Agenda Constructiilor
Luni, 22 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Actualitatea interna - NECESAR de investitii de 10 miliarde euro in sectorul distributie energie pana in 2030
NECESAR de investitii de 10 miliarde euro in sectorul distributie energie pana in 2030
Actualitatea interna Publicat de AG&F 22 Iul 2024 10:19
Investitiile pe urmatorii cinci ani in sistemul energetic national, pe toate componentele sale, sunt cruciale pentru intarirea rezilintei acestuia, a declarat, Daniela Daraban, director executiv in cadrul Federatiei Patronale a Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (Federatia ACUE), la finalul reuniunii Comandamentului pentru energie, intrunit la Palatul Victoria, sub coordonarea premierului Marcel Ciolacu, informeaza Agerpres.
"Concluziile intalnirii au fost unele corecte. Sistemul energetic chiar este rezilient. Date fiind situatiile meteo si ce se intampla, atat pe piata, cat si pe teren, sistemul energetic a demonstrat ca are un grad de rezilienta crescut. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne gandim ca trebuie sa intarim rezilienta sistemului, iar investitiile pe toate componentele sistemului sunt cruciale. Atat in transport, cat si in distributie trebuie facute investitii ca sa asiguram inlocuirea retelelor vechi cu retele noi, trebuie sa facem intariri de retele. Avem investitii in digitalizare, in flexibilizare. Se schimba total modul in care distribuitorii interactioneaza cu clientul, dar ca sa putem sa raspundem la nevoile clientului trebuie sa avem spatiu de investitii. Urmatorii cinci ani sunt critici din punctul acesta de vedere", a afirmat Daraban.
Ea a fost intrebata de jurnalisti si ce "calcai al lui Ahile" exista, in prezent, in sistemul energetic national.
"Cel putin pe partea de distributie, sa spunem asa, intrebarea statului roman, una fireasca de altfel, dar trebuie gasit un echilibru intre ceea ce e nevoie si ceea ce se poate, este cu cat va creste tariful de distributie daca toate aceste investitii se fac. (...) O sa fie un impact in tarif pentru ca triplam investitiile si banii se iau din mediul privat, deci o sa fie un impact, dar impactul este, cel putin pe modelarea pe care am facut-o noi pe un anumit scenariu, de 5 bani pe kilowat/ora in 2030. Deci, cu toata onestitatea cred ca daca punem cifrele astea pe masa si pentru oameni, dar in mod onest, cred ca toata lumea o sa inteleaga ca, da, ok este un efort ca sa facem toate aceste investitii, dar vor fi mai castigati in 10 ani", a explicat Daniela Daraban.
Potrivit acesteia, necesarul de investitii in urmatorii cinci ani ar fi de 10 miliarde de euro in sectorul de distributie.
"Facilitarea accesului la fonduri nerambursabile si suplimentarea fondurilor disponibile este un lucru pe care statul roman l-a facut si continua sa-l faca, adica chiar se straduie aici. Probabil ca vom avea nevoie de mai multi bani si structura de transport si structura de distributie si as vrea sa vad toate aceste proiecte si pe partea de productie cumva calibrate. Adica noi va trebui sa avem un plan integrat ca ne miscam foarte repede pe productie si nu tinem cont de ce se intampla in distributie si in transport. In sectorul de distributie, pentru urmatorii cinci ani este nevoie de undeva la un 10 miliarde de euro, este calculul pe investitii, (...) din care 6 miliarde sunt fonduri proprii, restul vin din fonduri nerambursabile, alte surse de finantare", a mentionat directorul executiv al Federatiei ACUE.
Ea a mai subliniat ca fiecare roman ar trebui sa invete cum sa consume eficient energie electrica.
"Incerc sa explic ca nu vorbim in eficienta energetica de rationalizare, nu vorbim de modificarea standardului de calitate a vietii, vorbim efectiv de un consum eficient. Daca aerul conditionat este pornit, eu as incepe cu urmatorul lucru si cred ca vedeti si dumneavoastra cam peste tot si primele sunt institutiile publice, domnule, nu stai cu aerul conditionat pornit si cu geamul deschis. Deci, este prima chestiune, culturala. O sa vedeti, in majoritatea institutiilor publice se intampla acest lucru, iar sectorul public are cele mai multe cladiri. Cred ca eficienta energetica ar trebui sa inceapa ca model din cladirile administrate de statul roman", a evidentiat Daraban.
Legat de penele de curent electric inregistrate in aceasta perioada, directorul executiv al Federatiei ACUE a subliniat necesitatea unei proceduri mai rapide care sa permita accesul in teren.
"Daca facem o medie pe toata tara, deci pe toata zonele concesionate, da, intr-adevar, vedem in anumite zone mai multe incidente neplanificate, dar sa stiti ca, in timpi de asteptare pe medie, oamenii din distributie au facut tot ce au putut. Adica se lucreaza si sunt oameni pe teren de fiecare data si s-a demonstrat ca acest sector face tot ce poate sa reconecteze, dar timpii de asteptare uneori sa stiti ca depind si de anumite situatii care nu sunt in controlul distribuitorului. In cadrul discutiei de astazi, am ridicat aceasta problema si speram ca macar pe situatie de urgenta, de forta majora, sa avem facilitat accesul la teren, accesul pe proprietati private. Deci, noi nu putem uneori interveni, daca (...) stalpul este intr-o zona unde trebuie sa traversam proprietati private, nu putem interveni atat de repede. Deci, pe forta majora solicitam, ca sa spunem asa, o procedura rapida de acces", a transmis Daraban.
Ea a mentionat ca riscul unor pene majore de curent in perioade de canicula exista, dar statul are pregatite planuri de interventie pentru astfel de situatii.
"Este unul dintre riscurile mentionate in posibilitatea de a avea intreruperi de curent, printre primele este canicula, deci o perioada cu temperaturi ridicate si mai multe zile consecutive. Da, este un risc sa se intample. (...) Planuri exista, statul roman are planuri pentru situatii de urgenta, nu am discutat astazi despre o pana majora de curent, dar statul roman are aceste planuri, sunt planuri de interventie aprobate de institutiile statului pentru astfel de situatii", a completat Daniela Daraban.
La sedinta de lucru au mai participat vicepremierul Marian Neacsu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, reprezentanti ai companiilor si asociatiilor din energie, precum si ai Consiliului Concurentei.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
Acvatot 2019
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
CDS
noark
Ubitech
quadratum
SIGM
MAKITA
BogArt
konsent
CONCEPT STRUCTURE
rigips
SSAB
concelex
Arduro
EDIT-Structural
strabag nivel 1
viarom
siniat
leviatan

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
AICPS_30

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander