Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CITR: 43% din companiile de impact sunt restructurabile sau in insolventa iminenta
CITR: 43% din companiile de impact sunt restructurabile sau in insolventa iminenta
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 19 Oct 2023 13:12
Numarul companiilor de impact in insolventa iminenta a crescut la cel mai mare nivel inregistrat din ultimii unsprezece ani si atinge 6.949 companii in 2022, in avans semnificativ fata de cele 6.463 companii in dificultate inregistrate la finalul anului anterior, arata cea de-a noua editie a studiului asupra companiilor de impact realizat de CITR, liderul pietei de insolventa si restructurare.
Pe de alta parte, 83% din cifra de afaceri la nivel national este generata de 39.970 de companii de impact, cu active totale de peste 1 milion de Euro. Dintre acestea, 43% sunt azi companii restructurabile sau aflate in insolventa iminenta, arata studiul. In acelasi timp, acestea inregistreaza nu mai putin de 84% din totalul datoriilor de la inceputul anului 2023. "Romania a raspuns cu rezilienta si ambitie provocarilor recente, fara insa ca acestea sa fi ramas fara efect. Capacitatea de a pivota devine cu atat mai importanta, cand urmatoarele provocari vor cere noi solutii si chiar in unele cazuri reinventarea modelului de afacere. Dupa peste treizeci de ani, economia Romaniei poate si trebuie sa inceapa sa invete din propria experienta, sa observe ciclicitatea unor procese si specificul momentelor de rascruce. Studiul realizat de CITR ofera o astfel de perspectiva, observand atat momentul actual cat si modul in care acest an se potriveste intr-un ciclu multianual” a spus Paul-Dieter Cirlanaru, CEO CITR.
Numarul companiilor aflate in zona de dificultate a crescut cu 18% fata de inceputul anului 2022. 
"Studiul de anul acesta ne arata inca o data faptul ca o mare parte dintre companiile de impact continua sa se confrunte cu dificultati si in 2023. Mai ales in contextul economic complicat in care ne aflam, antreprenorii trebuie sa fie si mai atenti la semnalele de alarma care pot indica o dificultate si sa ia masuri din timp, pentru a preveni agravarea dificultatilor. Tratamentul pentru aceste cazuri consta in solutiile de restructurare, iar efectul va fi o reasezare a datoriilor pe o schema sustenabila, dar si o schimbare a modului de a face business, oferind afacerii premisele eficientizarii pentru o evolutie sanatoasa. Pentru mediul de afaceri, prevenirea dificultatilor inseamna o schimbare in bine, adauga Ciprian Nacu, Head of Restructuring CITR. In functie de numarul companiilor in dificultate, cele mai afectate industrii erau, la final de 2022: constructiile (2.036 companii), tranzactiile imobiliare (1.254 companii) si comertul (684 de companii). Dupa cifra de afaceri, domeniile cele mai afectate sunt: industria energiei (2.96 miliarde de Euro), industria prelucratoare (2,42 miliarde de EUR) si comertul (2,17 miliarde de EUR). Ca urmare a implementarii Directivei Europene in domeniul preventiei si restructurarii in legislatia nationala, antreprenorii romani pot beneficia de proceduri clare, respectiv acordul de restructurare si concordatul preventiv, in care au libertate de negociere cu creditorii si de suspendare a executarilor silite, iar creditorii companiilor pot beneficia de un grad mai mare de recuperare a creantelor prin apelarea la aceste mecanisme de restructurare, inca de la primele semne de dificultate.
***
In 2013, CITR a introdus in piata termenul „companie de impact” referindu-se la companiile cu active mai mari de un milion de euro si a studiat industriile in care ele activeaza, nivelul profitului, gradul de indatorare si rata de incasare a creantelor. Folosind experienta de peste 22 ani in piata de insolventa si restructurare, studiul are ca scop intelegerea dinamicii mediului de business, dar si discrepantele din mediul antreprenorial.
Aceste companii sunt relevante pentru ca genereaza cea mai mare parte din cifra de afaceri raportata la nivel national. In anul 2022, acestea au reprezentat 83% din economie.
 
ALLBIMRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
rigips
CDS
MAKITA
quadratum
ness project
Ubitech
concelex
viarom
Acvatot 2019
EDIT-Structural
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
noark
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
siniat

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
top 500
top 500
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander