Sierra Quadrant: Intarzierea platii facturilor devine o vulnerabilitate pentru economie |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 29 Nov 2024 11:18 |
Economia romaneasca se confrunta cu tot mai multe probleme care risca sa vulnerabilizeze lanturile economice. Efectele inflatiei, scaderea vanzarilor, problemele logistice, cele de finantare au crescut semnificativ nivelul intarzierilor la plata, fapt care risca sa duca la ample probleme financiare pe lanturile economice, arata o analiza Sierra Quadrant.
Economia romaneasca pare ca atarna de un fir de ata, cu afaceri tot mai vulnerabile, dovada rezultatele negative din acest an.
Pe fondul accentuarii blocajului financiar, lipsei de finantare si mai ales a scaderii vanzarilor, mare parte dintre IMM-urile din Romania se cufunda tot mai adanc in dificultati financiare.
Potrivit expertilor de la Sierra Quadrant, un indicator relevant privind problemele tot mai ample din economie il reprezinta cresterea incidentei intarzierilor la plata, care risca sa devina o vulnerabilitate tot mai mare pentru economie.
Un studiu recent, realizat de Atradius, arata ca 49% din companiile din Romania sunt afectate de platile intarziate in relatiile B2B, iar procentul acestora creste pe masura ce problemele economice se agraveaza.
Industriile constructiilor si farmaceutica se afla in prim-plan, alaturi de sectorul comertului si agricultura.
BNR afima, recent, ca firmele din agricultura au raportat cel mai mare impact al incasarilor intarziate in ceea ce priveste platile catre furnizori (43 la suta versus 25 la suta la nivel agregat) si rambursarea imprumuturilor (16 la suta versus 11 la suta la nivel agregat).
"Platile se fac tot mai greu in economie, pe masura ce creditul furnizor isi reduce amprenta, iar vanzarile sunt in scadere in multe dintre ramurile economiei.
Este rezultatul inflatiei, scaderii vanzarilor pe fondul diminuarii puterii de cumparare si, nu in ultimul rand, a accentuarii fenomenului de dezintermediere, pe fondul temerilor privind dinamica fiscalitatii’’, afirma Ovidiu Neacsu, partener coordonator Sierra Quadrant.
O treime dintre companiile romanesti raspund la platile intarziate prin amanarea planurilor de investitii, in timp ce 30% intarzie platile catre furnizori, afirma expertii.
O vulnerabilitate pentru economie
Problema intarzierilor tot mai mari la plata a fost semnalata si de Banca Nationala care, in ultimul sau studiu privind disciplina financiara, afirma ca "la nivel national, disciplina scazuta la plata in economie este una dintre principalele vulnerabilitati structurale, de natura sa slabeasca rezilienta firmelor in perioade de stres.
Problema este una generala la nivelul UE. "Impactul platilor intarziate este major, in special in cazul IMM care au, in general, o putere mai mica de negociere comerciala in pozitia de furnizor (creditor)
Evaluarile companiilor cu privire la disciplina la plata (..) indica faptul ca aproape jumatate dintre firmele autohtone au intampinat probleme din cauza intarzierii incasarilor de la partenerii comerciali in ultimele 12 luni. Dintre acestea, mai mult de jumatate din cazuri (circa 30 la suta) au avut de-a face doar ocazional cu comportamente de intarziere la plata din partea partenerilor publici sau privati.
Contrar asteptarilor, ponderea firmelor care au indicat ca s-au confruntat cu incasarile intarziate de la parteneri este mai mare in cazul corporatiilor decat in cel al IMM (cu 5 puncte procentuale, pana la 55 la suta).
Creditul comercial, un risc major
Potrivit analizei Sierra Quadrant, o mare problema a economiei o reprezinta ponderea foarte mare a finantarii prin credit comercial – suntem pe primul loc in UE la acest capitol.
Creditele comerciale reprezinta aproximativ un sfert din pasivul companiilor din Romania.
"Dependenta mare de acest tip de finantare, in lipsa unor practici corecte de utilizare a acestuia, reprezinta o vulnerabilitate importanta a sectorului la un soc de contagiune si limiteaza dezvoltarea acestuia’’, avertizeaza expertii.
"Creditul comercial poate ajuta firmele in gestionarea fluxurilor de numerar pe termen scurt, in special in perioadele caracterizate de conditii financiare restrictive, insa, pe ansamblu, acesta este mult mai costisitor si mai riscant comparativ cu finantarea bancara’’, afirma BNR.
Neplata sau intarzierea datoriilor fata de furnizori poate antrena efecte in lant, firmele care se confrunta cu prelungiri repetate ale termenelor de plata a facturilor clientilor avand dificultati la plata facturilor fata de propriii furnizori, spune inclusiv Banca Nationala.
Capacitatea firmelor de a raspunde la un astfel de soc este limitata de preponderenta finantarii pe termen scurt (43 la suta din total pasiv) si de utilizarea redusa a finantarii de la institutii specializate.
