Agenda Constructiilor
Vineri, 24 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Sierra Quadrant: Scaderea vanzarilor, principala dificultate a majoritatii firmelor
Sierra Quadrant: Scaderea vanzarilor, principala dificultate a majoritatii firmelor
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 01 Oct 2024 10:39
Numarul firmelor aflate in dificultate, in diverse stadii de insolventa, radiere, suspendare a activitatii sau dizolvate, a atins un record al ultimilor 5 ani. Cele mai multe firme care si-au inchis portile sau cauta solutii sa se salveze sunt din comert, imobiliare, transport, activitati profesionale si servicii. Potrivit analistilor de la Sierra Quadrant, perspectivele urmatoarelor 12 luni nu arata deloc incurajator din punct de vedere economic, astfel ca pentru multe companii, granita dintre supravietuire si faliment va fi una extrem de subtire, diferenta urmand sa fie facuta de masurile de restructurare pe care le vor lua. 
Potrivit datelor de la Registrul Comertului, analizate de expertii Sierra Quadrant, totalul firmelor aflate in dificultate dupa primul semestru din 2024 - in diverse stadii de insolventa, radiere, suspendare a activitatii sau dizolvate, a crescut la 82.000, cu peste 17.000 fata de anul trecut in acelasi interval (82.102 vs. 64.676).
Este un numar record al ultimilor cinci ani, fapt care creaza perspectivele unui an 2024 cu recorduri negative in aceasta privinta.
Spre comparatie, Sierra Quadrant contabiliza, acum 10 ani, un numar de 72.022 de firme cu probleme.
"Printre firmele care si-au inchis portile, in prima parte a anului, cele mai multe sunt asa numitele firme zombie, cu capitaluri negative, incapabile sa faca fata provocarilor din prezent. Probabil numarul lor va creste semnificativ in urmatoarea perioada.
Pentru restul, sansa continuarii activitatii este data de necesara restructurare a operatiunilor, de adaptare a ofertei de produse si servicii la noua realitate, de adoptarea unor planuri de planificare strategica’’, afirma Ovidiu Neacsu.
Christine Lagarde, sefa Bancii Centrale Europene (BCE) afirma recent ca economia globala se confrunta cu fisuri comparabile cu presiunile care au dus la „nationalismul economic”, la prabusirea comertului mondial si la criza din anii 1920.
"Evolutia negativa a economiei germane, principalul nostru partener comercial, alaturi de celelalte semnale precum cel tras de BCE, trebuie privite cu atentie de investitorii romani. Este absolut necesar sa isi creioneze planurile de business pentru 2025 pornind de la un minim buffer financiar menit sa le ofere o plasa de salvare in caz de criza si sa ii determine sa isi optimizele operatiunile in ton cu dinamica economica’’, a mai spus expertul.
 
De ce mor firmele romanesti
Potrivit studiului Sierra Quadrant, mediul de afaceri romanesc resimte din plin efectele inflatiei, cea mai mare din UE.
Dincolo de aceasta cauza, care afecteaza competitivitatea firmelor romanesti in raport cu competitia din import, exista motive conjuncturale, care difera in functie de sectorul de activitate in care activeaza firmele respective.
"Sunt multe lanturi economice care atarna de un fir de ata. Business-ul a devenit, in multe domenii, un teren destul de arid in care rezista doar cei care stiu sa isi adapteze expunerile financiare, volumul de activitate si mai ales cheltuielile operationale”, afirma, recent, Ovidiu Neacsu, partener coordonator Sierra Quadrant.
Scaderea vanzarilor este o problema cu care se confrunta majoritatea firmelor, mai ales din sectoarele dinamice ale economiei, precum comertul, constructiile, serviciile si transportul.
O alta cauza a numarului mare de firme cu probleme este reprezentata de cresterea costului de finantare si a cheltuielilor operationale ceea ce a condus la scaderea fluxului de numerar.
"Costurile operationale mai mari au determinat, in tot mai multe cazuri, o accentuare a dificultatilor financiare cu care se confrunta companiile. Cresterea datoriilor a slabit capacitatea firmelor de a face fata unor socuri negative cum ar fi reducerea volumului de credit furnizor, neincasarea unor creante sau scaderea termenelor de plata de catre furnizori’’, arata analiza.
Fotografia primelor 6 luni din 2024, din prisma firmelor in dificultate, reflecta doar in parte dimensiunea problemelor din economie.
"Economia, asa cum anticipam la inceputul anului, functioneaza cu frana de mana trasa in multe sectoare de activitate, dovada ca avem o crestere economica extrem de mica, de numai 0,1% in trimestrul II fata de trimestrul anterior. 
Sa speram ca, asa cum estimeaza si BNR, activitatea economica va cunoaste o imbunatatire in toamna, insa sansele sunt puternic influentate de dinamica inflatiei si de efectele ei – scaderea puterii de cumparare si accentuarea fenomenului de dezintermediere’’, arata analiza Sierra Quadrant.
In prezent, potrivit expertilor, sunt multe lanturi economice care atarna de un fir de ata. 
"Business-ul a devenit, in multe domenii, un teren destul de arid in care rezista doar cei care stiu sa isi adapteze expunerile financiare, volumul de activitate si mai ales cheltuielile operationale”, afirma, recent, Ovidiu Neacsu, partener coordonator Sierra Quadrant.
 
