Agenda Constructiilor
Duminica, 25 August 2024
 
Home - Stiri - Actualitatea interna - Planul de redresare vizeaza digitalizarea, infrastructura, utilitatile si renovarea
Planul de redresare vizeaza digitalizarea, infrastructura, utilitatile si renovarea
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 14 Sep 2020 07:25
Secretarul de stat pentru afaceri europene, Dan Dragos Dragan, a participat la reuniunea Grupului de lucru la Nivel Inalt al UE pentru Competitivitate si Crestere, in format videoconferinta, in 10 septembrie 2020. Aceasta a fost prima reuniune organizata de actualul trio al presedintiei Consiliului Uniunii Europene, format din Germania, Portugalia si Slovenia. Dezbaterile s-au axat pe o tema de actualitate pe agenda europeana, Planul de redresare economica a UE. Totodata, a fost prezentat programul de lucru al actualului trio de presedintii pentru intervalul septembrie 2020 - decembrie 2021.
Reprezentantii statelor membre au discutat modul in care anumite aspecte si mecanisme sunt relevante pentru redresare si au analizat modalitatile de consolidare a economiei europene, in special a IMM-urilor, din perspectiva dublei tranzitii (ecologice si digitale). Acestia au subliniat rolul Consiliului UE Competitivitate in identificarea si sprijinirea initiativelor care urmaresc imbunatatirea competitivitatii globale si industriale in Europa, precum si a functionarii Pietei Unice. Totodata, au discutat despre importanta activitatii IMM-urilor care reprezinta coloana vertebrala a economiei UE, iar asigurarea rezilientei acestora, ca urmare a crizei COVID-19, este cruciala pentru atingerea obiectivelor europene in domeniul digitalizarii si inovarii, inclusiv asigurarea unei finantari adecvate.
Secretarul de stat Dan Dragos Dragan, a mentionat ca Romania elaboreaza planul national de redresare care include masuri orientate spre sectoare diverse precum infrastructura, retele de utilitati, ecologizarea si digitalizarea sectoarelor industriale, eficienta energetica, renovare. Acesta a subliniat importanta rolului Grupului operativ pentru punerea in aplicare a reglementarilor Pietei Unice (SMET - Single Market Enforcement Task force) in coordonarea si adoptarea unor actiuni concrete care sa vizeze eliminarea barierelor din cadrul Pietei Unice si aplicarea corecta a legislatiei aferente Pietei Unice. De asemenea, secretarul de stat a mentionat importanta finalizarii negocierilor si adoptarea Regulamentului privind Programul Pietei Unice, parte a Cadrului Financiar Multianual. Demnitarul roman a salutat noua abordare a Comisiei Europene privind ecosistemele industriale, ca parte a politicii economice europene si sustinut implicarea mai puternica a IMM-urilor in lanturile valorice industriale, pentru a contribui la redresarea economica si atingerea obiectivelor strategice ale UE. Dan Dragos Dragan declarat ca Romania considera cruciala sprijinirea IMM-urilor in procesul de tranzitie digitala si ecologica prin cresterea gradului de calificare si recalifiare a fortei de munca, adaptarea modelelor de afaceri in vederea asigurarii accesului la pietele digitale, cresterea gradului de participare in cadrul procedurilor de achizitie publica, facilitarea accesului pe lanturile valorice la nivel transfrontalier si global. Oficialul a subliniat rolul hub-urilor de inovare digitala in dezvoltarea si adoptarea inteligentei artificiale, securitatii cibernetice si a IoT (internetul obiectelor). Demnitarul roman a aratat interesul Romaniei pentru participarea in Proiectul Important de Interes Comun European (IPCEI) pentru hidrogen, acest tip de proiecte fiind de o importanta majora pentru dubla tranzitie, ecologica si digitala. La finalul interventiei, secretarul de stat Dragan a exprimat aprecieri pentru sprijinul Comisiei Europene in aprobarea schemelor nationale de ajutor de stat, inclusiv a celei destinata sustinerii IMM-urilor in contextul pandemiei COVID-19.
Statele membre au salutat programul de lucru al trio-ului de Presedintie si prioritatile structurate pe trei piloni tematici: Piata Unica, industrie si IMM-uri. Romania a considerat ca programul este adaptat contextului actual si a exprimat sustinerea pentru obiectivul trio-ului privind consolidarea rolului Grupului de lucru la nivel inalt al UE pentru competitivitate si crestere in monitorizarea competitivitatii si contributia acestuia la integrarea si orientarea strategica a politicii economice, oferind o contributie valoroasa atat Consiliului UE Competitivitate, cat si Comisiei Europene.
Reuniunea Grupului de lucru la Nivel Inalt al UE pentru Competitivitate si Crestere a fost prezidata de Kirsten Scholl, Director General pentru afaceri europene, in cadrul Ministerului Federal al Afacerilor Economice si Energiei.
Comisia Europeana a fost reprezentata de Kerstin Jorna, director-general al Directiei Generale pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri (DG GROW).
 
hiltiALLBIMSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ELECTROGRUP
leviatan
Acvatot 2019
theda mar
CDS
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
SSAB
konsent
Ubitech
ness project
quadratum
MAKITA
EDIT-Structural
SIGM
concelex
noark
BogArt
siniat
viarom
Arduro
rigips
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
econet
top 500
AICPS_30
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander