Agenda Constructiilor
Luni, 07 Aprilie 2025
BUCIN MOB
Home - Stiri - Actualitatea interna - MMAP: Romania trebuie sa reduca la jumatate valorile poluantilor din aer, in 5 ani
MMAP: Romania trebuie sa reduca la jumatate valorile poluantilor din aer, in 5 ani
Actualitatea interna Publicat de AG&F 04 Apr 2025 09:41
Romania are termen de la Uniunea Europeana, sa reduca la jumatate valorile poluantilor din aer, pana la 1 ianuarie 2030, conform unei Directive a Parlamentului European si a Consiliului, din 23 octombrie 2024, privind calitatea aerului inconjurator si un aer mai curat pentru Europa, a declarat Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), Laurentiu Alexandru Pastinaru. Documentul trebuie transpus in legislatia din Romania, pana la 11 decembrie 2026, iar in acest an am putea vedea deja o prima forma a legii, pregatita de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.
Directiva (UE) 2024/2881 a Parlamentului European si a Consiliului din 23 octombrie 2024, privind calitatea aerului inconjurator si un aer mai curat pentru Europa (reformare) a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si a intrat in vigoare la data de 10 decembrie 2024, avand doi ani pentru transpunerea in legislatia de la noi din tara.
Documentul aduce mai multe modificari importante directivelor anterioare privind calitatea aerului, reducand foarte mult valorile limita zilnice ale poluantilor din aer, precum si numarul depasirilor permise. 
"Valorile-limita pentru protectia sanatatii umane de atins pana la 1 ianuarie 2030 au fost reduse la jumatate, fata de cele din prezent si au fost introduse noi categorii de intervale de masurare. Situatia va fi foarte complexa, avand in vedere faptul ca de multe ori nu reusim sa ne incadram nici in prezent in limitele impuse”, a subliniat Laurentiu Alexandru Pastinaru.
Presedintele ANPM subliniaza ca cea mai mare raspundere in aplicarea legii prin care va fi transpusa aceasta directiva revine primarilor si ca acestia trebuie sa inteleaga ca vor avea de facut periodic foi de parcurs, daca intr-o zona sau o unitate administrative-teritoriala nivelurile poluantilor depasesc orice valoare limita. 
"Pentru poluantul PM 2,5 este prevazuta, in prezent, o limita maxima pe an calendaristic, de 25 de micrograme pe metru cub, insa o data cu intrarea in vigoare a noii directive apare o valoare zilnica maxima de 25 de micrograme pe metru cub, iar valoarea anuala scade la doar 10 micrograme/metru cub. Si la PM 10, valoarea anuala va fi redusa la jumatate, de la 40 de micrograme pe metru cub, la 20, iar numarul maxim al depasirilor permise a scazut la 18, de la 35”, a explicat Corina Lupu, Directorul Directiei Generale Monitorizare a ANPM.
Modificari apar si in cazul masuratorilor pentru dioxidul de azot, unde se introduce o medie zilnica de maximum 45 de micrograme/metru cub, iar limita anuala scade, de la 40, la 20 de micrograme/metru cub. De asemenea, la dioxidul de sulf media zilnica va fi redusa, de la 125, de la 50 de micrograme/metru cub, si se introduce o medie anuala de doar 20 de micrograme/metru cub.
Aceste foi de parcurs, care urrmeaza sa fie intocmite de autoritatile locale, trebuie sa releve clar masurile pe care le-au implementat primariile pentru reducerea poluantilor din unitatile administrativ-teritoriale pe care le conduc, progresul facut in timp si sa identifice masuri suplimentare fata de ce au inclus in prezent in Planurile Integrate de Calitate a Aerului (PICA). Respectivele planuri privind calitatea aerului se elaboreaza cat mai curand posibil si in termen de cel mult doi ani de la anul calendaristic in care s-a inregistrat depasirea, se arata in Directiva 2881.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 188 (Ianuarie-Februarie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
MAKITA
EDIT-Structural
BogArt
Acvatot 2019
strabag nivel 1
Ubitech
VEGO
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
leviatan
MCA
GEWISS
theda mar
ELECTROGRUP
Arduro
Eco Garden Construct
KADRA
ERBASU CONSTRUCT
noark
CDS
SSAB
SIGM
AED
EURO BUILD

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<