Mai mult, creditele comerciale au o durata foarte mare de colectare (85 de zile), semnificativ mai mare fata de media estimata la nivel european (55 de zile) si mult peste termenul maxim prevazut de cadrul legal (60 de zile).
In plus, rata de neplata a creditelor comerciale este de patru ori mai mare comparativ cu cea a creditelor bancare pe termen scurt (12 la suta la nivel agregat, in cazul companiilor mici si microintreprinderilor aceasta depasind 14 la suta).
Efectul de domino
Cele mai noi date de la Registrul Comertului privind dinamica mediului de business arata ca, la nivelul lunii septembrie, numarul firmelor in dificultate (cu activitatea suspendata, radiata, dizolvata sau in insolventa) a crescut, fata de anul trecut, cu peste 15.000, la 107.750 de companii.
Dintre acestea, 13.481 aveau activitatea suspendata (in crestere cu 19,2% fata de acceasi perioada din anul trecut), 30.094 au fost dizolvate (+6,92%), 59.056 au fost radiate (+23,4%) iar 5119 au intrat in insolventa (+11,8%).
Cele mai multe firme cu probleme sunt in Bucuresti, Ilfov, Constanta, Cluj, Iasi si Timis.
"Dincolo de firmele fara activitate, asa-numitele firme zoombie sau de portofoliu, avem, din pacate, tot mai multe IMM-uri in dificultate ca urmare a provocarilor economice in crestere. Pe lanturile economice, aceste probleme se multiplica si pot duce la un efect de domino – cade una, cad apoi si firmele legate de ea prin credit comercial, prin diverse contracte’’, afirma Ovidiu Neacsu.
"Primele victime sunt IMM-urile, in special microintreprinderile si firmele mici care nu au capacitatea financiara sa reziste intarzierilor, care traiesc de la o factura la alta.
Accenturarea blocajului financiar este de natura sa genereze probleme pentru intreg spectrul de business, de la scaderea profitabilitatii, probleme de cash flow, iar efectele directe se vad in reducerea investitiilor, cresterea preturilor, stoparea angajarilor si aparitia unui nou val de insolvente’’.
Cum eviti sa intri in blocaj
Sa stii cu cine faci afaceri, daca firma respectiva are datorii, popriri, procese, daca actionarii sunt implicati in alte societati cu probleme, daca isi onoreaza obligatiile financiare la timp, sunt elemente esentiale care pot face diferenta intre un business predictibil si un esec.
Potrivit expertilor, in relatia cu partenerii, companiile au nevoie mai mult ca oricand de un sistem de evaluare standardizat a clientilor noi si a celor existenti.
Fie ca se bazeaza pe resursele interne (departamente de vanzari, contabilitate, juridic si date proprii) sau apeleaza la o firma specializata, antreprenorii trebuie sa manifeste o vigilenta sporita in relatia cu partenerii, mai ales in perspectiva anului 2025, un an cu multiple provocari economice.
"Monitorizarea continua reprezinta cheia unui business predictibil. Scaderile sau cresterile bruste de comenzi, intarzierea platilor, refuzul la plata si indisponibilitatea persoanelor de contact sunt doar cateva elemente care trebuie luate in calcul’’, spun expertii.
Potrivit acestora, consolidarea relatiilor de business tine in mod direct de managementul creantelor, de asigurarea unor conditii comerciale dedicate, in functie de bonitatea si comportamentul de plata al partenerilor, dar si de educatia financiara a celor care fac business.
Potrivit Sierra Quadrant, cuvantul de ordine ramane reorganizarea afacerilor, in special in sectoarele cele mai sensibile, precum comertul, constructiile, industria prelucratoare si serviciile de transport si depozitare.
Una dintre solutiile aflate la indemana firmelor cu probleme este acordul de restructurare, o alternativa optima la insolventa.
"Acordul se prezinta ca o alternativa pentru firmele aflate intr-o situatie financiara dificila pe care doresc sa o redreseze, fara a impacta relatiile cu partenerii comerciali si pentru creditorii care doresc sa-si recupereze creantele detinute impotriva acestor debitori, in cadrul unei proceduri cu un grad de control asupra mecanismelor de protectie a intereselor economice”, spun expertii.
"Acordul de restructurare ofera, in esenta, o alternativa la insolventa, care adesea poarta o stigma negativa. Concentrandu-se pe reabilitare, naratiunea se schimba de la esec la rezilienta si adaptabilitate’’, afirma Ovidiu Neacsu.
Cu o experienta de peste 25 de ani in mediul de business romanesc, Sierra Quadrant este una dintre cele mai importante companii specializata in lucrari de administrare si lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare si diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie solutionate, concomitent cu procedura de insolventa: bilant de mediu, substante periculoase in proprietate, servituti neclare si litigii legate de patrimoniu, etc.
|