 
Recorduri negative
Pe fondul problemelor economice, antreprenorii au dizolvat cele mai multe firme din ultimii 17 ani. 
22.459  de companii au fost dizolvate in perioada ianuarie-iunie 2024, in crestere cu 15,52% fata de aceeasi perioada a anului trecut (19.442). Precedentul record fusese inregistrat in 2018, cand 18.570 de firme fusesera dizolvate.
Cele mai multe firme disparute din meniul economic sunt din comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor (6085), in crestere cu 12,6% fata de perioada similara din 2023.
Topul domeniilor de activitate in care au fost inregistrate cele mai multe firme radiate plaseaza, pe locul secund, sectorul constructiilor cu 2280 de firme dizolvate(+26,9%) podiumul fiind completat de activitatile profesionale, stiintifice si tehnice, cu 2.230 firme (+16,4%).
Locurile urmatoare sunt ocupate de industria prelucratoare, cu 1881 de firme dizolvate (+11,4%), transport si depozitare (1.712/+14,8%), Informatii si comunicatii (1.532/ +28%) si Hoteluri si restaurante (1.145/ +1,6%).
La nivel regional, cele mai multe firme dizolvate au fost consemnate in Bucuresti (4.722), Ilfov (1.234), Constanta (1.203), Cluj (1.183) si Iasi (852). Cea mai mare crestere de firme dizolvate a fost inregistrata in Dambovita, de 50% ( 539).
 
Numarul firmelor radiate, dublu fata de acum 4 ani
Studiul Sierra Quadrant arata, pe de alta parte, ca numarul firmelor radiate a atins un maxim al ultimilor 5 ani, de 45.547 de firme. Spre comparatie, in 2019 aveam 67.807 firme radiate, iar in 2020 numai 23.007, aproape la jumatate fata de nivelul din 2024.
De asemenea, numarul firmelor cu activitatea suspendata a atins maximul ultimilor 10 ani. Daca in 2014 aveam 8.661 de firme suspendate, in 2024 numarul acestora a crescut la 10.412.
In general, la nivelul intregii economii, cele mai multe firme cu probleme s-au inregistrat in comert, constructii, industria prelucratoare si in sectorul serviciilor, afectate semnificativ de cresterile de taxe, de inflatie si de scaderea vanzarilor.
"Dincolo de firmele zoombie, de companiile fara activitate radiate in acest prim semestru, avem din pacate tot mai multe firme cu activitate neintrerupta in anii anteriori, care s-au trezit intr-un blocaj financiar de proportii ca urmare a scaderii vanzarilor si accentuarii blocajului financiar.
Singura veste buna, in tot acest peisaj economic, este ca tot mai multe companii au apelat la restructurarea operatiunilor, dovada ca numarul cazurilor de insolventa nu a crescut semnificativ. Avem, dupa primele sase luni, doar 3.684 de firme in insolventa, un nivel constant pe care il inregistram in ultimii ani. Spre comparatie, in 2014 am avut peste 13.000 de cazuri de insolventa in primul semestru’’, afirma Ovidiu Neacsu, partener coordonator Sierra Quadrant.
 
 
Restructurarea, cuvantul de ordine
Pentru firmele din Romania, mai ales in contextul provocarilor din 2025, cuvantul de ordine ramane reorganizarea afacerilor, in special in sectoarele cele mai sensibile, precum comertul, constructiile, industria prelucratoare si serviciile de transport si depozitare.
Potrivit expertilor,de modul in care firmele vor gestiona aceste riscuri va depinde supravietuirea acestora intr-o perioada in care problemele economice tind sa se accentueze.
"Restructurarea operatiunilor nu inseamna doar sa ii ajuti sa isi reduca datoriile, sa isi rezolve problemele de finantare. Firmele au nevoie de un program de planificare strategica, de o evaluare completa a business-ului - cine sunt clientii, cum arata piata, care sunt competitorii, daca au posibilitati de inovare’’, spun expertii.
Una dintre solutiile aflate la indemana firmelor cu probleme este acordul de restructurare, o alternativa optima la insolventa.
"Acordul se prezinta ca o alternativa pentru firmele aflate intr-o situatie financiara dificila pe care doresc sa o redreseze, fara a impacta relatiile cu partenerii comerciali si pentru creditorii care doresc sa-si recupereze creantele detinute impotriva acestor debitori, in cadrul unei proceduri cu un grad de control asupra mecanismelor de protectie a intereselor economice”, spun expertii.
"Acordul de restructurare ofera, in esenta, o alternativa la insolventa, care adesea poarta o stigma negativa. Concentrandu-se pe reabilitare, naratiunea se schimba de la esec la rezilienta si adaptabilitate’’, afirma Ovidiu Neacsu.
Cu o experienta de peste 25 de ani in mediul de business romanesc, Sierra Quadrant este una dintre cele mai importante companii specializata in lucrari de administrare si lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare si diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie solutionate, concomitent cu procedura de insolventa: bilant de mediu, substante periculoase in proprietate, servituti neclare si litigii legate de patrimoniu, etc.
 
TotalEnergieshiltiABONARE REVISTEALLBIMSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
theda mar
rigips
Acvatot 2019
ELECTROGRUP
VEGO
noark
Arduro
BogArt
strabag nivel 1
Ubitech
concelex
GEWISS
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
CDS
EURO BUILD
EDIT-Structural
MCA
quadratum
MAKITA
AED
konsent
SIGM
DRS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<