EY: Liderii financiari isi regandesc atributiile odata cu noua realitate operationala |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 17 Mar 2021 14:47 |
Schimbarile provocate de pandemia COVID-19 si incertitudinile geopolitice si macroeconomice rezultate ofera directorilor financiari (CFOs) oportunitatea de a-si regandi rolul si modul in care poate fi structurata si realizata raportarea companiilor, conform concluziilor celei de-a sasea editii a studiului anual al EY - Financial Accounting Advisory Services (FAAS), intitulat Cum poate raportarea sa creeze legatura dintre compania dumneavoastra si adevarata sa valoare?.
Studiul, care a sondat opiniile a peste 1.000 de directori si controlori financiari din 26 de tari, arata ca liderii financiari anticipeaza ca functia lor va arata foarte diferit in viitor, datorita unei tranzitii substantiale catre un model operational mai inteligent. 53% dintre respondenti estimeaza ca mai mult de jumatate dintre activitatile curente care tin de zona financiara si de raportare, efectuate in prezent de oameni, vor fi executate de inteligenta artificiala (AI) in urmatorii trei ani. Totodata, 54% considera ca functia financiara ar putea fi sustinuta in mare parte de sistemele bazate pe tehnologia blockchain.
Cu toate acestea, pentru a valorifica la maximum tehnologiile inteligente in raportarea corporativa, o conditie esentiala mentionata de respondenti este cresterea gradului de incredere in aceste tehnologii. Drept urmare, mai bine de doua treimi (68%) dintre liderii financiari considera ca sistemele de guvernanta, de control si cele etice trebuie dezvoltate si rafinate pentru inteligenta artificiala.
Fara astfel de sisteme, liderii financiari (63%) sunt ingrijorati de riscurile pe care le poate genera utilizarea AI in finante si raportare, de la amenintari la adresa securitatii, la riscuri de reglementare. In acelasi timp, multi respondenti nu au incredere pe deplin in rezultatele acestor sisteme, 47% declarand ca nu se poate avea incredere in calitatea datelor financiare generate de AI in aceeasi masura ca in cea a datelor provenite din sistemele financiare traditionale.
Guillaume Macczak, Partener Asociat CFO & GBS Services, EY Romania: “Constientizarea progreselor tehnologice in operatiunile de finante este in crestere. Acest fenomen poate aduce noi riscuri pentru profesionistii in contabilitate sau raportare. Prin urmare, accentul ar trebui sa fie pe construirea increderii in rezultatele AI si a „unei povesti a valorii”, prin interpretari ale seturilor de date.
In Romania, o parte importanta a activitatilor de contabilitate si raportare sunt inca neautomatizate in unele organizatii. Prin urmare, acest lucru ar putea fi un salt inainte spre cele mai bune practici ce implica o investitie limitata, de exemplu, prin proiecte-pilot, astfel avand loc construirea fundatiei, caramida dupa caramida, pentru o organizatie a viitorului in privinta finantelor. Acest lucru ar putea, de asemenea, sa micsoreze decalajul perceput de tinerii profesionisti, la inceputul carierei lor, intre viata personala si cea profesionala, accentuata de munca la distanta din ultimele 12 luni.
Blockchain este inca perceput ca un „hype”, o tehnologie extravaganta si costisitoare. Cu toate acestea, blockchain genereaza tot mai multa incredere ca model financiar, in timp ce noile arhitecturi descentralizate il fac mai accesibil.
In cele din urma, capacitatea de a digera mai multe date deschide usa catre indicatori si raportari nefinanciare, care sprijina implementarea initiativelor de afaceri durabile si permite liderilor de afaceri sa cuantifice impactul lor financiar, social si de mediu.”
Plasarea functiei financiare in centrul raportarii valorii pe termen lung
Avand in vedere ca investitorii si alti actori interesati isi doresc ca organizatiile sa adopte o perspectiva pe termen lung si sa se concentreze pe crearea de valoare, studiul arata ca majoritatea directorilor si controlorilor financiari respondenti (72%) considera binevenita o astfel de schimbare. Peste doua treimi dintre respondenti (69%) au declarat ca directorii financiari si liderii functiilor financiare sunt considerati tot mai mult de catre principalii actori interesati drept gardieni ai valorii pe termen lung in cadrul organizatiei lor.
Totodata, doua treimi (66%) dintre liderii financiari au declarat ca cererea pentru analize prospective si prognoze financiare a crescut in ultimele 12 luni. Respondentii au indicat si ca actorii interesati doresc noi date legate de elementele nefinanciare ale raportarilor companiilor, cum ar fi aspectele legate de mediu, sociale si de guvernanta (55%). Atentia tot mai mare acordata informatiilor nefinanciare de inalta calitate este confirmata de 65% dintre respondenti, care considera ca organizatia lor dispune de o valoare substantiala care nu este masurata sau comunicata prin intermediul indicilor cheie de performanta financiari traditionali, cum ar fi valoarea marcii si capitalul uman.
Liderii financiari trebuie sa regandeasca rolul pe care raportarea este asteptata sa il joace in prezentarea valorii create de intreprindere. Daca finantele nu reusesc sa joace un rol central in satisfacerea acestor asteptari diferite, raportarea ar putea deveni din ce in ce mai irelevanta. Este o ocazie pentru liderii financiari de a-si stabili atributii in masura sa asigure informatiile asteptate de organizatii, cu rapiditatea si flexibilitatea necesare.
|