbane, in cadrul fiecarui program operational regional, exceptand POR Bucuresti-Ilfov. Zonele urbane eligibile pentru abordarea DUD, ar trebui sa pregateasca strategii integrate de dezvoltare urbana, pentru a putea accesa aceste fonduri. De asemenea, exista o propunere de a avea finantare dedicata pentru zone urbane mici.
Programele operationale regionale, in cadrul carora vor fi incluse axe dedicate pentru zone urbane mari, ar putea beneficia de alocari totale de 10,02 miliarde euro si ar putea sa contina urmatoarele categorii de interventii:
 • Investitii in inovare (OP 1): 1,35 miliarde euro (FEDR);
 • Investitii in IMM-uri (OP 1): 2,25 miliarde euro (FEDR);
 • Investitii de tip "smart city", inclusiv iluminat (OP 1): 0,642 miliarde euro (FEDR);
 • Sisteme judetene de e-guvernare (OP 1): 0,4 miliarde euro (FEDR);
 • Investitii in eficienta energetica (OP 2): un miliard de euro (FEDR);
 • Investitii in mobilitate urbana (OP 2): 1,636 miliarde euro (FEDR);
 • Investitii in drumuri judetene, centuri si descarcari (OP 3): un miliard de euro (FEDR);
 • Investitii in spitale judetene (OP 4): 0,215 miliarde euro (FEDR);
 • Investitii in infrastructura de educatie (OP 4): 0,5 miliarde euro (FEDR);
 • Investitii in infrastructura sociala (OP 4): 0,1 miliarde euro (FEDR);
 • Investitii in patrimoniu (OP 5): 0,25 miliarde euro (FEDR);
 • Investitii in turism - tabere scolare (OP 5): 0,15 miliarde euro (FEDR);
 • Investitii in CLLD (OP 5): 0,2 miliarde euro (FEDR);
 • Alte investitii de regenerare urbana (OP 5): 0,427 miliarde euro (FEDR);
 • Capacitate administrativa pentru beneficiari.
 
Alocarile vor fi realizate in functie de numarul populatiei
De asemenea, alocarea pentru dezvoltarea urbana durabila ar trebui sa se faca functie de ponderea populatiei urbane a respectivei regiuni in totalul populatiei urbane din Romania (mai putin Bucuresti-Ilfov), in contextul in care diferente semnificative cu privire la gradul de urbanizare intre regiuni.
De exemplu, regiunea Sud-Muntenia concentreaza 16,2% din populatia Romaniei (mai putin Bucuresti-Ilfov), insa doar 13,7% din cea urbana. Aplicarea procentului de 16,2% la alocarea destinata dezvoltarii urbane durabile ar fi inechitabila, insemnand practic ca orasele din regiunea Sud-Muntenia primesc cu 18% mai multe fonduri pe cap de locuitor decat media celorlalte orase din tara.
In fiecare dintre cele 8 regiuni de dezvoltare din Romania se va elabora un Program Operational Regional, plecand de la nevoile si specificul regional, in baza unei formule de alocare care tine cont de populatia cu domiciliul la data de 1 iulie 2019. Utilizarea numarului populatiei ca unic criteriu are la baza principiul echitatii: avand in vedere ca 7 regiuni de dezvoltare din Romania (mai putin regiunea Bucuresti-Ilfov, care nu face obiectul prezentului studiu) fac parte din categoria regiunilor mai putin dezvoltate, alocarea de fonduri pe cap de locuitor ar trebui sa fie aceiasi la nivelul tuturor acestor regiuni.
Trebuie avut in vedere si faptul ca regiunile Sud-Est si Vest sunt singurele care vor beneficia de finantari substantiale prin instrumentul ITI, ceea ce le va pozitiona pe primele locuri la nivel national din perspectiva alocarii financiare per capita, inclusiv in ceea ce priveste dezvoltarea urbana durabila. {/access}
 
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulCOVID-19ACADTeraSteelbluebeam
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
strabag nivel 1
rigips
CELCO 2020
Acvatot 2019
elmas 2017
ERBASU CONSTRUCT
ssab ag antrepriza generala

Parteneri

hilti
HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AICPS_30
ef-de-n
AHK 2018
ROGBC 2016
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere