Agenda Constructiilor
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - NextUp: 2024, marcat de haos fiscal; 2025 vine cu nesiguranta pentru IMM-uri
NextUp: 2024, marcat de haos fiscal; 2025 vine cu nesiguranta pentru IMM-uri
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 04 Dec 2024 12:20
Anul 2024 a fost marcat de o instabilitate legislativa profunda, cu schimbari fiscale dese, ceea ce a generat o stare de incertitudine majora pentru IMM-urile din Romania. Din aceste motive, antreprenorii au devenit mai reticenti in a investi in dezvoltarea afacerilor, fara o viziune clara asupra viitorului economic, ceea ce poate veni cu repercursiuni asupra economiei tarii, avertizeaza NextUp, companie de software care implementeaza modificari fiscale ca e-Factura, SAF-T, e-TVA si altele. Astfel, avand in vedere majorarile de impozite si noile reglementari anuntate, 2025 pare sa vina cu aceleasi provocari si nesigurante pentru IMM-uri. Lipsa unei digitalizari reale si a unei comunicari transparente din partea institutiilor de stat pe intreg parcursul anului 2024 nu au facut decat sa-i demotiveze pe contribuabili sa-si investeasca resursele financiare, timpul si energia in folosul business-urilor lor.
“Din cauza instalabilitatii legislative, a schimbarilor fiscale care au loc constat, a incetinit dorinta antreprenorilor de a investi in afacerile lor, nestiind la ce sa se astepte mai departe. Spre exemplu, la o analiza simpla pe site-ul ANAF, vedem ca in 2024 au fost facute 178 de modificari fiscale pana la final de noiembrie, deci aproximativ o schimbare fiscala la doua zile, schimbari cu care mediul de afaceri trebuie sa se lupte pentru ca apar in mod imprevizibil. In tot acest tumult, pentru ca nu stiu la ce sa se mai astepte, multe firme isi tempereaza investitiile, desi ar avea nevoie pentru a-si asigura stabilitatea si cresterea. Antreprenorii care au constientizat ca trebuie sa previna si sa isi protejeze afacerile s-au pregatit din timp alegand sa digitalizeze procese de business si sa automatizeze o parte din munca atat pentru a tine costurile sub control, cat si pentru a declara corect la ANAF in vederea evitarii amenzilor. Digitalizarea a devenit o necesitate, nu doar un avantaj competitiv. IMM-urile au nevoie de solutii integrate care sa le ajute sa se adapteze rapid la schimbarile legislative, sa automatizeze raportarile catre ANAF, cum sunt e-Factura si SAF-T, si sa reduca riscurile administrative. In lipsa acestor instrumente, companiile se confrunta cu un risc crescut de penalizari si dificultati operationale”, declara Roxana Epure, Managing Partner NextUp, furnizor de solutii software pentru peste 6.000 de IMM-uri.
In acest context, NextUp a echipat cu 50% mai multe afaceri decat anul trecut, IMM-uri care au solicitat softuri moderne pentru gestionarea eficienta a afacerii si transmiterea datelor catre ANAF. Cererea IMM-urilor a crescut spectaculos in 2024 pentru dotarea cu un ERP care automatizeaza procese de business, simplifica operatiunile e-Factura si SAF-T si care este actualizat constant cu orice noua modificare fiscala de la stat. 
 
Afacerile lupta cu birocratia si impredictibilitatea prin digitalizare
In acest climat de nesiguranta, firmele trebuie sa gaseasca solutii pentru a ramane competitive si conforme din punct de vedere fiscal. Intr-o perioada de haos, digitalizarea nu este doar o alegere strategica, ci o masura esentiala pentru supravietuire si crestere. Companiile care adopta tehnologia acum vor fi cele care vor reusi sa se adapteze mai usor schimbarilor si sa ramana competitive in viitor. 
“Mediul de afaceri nu mai vrea surprize care le impacteaza direct cheltuielile, ci are nevoie de stabilitate legislativa. Oficialii trebuie sa inteleaga ca antreprenorii au nevoie de predictibilitate. Pe asta ar trebui sa fie focusul lor. Au fost anuntate deja noi masuri fiscale, dar nu stim care sunt. Stim ca urmeaza cresteri de impozite si taxe, schimbari care afecteaza IMM-urile, dar nu stim care si nu cunoastem nici impactul pe bugete. Sigur, un minim de predictibilitate ei pot avea, in curtea proprie, prin sisteme integrate de partea lor, cu ajutorul carora isi vor automatiza fluxul de lucru astfel incat sa nu munceasca dublu si sa cheltuie minim pentru a rezolva cerintele impuse de institutiile statului. 
In 2025, ne asteptam ca antreprenorii sa inteleaga si mai bine ca fara digitalizare, fara sisteme integrate si automatizare, afacerile lor nu pot face fata birocratiei si cerintelor tot mai complexe venite din partea statului. Cum statul roman se digitalizeaza lent, mediul privat se vede obligat sa compenseze aceasta lipsa de eficienta prin solutii proprii prin care sa transmita corect datele necesare catre ANAF si sa se protejeze astfel de amenzi”, adauga Roxana Epure, Managing Partner NextUp.
NextUp este dezvoltatorul unui soft ERP care ii scuteste pe antreprenori de timp cu birocratia, le da indicatori predictibili in timp real, pentru ca ei sa poata decide cu cifrele in fata pentru afacerile lor. Softul NextUp este adaptat afacerilor locale si folosit cu precadere in retailul online, retailul traditional, productie, distributie, constructii si servicii, pentru a automatiza activitati repetitive consumatoare de resurse si a optimiza procesele si previziunile de business. NextUp are peste 6.000 de clienti, cu o medie de 5 utilizatori per companie.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMhiltiRAWLPLUGABONARE REVISTETotalEnergiesSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
VEGO
rigips
CONCEPT STRUCTURE
SIGM
Ubitech
BogArt
DRS
theda mar
GEWISS
strabag nivel 1
concelex
Arduro
quadratum
AED
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
noark
MAKITA
ELECTROGRUP
EURO BUILD
leviatan
konsent
SSAB
MCA
EDIT-Structural

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<